Gezondigen met monchoutaart

Gezondigen met monchoutaart

Een gezonde monchoutaart, die staat al lang op mijn lijstje. De klassieke monchoutaart is één van mijn lievelingtaarten. Geen verrassing als je zo gek bent op cheesecakes. Hoe je zo’n taart dan ‘gezond’ maakt? Mijn doel: zoveel mogelijk room uit de taart halen. Dat betekent geen roomkaas, geen roomboter en zo min mogelijk slagroom.

Ik maakte daarom gebruik van Griekse yoghurt. Die is erg mager en smaakt heel vol, maar niet zurig zoals we gewend zijn van kwark. Ik combineerde de Griekse yoghurt met een bescheiden hoeveelheid slagroom, omdat een monchoutaart dit wel nodig heeft qua luchtigheid en een beetje qua romigheid. De echte fitgirls en -boys kunnen het natuurlijk ook laten bij de Griekse yoghurt. Ik geloof dat de taart dan alsnog ongelofelijk lekker is.

Voor de topping gebruikte ik Hero Le Fruit kersensmaak. Dit is een fruitspread met 70% fruit (versus een jam, die vaak voor 50% uit suiker bestaat). De bodem is gemaakt van havermout in combinatie met speculaaskruiden. Een waanzinnig lekker taartje en een waardige gezondere vervanger van de monchoutaart.

img_2971
img_2957
Via de Hero Jam Studio kun je trouwens nog veel meer lekkere recepten met jam vinden én je kunt meedoen aan een winactie om een KitchenAid mixer of blender te winnen! Door jouw eigen recept in te sturen kun je al kans maken, check het Hero Jam Studio platform hierrr.

Dit artikel is gesponsord door Hero. Ik schrijf alleen over producten waar ik volledig achtersta. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Zoetrecepten

Gezondigen met monchoutaart

Door | 45 minuten | 12 personen

Dit heb je nodig

  • 250 gram havermout
  • 6 eetlepels honing
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 3 theelepels speculaaskruiden
  • 500 milliliter Griekse yoghurt
  • 125 milliliter slagroom
  • 1 theelepel vanille extract
  • 4 gelatineblaadjes
  • 1 potje Hero Le Fruit zwarte kersen

En zo doe je het

  1. Gezondigen met monchoutaart
  2. Bekleed een bakvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Maal de havermout tot een grof meel in de blender en meng dit hierna in een kom met de speculaaskruiden en een paar flinke snuffen zout.
  4. Gezondigen met monchoutaart
  5. Zet ondertussen een steelpannetje op en verwarm hier 4 eetlepels honing en 4 eetlepels kokosolie in. Als dit gesmolten is meng je het met een spatel door het havermoutmengsel. Roer goed door tot alles is opgenomen en druk gelijkmatig in de bakvorm.
  6. Gezondigen met monchoutaart
  7. Zet de bodem dan voor 15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat daarna volledig afkoelen voor je verder gaat met de vulling.
  8. Week de gelatine blaadjes één voor één vijf minuutjes in een grote kom met koud water. Zet een pannetje op het vuur en verwarm hier vier eetlepels water in. Als dit voldoende verwarmd is voeg je de uitgeknepen gelatine blaadjes toe, roer je het door en haal je het pannetje van het vuur.
  9. Doe ondertussen de Griekse yoghurt in een grote kom en meng hier met een garde twee eetlepels honing en het vanille extract doorheen tot het een mooi glad geheel is. Voeg dan, terwijl je met de garde blijft roeren, in een heel dun stroompje de afgekoelde vloeibare gelatine toe. Doe dit heel rustig, anders gaat het schiften.
  10. Mix de slagroom stijf en vouw deze door het yoghurtbeslag heen voor een mooi luchtig resultaat. Giet dit geheel op de afgekoelde bodem en zet voor zeker 2 – 3 uur in de koelkast om op te stijven.
  11. Als de taart voldoende is opgesteven smeer je de zwarte kersen fruitspread van Hero Le Fruit over de taart en je gezonde monchoutaart is ready om heerlijk mee te gezondigen!
  12. Gezondigen met monchoutaart
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Gezondigen met monchoutaart" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

18 antwoorden op “Gezondigen met monchoutaart

  1. Griekse yoghurt is idd vet en 10 % vet kan je toch echt niet meer mager noemen. Nog eens 125 ml slagroom aan 500 ml yoghurt toevoegen daarmee gaat het vetgehalte al naar 30 %. Me dunkt dat ie lekker is en van mij mag het, maar ik denk dat taart met monchou een minder vette taart oplevert.

    1. Hi Lucy, hoe graag ik ook zou willen geloven dat een gewone monchoutaart de “gezondere” optie is, is het verre van waar.

      Bovenstaande taart is gemaakt met Griekse yoghurt met 0% vet en heeft desondanks een heerlijke romige smaak, mede voller en luchtig gemaakt door een klein bakje slagroom. Omdat ik vind dat dat er een beetje bijhoort, maar ook prima weggelaten kan worden.

      In een gewone monchoutaart zitten minstens 2 pakjes monchou (62 gram vet) en de dubbele hoeveelheid slagroom. Daarnaast bevat de bodem gemaakt van roomboter en bastognekoeken ook het nodige aan vetten en laat staan suikers. Hopelijk heb ik het zo ver genoeg voor je toegelicht. 🙂

  2. De taart ziet er ontzettend lekker uit!
    Waar kan je het beste de kokosolie door vervangen? Ik gebruik het nooit en dat zou betekenen dat ik het uiteindelijk weg moet gooien. En dat is jammer…

  3. Hi Mariette,
    Druk bezig met planning voor de kerstdagen en mijn boodschappenlijstjes..Kan je deze ook avond van te voren maken ? En tot welke stap? Ik denk dat ik het ga proberen met cranberrycompote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *