Basisrecept: zo maak je beurre noisette

Zoetrecepten

Beurre noisette, wat is dat eigenlijk? En is het moeilijk om te maken? Toen ik aan de slag ging voor een goed recept voor madeleines, kwam ik er al gauw achter dat ik hier absoluut beurre noisette voor moest gebruiken. Het geeft de madeleines een extra diepe, nootachtige smaak. Maar veel recepten waarschuwden dat beurre noisette gemakkelijk kan mislukken en je hier beter niet je vingers aan moet branden. I dare to disagree!

Letterlijk vertaald vanuit het Frans betekent beurre noisette ‘hazelnotenboter‘, maar eigenlijk is het niets meer dan gebruinde boter. De naam ‘hazelnotenboter’ valt te verklaren door de nootachtige smaak die beurre noisette heeft. Die heerlijke (hazel)nootachtige smaak heeft de beurre noisette aan het verhittingsproces te danken. Wanneer je boter verwarmt, verdampt het water en zullen de vaste melkbestandsdelen (eiwitten) in de boter gaan schuimen en uiteindelijk uitdrogen, waardoor er bruine en droge caseïne-deeltjes achterblijven. Oftewel, de boter zal verkleuren en je zult kleine (bruine) spikkeltjes zien verschijnen.

Deze techniek wordt vooral veel toegepast in de Franse keuken, zoals bij het maken van financiers, madeleines of andere cakes. Maar beurre noisette wordt ook voor hartige gerechten als smaakmaker gebruikt; denk hierbij bijvoorbeeld aan visgerechten. Naast beurre noisette, bestaat er ook nog zoiets als beurre noir. Hierbij wordt de boter nog donkerder bruin gekleurd en voeg je er ook een zuur aan toe, zoals azijn of citroensap. Beurre noir gebruik je eigenlijk alleen in hartige recepten. Ik hou het voorlopig bij deze fijne beurre noisette ;).

In onderstaand recept leg ik je in duidelijke stappen uit hoe je gemakkelijk beurre noisette kunt maken en waar je op moet letten. Het is ontzettend makkelijk, je moet er alleen even goed je aandacht bij houden. Succes!

Bron foto: How Sweet Eats.

Zoetrecepten

Basisrecept: zo maak je beurre noisette

Door | 5 min

Dit heb je nodig

  • Ongezouten roomboter – kamer temperatuur

En zo doe je het

  1. Snijd de boter in kleine, gelijke blokjes. Zo zal de boter gelijkmatig smelten. Zet alvast een kommetje klaar, waar de beurre noisette in kan. Later zul je daar geen tijd voor hebben.
  2. Zet een steelpannetje op laag vuur met een dikke bodem, het is van belang dat de boter niet gemakkelijk aan kan branden.
  3. Doe de blokjes boter in het steelpannetje en laat ze smelten, terwijl je continu blijft roeren.
  4. Als de boter volledig gesmolten is, zal ze gaan borrelen en schuimen. Blijf roeren. De boter zal steeds iets verder verkleuren en je zult bruine spikkeltjes zien ontstaan. Wanneer de boter nog net niet bruin genoeg is, haal je het van het vuur en giet je het in het kommetje dat je al klaar had gezet.
  5. Je kunt de beurre noisette afgekoeld en goed afgesloten voor twee weken in de koelkast bewaren.

Waarvoor maakte jij deze beurre noisette? Laat hieronder weten wat je ervan vond of deel een foto via Instagram of mijn Facebookpagina met de #zoetrecepten of tag me erin! Elke week deel ik de mooiste foto op mijn Instagram. XO Mariette

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: zo maak je beurre noisette" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

2 antwoorden op “Basisrecept: zo maak je beurre noisette