Het is weer sweet friday vandaag! En vandaag presenteer ik jullie een nieuwe variant op een grote Zoetrecepten classic: vegan salted caramel.
Mijn recept voor salted caramel is één van de meest populaire recepten op Zoetrecepten. Snap ik wel, want het maakt bijna elke taart of toetje nog lekkerder. Alleen, dankzij de hoofdingrediënten (o.a. boter en slagroom) is het niet bepaald vegan. Dus, bout time voor een vegan salted caramel! Zonder boter, maar met margarine. En niet onbelangrijk, waanzinnig niet te stoppen lekker. Je bent gewaarschuwd.
Ik geef je alvast een paar tips waar deze karamelsaus perfect bij past:
- Feestelijke chocoladetulband(lactosevrij)
- Speltpannenkoekjes (vegan)
- Speculaas bananencake (lactosevrij)
Waar zou jij deze salted caramel bij serveren?
Ik ben de uitdaging aangegaan om een aantal typische (room)boterrecepten om te toveren in margarine varianten, zodat ze niet alleen lactosevrij, maar ook veganproof zijn. Deze vegan salted caramel is mijn eerste try-out en heel erg goed gelukt.
Benieuwd wat nu precies het verschil is tussen margarine en (room)boter? Ik leg het je uit!
Je vraagt je vast af of deze vegan salted caramel nét zo smaakt als de niet-vegan variant. Nee. Dat komt natuurlijk doordat ik geen roomboter heb gebruikt en ook geen aroma hiervan heb toegevoegd. Maar de karamelsmaak is ontzettend goed en de saus is heerlijk romig. Dat is te danken aan de plantaardige Becel kokos- en amandelolie als vervanger van boter en aan de kokosmelk, die de slagroom vervangt. De kokossmaak is niet overheersend, maar wel te proeven. Ik ben er gek op, dus dat is voor mij totaal geen issue.
Missie geslaagd!
Dit recept is gesponsord door Becel. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door benvloeden en plaats enkel content waar ik volledig achter sta.Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Moet je nou wel of niet roeren bij stap 1?
NIET. Er waren een paar spaties weggevallen en een i 😉 Thanks!