Ga naar de inhoud
Klassieke appeltaart bakken
Taart 17 juni 2014

Klassieke appeltaart bakken

Klassieke appeltaart bakken

Een makkelijk recept om een klassieke appeltaart te bakken met een dikke korst en een lekkere laag amandelspijs op de bodem.

Appeltaart bakken

Twee weken geleden vierden we de verjaardag van Karel en ik bakte appeltaart. Karel is mijn oom en partner in crime waar het gaat om appeltaart. Want samen sta je sterk als je je moeder moet overtuigen om MEER appeltaart voor verjaardagen te kopen. Het was dus niet moeilijk welke taart ik als verrassing voor zijn verjaardag zou maken. Met dit appeltaart recept was er meer dan genoeg voor ons tweeën.

Daarnaast maakte ik (omdat hij ook een grote chocoladeliefhebber is, wederom net zoals ik) een chocolade-amandeltaartje met koffiesmaak: de koningin van Seba wordt deze taart ook wel genoemd.

Maar nu eerst eerst dit recept voor een klassieke appeltaart met een heerlijke dikke bodem met een laag amandelspijs erop. Ik hou van appeltaarten met veel bodem, koek, korst. Want warme appeltjes zijn lekker, maar eigenlijk eet je een appeltaart voor de koek. Of nouja, de combinatie ervan. De appeltaart was perfect gelukt en goedgekeurd door oom Karel.

FAQ: Welke bakvorm gebruik jij om appeltaart te bakken?

Ik gebruik een ronde springvorm met een 24 cm doorsnede, deze om precies te zijn.

Welke bakvorm gebruik je voor een appeltaart?

Appeltaart zonder rozijnen

Wij eten onze appeltaart altijd graag met rozijnen. Want rozijnen zijn lekker. Lekker in baksels, lekker uit het handje. Gewoon lekker. Dankzij jullie ben ik inmiddels op de hoogte dat niet iedereen er zo over denkt. Dus mijn antwoord op een veelgestelde vraag: ja, je kunt de rozijnen in dit recept prima weglaten als je daar niet van houdt. Geen probleem.

Als je dat toch een beetje saai vindt klinken, dan kun je de rozijnen vervangen door een 100 gram grof gehakte noten. Of vervang de helft van de appels eens door peren (of abrikozen, als je echt gek wil doen).

Op onderstaande foto zie je een (meer verantwoorde) appel-perentaart die ik maakte met hazelnootmeel en volkorenmeel. Ongelofelijk lekker. 

Appel-peren hazelnoottaartje

Appeltaart en paneermeel

En dat geldt ook voor de amandelspijs. Je kunt de appeltaart zonder amandelspijs maken door het simpelweg achterwege te laten als je er niet van houdt of allergisch voor bent. Maar let op: strooi dan wel een aantal eetlepels paneermeel op de bodem voordat je de appelvulling op de bodem stort.

Het paneermeel zorgt ervoor dat het teveel aan vocht dat de appels loslaten tijdens het baken wordt opgenomen. En zo voorkomt de toevoeging van paneermeel dat je bodem zacht, sappig of nat wordt. Want niemand houdt van een natte appeltaart bodem.

VARIATIE appeltaart recepten

Er zijn een paar manieren waardoor je wat variatie in je appeltaart recept kunt aanbrengen. Bijvoorbeeld de tip hierboven over de toevoeging van noten of peer in je appeltaart. Ook erg lekker: meng eens speculaaskruiden door het beslag van je appeltaart, daar krijgt het direct een heerlijk winters tintje van. Ik bakte zelf al eens deze prachtige speculaas appeltaart.

En dan de bovenkant van de taart, ook hier zijn mogelijkheden. Bestrijk de bovenkant van de taart (voor je de stroken er overheen legt) met een paar opgewarmde eetlepels abrikozenjam. Heb je een creatieve dag? Leef je dan uit op de bovenkant van de appeltaart en maak i.p.v. de stroken een creatie van bloemen of sterren. Heb je juist geen creatieve dag? Maak het jezelf dan makkelijk en ga voor deze appeltaart plaatkoek.

Klassieke appeltaart bakken

recept
Klassieke appeltaart bakken

Een makkelijk recept om een klassieke appeltaart te bakken met een dikke korst en een lekkere laag amandelspijs op de…

Ingrediënten

  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram ongezouten (room)boter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille aroma
  • Snuf zout
  • 2 eieren
  • 150 gram amandelspijs
  • 5 grote appels
  • 75 gram rozijnen
  • Afgestreken eetlepel kaneel

Bereiding

  1. Bekleed de bodem van een bakvorm van 24 cm met bakpapier.
  2. Klop de eieren los en verdeel het in drie delen. Met één deel kneed je de amandelspijs tot een smeuïg geheel, zet het hierna even weg.
  3. Neem een mengkom en doe hier het zelfrijzend bakmeel, de boter in blokjes, basterdsuiker, vanille aroma, het snufje zout en een deel van het losgeklopte ei in. Kneed nu alles door elkaar (kan ook met de deeghaken van de mixer) tot het goed gemengd is.
  4. Vorm een grote bal van het deeg en haal hier 1/4e vanaf om apart te houden. Met het overige 3/4e deel ga je de bodem en zijkanten bekleden. Je kunt de deegbal uitrollen tot een grote lap en deze in de vorm leggen. Je kunt ook eerst de bodem beleggen en hierna pas de zijkant. Zorg er in ieder geval voor dat het deeg overal ongeveer even dik is. Neem de amandelspijs en beleg de bodem van de taart er gelijkmatig mee.
  5. Verwarm de oven voor op 175 graden. Wel de rozijnen in heet water, schil de appels en snijd ze in dunne partjes. Meng de appels in een grote kom samen met de kaneel, een eetlepel suiker en de gewelde rozijnen. Verdeel mengsel over de bodem tot je aan de rand bent en druk tussendoor een beetje aan.
  6. Met het 1/4e deel van het overgebleven deeg maak je vervolgens stroken voor de bovenkant van de taart. Verdeel het voor in totaal 8 stroken in vier grotere en vier kleinere balletjes, rol elk balletje tussen je handen tot het balletje lang genoeg is, druk het plat en leg over de taart. Het leukste effect krijg je wanneer je de stroken om en om vlecht.
  7. Bestrijk de bovenkant van de taart met het overgebleven deel ei en zet de taart voor 45 – 50 minuten in de oven tot de taart goudbruin begint te worden.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Klassieke appeltaart bakken" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

2 berichten over “Klassieke appeltaart bakken

  1. Hallo Mariette,
    Ik heb vanavond wederom jouw fantastische appeltaart gemaakt. Wat is het toch een heerlijk deeg. Nu had ik ook 1,5 theelepel koek- en speculaaskruiden door het deeg gemengd. Ik heb het 6 minuten gekneed. Geen brokkelig deeg-gedoe met het uitrollen. Bleef lekker bij elkaar en de springvorm werd met gemak gevuld. Ik heb andermaal stukjes ananas toegevoegd aan de appels en rozijnen. Nu in de oven. Morgen verras ik onze Italiaanse 4daagse-loper met een stuk eerlijk, echt Hollandse Appeltaart. Ik weet zeker dat hij het zeer op prijs zal stellen.
    MVG
    Janwillem
    Nijmegen

    1. Hi Janwillem, wat superfijn om te horen. Ik ben ook fan van dit recept! En je brengt me op ideeën met die ananasvariatie 😉 Klinkt heerlijk! Dat kunnen die vierdaagselopers wel gebruiken. Geniet ervan! Zoete groetjes, Mariette

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *