Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Zoete vanille-citrus avocado mousse

Zoetrecepten

Durf jij je gasten met Kerst dit jaar een spannend dessert voor te schotelen? Dan is deze plantaardige, zoete vanille-citrus avocado mousse van de Avocadoshow iets voor jou!

Yep. Deze zoete vanille-citrus avocado mousse is niet alleen een mond vol, maar ook echt een bijzonder vegan toetje. Een recept uit het boek van The AvocadoshowVoor stoere chefs die graag iets nieuws uitproberen, voor hippe bakkers die gek zijn op avocado of gewoon voor iedereen die een delicate plantaardig dessert zoekt. I love it, het is zo vernieuwend.

Voor dit dessert heb je van twee van de vier avocado’s alleen de schil nodig. Dat komt omdat je ze gebruikt om het gerecht in te serveren. Maar met het groene vruchtvlees kun je veel kanten op! Maak er een lekkere guacamole van, een Oosterse avocadospread óf gebruik het voor de basis van deze raw vegan chocoladetaart.

“Wist je dat het vruchtvlees direct onder de schil het gezondste deel van de avocado is? Haal daarom met een lepel al het vruchtvlees goed uit de schil.” – quote uit het boek.

REVIEW THE AVOCADO SHOW – RON SIMPSON EN FOODDECO
Je kunt er niet omheen, avocado’s zijn rete hip. Vandaar dat het Amsterdamse lunchtentje The Avocadoshow onmiddellijk een groot succes was. Zowel offline staat er bijna altijd een flinke rij voor hun deur (yep, zelf ook al eens in gestaan), maar ook op Insta zijn ze heel populair. Die rij staat er niet voor niets, want de gerechtjes zijn gecreëerd in samenwerking met chef Jamie van der Heije en mega instagrammable. En nu hebben ze een boek uitgebracht! Whattabouthat? Lees verder:

De eigenaren van The Avocadoshow sloegen de handen ineen met hun favoriete food developer & styliste Fooddeco en maakten een boek vol culinaire creaties met de populaire avocado. In hun boek proberen ze te laten zien dat je zoveel meer kunt met een simpele avocado dan het alleen maar op je toast te prakken. Zoet en hartig, alles is gedekt in dit boek. Recepten moesten niet alleen heel lekker zijn, maar ook altijd prachtig opgemaakt.

Het boek is opgedeeld in de hoofdstukken ‘Toast & eggs’, ‘Avocado gardens’, ‘Bowls & salads’, ‘Fancy fastfood’. ‘Classics’, ‘Snackbar’ en ‘Sweets’. Ik kon natuurlijk niet anders dan een recept uit dit laatste hoofdstuk met jullie te delen, het hoofdstuk waarmee een avocado het minst geassocieerd wordt. En zoals je ziet: they did it! De gerechten zijn allemaal heel witty (dit recept heette bijvoorbeeld eigenlijk: the blind date), mooi vormgegeven en top gefotografeerd. Een boek dat je heel graag op je woonkamertafel laat rondslingeren. Je koopt ‘m al voor 17,50 op Bol.com via deze link.

Zoetrecepten

Zoete vanille-citrus avocado mousse

Door |

Dit heb je nodig

    AVOCADO MOUSSE

    • 4 avocado’s (van 2 avocado’s alleen de schil)
    • de geraspte schil van 1 onbespoten sinaasappel
    • het sap en de geraspte schil van 1 onbespoten citroen
    • 100 ml maple syrup
    • 100 gram kokosolie, gesmolten
    • 1,5 tl vanille extract

    DADELCRUMBLE

    • 100 gram amandelschaafsel
    • 50 gram wit sesamzaad
    • 2 tl (2 g) anijszaad
    • 100 gram (ca. 5 stuks) dadels, zonder pit
    • Evt.: eetbare bloemetjes, ter garnering

    En zo doe je het

    1. Verwarm de oven voor tot 160 °C.
    2. Snijd de avocado’s doormidden, haal de pitten eruit en schep het vruchtvlees uit de schillen. Zorg dat de schillen heel blijven, die gebruik je later als kommetjes.
    3. Meng alle ingrediënten voor de vulling (let op: gebruik het vruchtvlees van 2 avocado’s) in de keukenmachine tot een glad mengsel. Laat de vulling in de ijskast minimaal 30 minuten opstijven.
    4. Maak intussen de dadelcrumble. Meng hiervoor het amandel-schaafsel, sesamzaad en anijszaad en bak dit –op bakpapier– in  de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en knapperig. Dit mengsel geurt heerlijk. Schep het elke 5 minuten even om.
    5. Laat het amandelmengsel buiten de oven afkoelen en maal het vervolgens samen met de dadels in de keukenmachine tot een grove crumble. Vorm hiervan 4 balletjes ter grootte van de avocadopit; bewaar de rest van de crumble. Per pit heb je ongeveer 3 eetlepels crumble nodig.
    6. Schep de mousse in de 8 avocadohelften. Zorg dat de bovenkanten helemaal glad zijn, zodat het halve avocado’s lijken. Leg op vier van de helften –op de plek waar de pit van de avocado zat– een balletje en strooi wat van de crumble die je opzij hebt gezet over de andere vier helften. Serveer per persoon een helft met pit en eentje met de crumble. Versier eventueel met eetbare bloemetjes.
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Zoete vanille-citrus avocado mousse" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    2 antwoorden op “Zoete vanille-citrus avocado mousse

    1. Wow, dit is gaaf! En ook super gezond, ondanks de maple syrup… En ook zo stoer, die crumble… Ongetwijfeld een heel andere smaak dan ongeroosterd zaad… Dit moet ik eens proberen…!!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.