Sinterklaas truffelcheesecake

Sinterklaas truffelcheesecake

Elke cheesecake maakt mijn leven weer een stukje fijner. Een Sinterklaas variant was dan ook een heus gemis in mijn huidige cheesecake repertoire. Ik had wat tijd nodig om met een originele variant te komen, want de pepernoten cheesecakes vliegen je om de oren. Daarom stel ik met trots deze Sinterklaas truffelcheesecake aan jullie voor.

Wat maakt deze truffelcheesecake dan Sinterklaaswaardig? Een bodem van speculaasjes (pepernoten ook toegestaan), een vulling waar een zak truffelpepernoten in zit verstopt en als topping een chocolade truffellaag. Met dank aan mijn collega die met het briljante idee kwam om truffelpepernoten door het beslag te mengen. Zij is natuurlijk in natura beloond voor haar zoete diensten. Enough said, nu nog even plaatjes kijken en dan lekker de keuken in duiken. Fijn heerlijk avondje alvast!

Sinterklaas truffelcheesecake

Sinterklaas truffelcheesecake

Zoetrecepten

Sinterklaas truffelcheesecake

Door | 40 minuten | 20 personen

Dit heb je nodig

BODEM

  • 300 gram speculaasjes
  • 100 gram roomboter

VULLING

  • 600 gram roomkaas
  • 250 gram sour cream
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 200 gram truffelkruidnoten

TOPPING

  • 250 ml melk
  • 250 gram pure chocolade
  • Wat cacaopoeder

En zo doe je het

  1. Bekleed een bakvorm van 25×25 cm met bakpapier. Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  2. Maal de speculaasjes fijn in bv. de blender. Smelt de boter in een steelpannetje en draai het vuur daarna uit. Meng de koekkruimels erdoor en verdeel dit over de bodem van de bakvorm. Druk het plat met een lepel en zet in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 160 graden (elektrisch). Hak de truffelkruidnoten met een mes in stukjes en zet even opzij.
  4. Neem een beslagkom en mix hierin de roomkaas samen met de suiker tot zij zacht en glad is. Voeg dan de sour cream toe en mix ook dit tot een glad geheel. Zet de mixer weg en schep met een spatel één voor één de eieren er doorheen tot elk ei goed is opgenomen.
  5. Spatel de fijn gehakte truffelkruidnoten door het beslag en giet het in de bakvorm. Tik de bakvorm twee keer flink op het aanrecht zodat luchtbubbels verdwijnen.
  6. Zet de taart voor 55-60 minuten in de voorverwarmde oven. De cheesecake is gaar wanneer het midden nog wiebelt, maar de buitenkanten stevig zijn. Zet de oven uit en op een kiertje. Laat de cheesecake zo een uur afkoelen.
  7. Truffel topping. Warm de melk (slagroom mag ook) op in een pannetje tot ze goed heet is, haal dan van het vuur en meng de in stukjes gehakte pure chocolade erdoor tot het een glad geheel wordt. Giet over de cheesecake (met de vorm er nog omheen) en laat afkoelen. Ze de cheesecake nu minstens 4 uur in de koeling.
  8. Voor serveren versier je de bovenkant van de truffelcheesecake met wat cacaopoeder.
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Sinterklaas truffelcheesecake" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

12 antwoorden op “Sinterklaas truffelcheesecake

  1. Mariette
    Waar haal ik truffel kruidnoten? heb in het weekend de salted karamel cheese cake gemaakt, aan de karamel vond ik een apart e smaak zitten kon het niet thuis brengen, maar men vond het wel lekker, bedankt voor het delen van jou recepten, groetjes

  2. Hoi Mariette,
    Vorig jaar heb ik deze taart gemaakt. Was zo lekker dat ik er erg naar uitkijk om ‘m dit jaar weer te maken. Ben alleen vergeten wat voor roomkaas ik toen heb gebruikt. Was adviseer jij? En hoelang kun je deze taart bewaren?
    Alvast dank!
    Groetjes,
    Misja

    1. Hi Misja, superleuk om te horen! Zowel Monchou als Philadelphia werken voor mij prima! Ik zou de taart max 4 dagen in de koelkast bewaren, maar de bodem zal dan wel steeds zachter worden. Bakse!

      1. Dank je wel Mariette.
        Klopt het dat mascarpone meer bedoeld is voor de ‘no bake’ cheesecakes? Erg veel zin om ‘m weer te gaan maken!
        Groetjes,
        Misja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *