Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Vrolijke laagjestaart met sprinkles

Zoetrecepten

Begin april was mijn kleine stoere nichtje Nila jarig. Een blauwe taart wilde ze voor haar feestje. Haal het kleurstof maar vast uit de kast.

Samen met haar bekeek ik wat plaatjes op Pinterest, waarbij ze me aanwees welke taarten haar mooi leken en op basis daarvan ging ik aan de slag met deze vrolijke blauwe laagjestaart met sprinkles. En een surprise kleur van binnen! Ondanks dat de kleur blauw een beetje anders uitpakte dan verwacht, vind ik het een supergave taart geworden:

IMG_1153

 

Ik gebruikte het vanillecake recept uit het boek Taarten in Stijl en combineerde dit met een paar eetlepels aardbeienjam. Je kunt ook andere lekkere smaakvariaties maken door bijvoorbeeld het rasp van een paar citroenen en het sap van 1 citroen toe te voegen, of door wat smaakextract toe te voegen.

IMG_1196

 

De taart is gemaakt op basis van 3 cakelagen van 20 cm doorsnee. Daardoor kun je op een verjaardag ontzettend veel mondjes blij maken met een stukje taart. Het is dus een aardige klus, maar dan ben je wel meteen klaar voor alle gasten ;).

En kijk nou hoe lief! Niet gek dat ik elke keer weer met alle liefde een taart voor ze maak toch?

IMG_1228

IMG_1241

Zoals je kunt zien was de binnenkant van de taart mooi roze, matchy matchy bij de toefjes bovenop. Ik had ook nog stukjes verse aardbei door het beslag gedaan, dat zijn de donkere vlekjes die je ziet op de foto. Maar dat vond ik geen succes, dus dat heb ik uit het recept gelaten.

Zoetrecepten

Vrolijke laagjestaart met sprinkles

Door | 240 minuten | 25 personen

Dit heb je nodig

    Cake:

    • 450 gram boter
    • 400 gram kristalsuiker
    • 8 eieren
    • 3 tl vanille extract
    • 1/4 theelepel zout
    • 450 gram zelfrijzend bakmeel
    • 250 ml melk
    • Roze kleurstof

    Verder:

    • Botercrème 2x
    • Aardbeienjam
    • Vrolijke sprinkles
    • Blauwe kleurstof
    • Taart dowels of stevige rietjes

    En zo doe je het

    PLANNING

    Alle onderdelen voor deze taart kun je prima van tevoren voorbereiden. De botercrème kun je een week in de koelkast bewaren en de cake kun je zeker tot twee dagen van tevoren bereiden. Als je de cakes zo vers mogelijk wilt houden, moet je ze lauwwarm in vershoudfolie verpakken en in een luchtdichte bak op een koele plek bewaren.

    1. Bereid de botercrème volgens dit recept, let op dat je twee keer de hoeveelheid nodig hebt voor deze grote taart. Als je de botercrème al eerder hebt voorbereid en in de koelkast hebt bewaard, klop het dan nog even goed door voordat je het zult gebruiken.
    2. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hete lucht oven). Vet de drie taartvormen in en bekleed ze met bakpapier.
    3. Neem een kom en mix hier de boter en 300 gram suiker in tot het licht en romig wordt. Mix de eidooiers er vervolgens één voor één doorheen, voeg daarna ook het zout en het vanille extract toe. Mix op lage snelheid om en om een deel zelfrijzend bakmeel en vervolgens een deel van de melk door het botermengsel.
    4. Meng vervolgens ook de 4 eetlepels aardbeienjam en de kleurstof door het beslag. Zorg ervoor dat de kleur net wat donkerder is dan je zou willen, je voegt in de volgende stap namelijk nog de opgeklopte eiwitten aan het beslag toe.
    5. Neem een nieuwe vetvrije kom en klop hier de eiwitten in stijf. Als je glanzende, stevige pieken in het eiwit ziet ontstaan, voeg dan de overgebleven 100 gram suiker toe. Schep het opgeklopte eiwit met een spatel door het gekleurde beslag heen. Vouw het als het ware door het beslag, zodat het haar luchtigheid zoveel mogelijk behoudt. Verdeel vervolgens gelijkmatig over de drie bakvormen en bak per bakvorm in 35 – 40 minuten gaar. De cakeprikker moet er schoon uitkomen. Laat even afkoelen in de vorm en vervolgens verder afkoelen op een taartrooster.
    6. Beslag
    7. Haal de botercrème uit de koeling en klop nog even door. Schep een aantal (6-8) eetlepels botercrème in een andere kom en meng hier een eetlepel jam en wat roze kleurstof doorheen. Zet even opzij. Meng nu door de rest van de botercrème de blauwe kleurstof.
    8. Zet een bord of plateau klaar waar je de taart op wilt maken en smeer hier een lik botercrème op. Leg hier de onderste plak cake op. Smeer een gelijkmatige laag botercrème van ongeveer 0,5 cm op de cakelaag en leg hier de volgende plak cake op. Mijn truc is dat ik de meest rechte, platte kant (vaak de onderkant) van de cake naar boven toe leg, zodat je een mooi recht oppervlak hebt. Als je botercrème vrij zacht is geworden, kun je de taart het beste na het besmeren van een laag even in de koelkast zetten.
    9. Smeer ook op de tweede cakelaag weer een gelijkmatige laag botercrème van  ongeveer 0,5 cm op en steek drie taart dowels in de taart om de lagen op de plek te houden. Plaats de laatste cakelaag hierop. Zet eventueel even in de koelkast om op te stijven. Smeer nu de hele taart goed in met de botercrème en gebruik een taart schraper om dit mooi strak te maken aan de buitenkant. Ik gebruik een handig draaiplateau waardoor je de schraper enkel in een goede hoek tegen de taart aan hoeft te zetten en je rustig aan het plateau draait, terwijl je taart prachtig strak wordt.
    10. Vul een spuitzak met de roze aardbeienbotercrème en spuit toefjes op de taart. Bestrooi deze vervolgens met wat sprinkles en plak de rest van de sprinkles tegen de onderkant van de taart. Sommige sprinkles heb ik met vakkundige precisie gepositioneerd, dus dit duurt wellicht wat langer dan je zou verwachten. Zet de taart nu voor minstens één, maximaal twee uur in de koelkast en haal de taart minstens een half uur voor het serveren uit de koeling zodat de botercrème op temperatuur kan komen.

    ENJOY EN HAPPY BIRTHDAY! <3

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Vrolijke laagjestaart met sprinkles" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    11 antwoorden op “Vrolijke laagjestaart met sprinkles

    1. Wat een super taart! Deze wil ik binnenkort maken. Heb alleen nog wat vraagjes, welke taartvormen gebruik je? Zijn dat hoge? Ik kan ze niet meerdere vormen gelijk kwijt in de oven, hoe zit dat met het beslag, ik heb nl begrepen dat je beslag meteen moet afbakken en niet te lang mag laten staan.
      Alvast bedankt!

        1. Hi Marjolein, dat klopt inderdaad. Ik gebruik twee kleinere bakvormen met een doorsnee van 20cm. Ik bak er twee tegelijk af en daarna wissel ik één bakvorm meteen voor de derde laag.

          Je kunt hier zeker 20 stukken uithalen, wij hebben er met nog wel meer mensen van gegeten. Het is vooral de kunst van dunne plakjes snijden 😉

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.