Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Basisrecept: zo maak je chocolade ganache

Zoetrecepten

Shame on me dat dit basisrecept nog niet online stond. Ik maak zó vaak chocolade ganache dat ik het slapend kan. Daarbij helpt ook dat het héél erg makkelijk is.

Er zijn twee dingen waar je rekening mee moet houden als je chocolade ganache maakt. Allereerst, de romigheid (of puurheid) van de chocolade. Deze bepaalt, samen met de hoeveelheid slagroom, de consistentie van jouw ganache. Witte melkchocolade is al vrij romig van zichzelf en heeft verhoudingsgewijs minder slagroom of melk nodig dan pure chocolade om eenzelfde vloeibare ganache te maken. Als je de volgende verhoudingen aanhoudt zit je goed:

 • Voor een witte chocolade ganache 2:1, ofwel 200 gram witte chocolade en 100 milliliter slagroom
 • Voor een melk chocolade ganache 1,5:1, ofwel 150 gram melk chocolade en 100 milliliter slagroom
 • Voor een pure chocolade ganache 1:1, ofwel 100 gram pure chocolade en 100 milliliter slagroom

Bovenstaande verhoudingen zorgen voor een stevige ganache zodra deze opgesteven is. Daar kun je bijvoorbeeld een heerlijke ganache topping van maken voor op een chocolade cheesecake of als vulling voor een taart gebruiken. Ik gebruik chocolade ganache daarnaast ook voor andere bakprojecten, waarbij het een andere consistentie moet hebben. Zoals mijn epic dripcakes waarbij de chocolade van de taart af druipt, maar wel weer op tijd op moet stijven, of voor simpele chocolade truffels. Met pure chocolade hou ik deze verhoudingen aan:

 • Dripcake (20 cm): 150 gram pure chocolade en 100 milliliter slagroom
 • Truffels: 250 gram pure chocolade en 100 milliliter slagroom
Zoetrecepten

Basisrecept: zo maak je chocolade ganache

Door | 5 minuten

Dit heb je nodig

  • 100 ml slagroom of melk
  • 100 gram pure chocolade

  En zo doe je het

  1. Hak de chocolade in grove stukjes en doe dit in een kom.
  2. Verwarm de slagroom/melk in een pannetje op het vuur tot het bijna kookt. Giet dit op de in stukjes gehakte chocolade en roer tot alle chocolade gesmolten is. Het is van belang dat je de chocolade niet bij de slagroom in het pannetje gooit, omdat de chocolade dan zou kunnen verbanden door de hitte van de pan.
  3. zo maak je chocolade ganache
  ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: zo maak je chocolade ganache" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

  9 antwoorden op “Basisrecept: zo maak je chocolade ganache

  1. Hoi ik vroeg me af als ik chocolade pganache gebruik voor een dripcake hoelang van te voren kan ik dit maken zou ik dit bijvoorbeeld woensdag of donderdag kunnen maken voor zaterdag groetjes kim

   1. Hi Kim, dat kan zeker als je het in de koelkast bewaard, maar je zult het wel weer opnieuw moeten opwarmen. Relatief is het vrij weinig werk om op de zaterdag zelf te doen. Of wil je de hele cake al op donderdag gaan maken?

  2. Hi Mariette, ik vroeg me af hoeveel ganache van pure chocolade ik zou moeten maken voor een taart van 26 of 28cm
   Alvast bedankt voor je snelle reactie
   Groetjes Ankie

  3. Hey Mariette, ik wil melkchocolade over mijn cake, zodat deze zacht genoeg is om te snijden maar wel goed opgesteven dat hij niet meer afgeeft als je hem per ongeluk aanraakt ofzo.
   zoals je een cake bij de bakker koopt eigenlijk. Welke verhouding moet ik dan gebruiken?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.