Ga naar de inhoud
Creamy lemon & coconut pie
Cheesecake 25 oktober 2019

Creamy lemon & coconut pie

Creamy lemon & coconut pie

Dit is er zo eentje waarbij ik het scherm wil aflikken. Creamy lemon & coconut pie, glutenvrij en plantaardig. Denk hierbij aan een lemon meringue pie, maar dan met een romige kokostopping n in een bewust jasje.

Terwijl ik lekker met mijn familie van een vakantie in Toscane geniet, deel ik vandaag een tweede parel uit het nieuwste bakboek van Marike Bol (Bakken zonder tarwe). Vorige week deelde ik de mango en passievrucht zebra cheesecake. Maar even terug naar deze romige citroen en kokostaart. Voor de bodem heeft Marike voor lupinemeel en amandelmeel gekozen. Lupinemeel wordt gemaakt van lupinebonen, is rijk aan eiwitten en koolhydraatarm. Amandelmeel is een mooie vettere tegenhanger die eveneens binnen het koolhydraatarme rijtje past. De vulling van de taart is op basis van cashewnoten; jullie weten inmiddels wel van mijn vegan kokos limoencheesecake dat je daar heerlijke en romige vegan taartvullingen mee kunt maken. En dan de topping: kokosslagroom. Alsof een engeltje op je tong piest. Echt een topper deze creamy lemon & coconut pie!

TIP! Ben je vergeten om de cashewnoten te weken maar wil je de taart wel graag vandaag maken? Breng dan een kleine pan water aan de kook. Haal deze van het vuur en giet het warme water over de cashewnoten. Laat deze zo’n 1-2 uur staan en laat de cashewnoten uitlekken. Klaar voor gebruik!

Creamy lemon & coconut pieREVIEW BAKKEN ZONDER TARWE – MARIKE BOL
Als Marike (van Oh My Pie natuurlijk) een nieuw boek uitbrengt, dan weet je dat je iets goeds staat te wachten! Dit keer maakte ze een bijzondere ontdekkingsreis door de wereld van de glutenvrije meelsoorten. En dan niet de meelsoorten die voor de hand liggen, zoals amandelmeel en havermeel. Nee, ze is aan de slag gegaan met hazelnotenmeel, bakbananenmeel, kastanjemeel, lupinemeel, tijgernotenmeel, kikkererwtenmeel en kokosmeel. Met elk van deze meelsoorten wist ze laagdrempelige en prachtige recepten te creren. Ik mocht twee parels van recepten uit haar boek delen inclusief foodfotografie door Kalkidan van Staveren: de mango en passievrucht zebra cheesecake en deze creamy lemon en coconut pie. Oh my!

Zoals hierboven aangegeven is ze voor haar nieuwe boek Bakken zonder tarwe gaan pionieren op het gebieden van glutenvrije meelsoorten. Met zeven unieke meelsoorten heeft zij binnen de hoofdstukken ‘Brood en bolletjes’, ‘Ontbijttaartjes’, ‘Koeken en snackrepen’, ‘Cake en brownies’, ‘Hartige happers’ en ‘Taarten’ uiteenlopende recepten tevoorschijn getoverd. Om je een aantal voorbeelden te geven van de diversiteit, dit zijn recepten die je kunt verwachten: een knoflookboter-avocadobroodje, pesto-crackers, een peren-ontbijttaartje, kruidige pompoenfudge, pindakaas-banaandonuts, hazelnoot-spijskoekjes, Italiaanse foccacia en een zomerse rijsttaart. Marike laat in dit boek zien dat ze niet alleen de queen of (healthy en glutenvrije) pie is, maar een alleskunner op het gebied van glutenvrije, bewuste baksels.

In het boek geeft ze natuurlijk ook nog tips voor glutenvrij bakken, voor degenen die haar eerste boek ‘Oh my pie‘ nog niet in de kast hebben staan. Daarnaast geeft ze per bijzondere meelsoort die ze gebruikt in het boek uitleg over de achtergrond hiervan, hoe je ermee bakt en hoe je het vervangt. Heel interessant, want met de meeste meelsoorten heb zelfs k nog nooit gebakken (dat mag ik wel zo zeggen toch). Een meelsoort als kokosmeel klinkt misschien bekend en makkelijk, maar ik weet uit ervaring dat het een kunst is om hier een gebalanceerd recept voor te creëren. Petje af dus Marike!

Al met al is dit een ideaal boek voor elke glutenvrije thuisbakker die dacht ‘beperkt’ te zijn tot glutenvrije meelsoorten. Maar ook geschikt voor bakkers die lactosevrij en beperkt met suikers omgaan. Met dit heerlijke boek is de keuze reuze en hoef je zelf niet eindeloos te testen, dat heeft Marike al voor je gedaan. De fotografie is prachtig, fris en helder. De recepten zijn goed beschreven en over het algemeen makkelijk en kort. Daarnaast is er op alle gebieden een lekker baksel te vinden: van ontbijt en snacks, tot feestelijke taarten of hartige quiches en broden.

Een must in elke glutenvrije (en bewuste) keuken! Je scoort Bakken zonder tarwe voor 20 euro op bol.com.

Bakken zonder Tarwe Marike Bol Oh my pie

Creamy lemon & coconut pie

recept
Creamy lemon & coconut pie

Creamy lemon & coconut pie, glutenvrij en plantaardig. Denk hierbij aan een lemon meringue pie, maar dan met een romige kokostopping n in een bewust jasje.

30 minuten + opstijftijd
12

Ingrediënten

BODEM:

  • 75 gram lupinemeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 4 medjouldadels
  • 45 gram kokosolie
  • 1 el citroensap

VULLING:

  • 240 gram rauwe cashewnoten, een nacht geweekt
  • 120 ml volvette kokosmelk
  • Rasp van 3 citroenen
  • 120 ml citroensap
  • 60 ml ahornsiroop
  • 50 gram kokosolie, gesmolten
  • 1x het recept voor kokosslagroom (recept hier)

Bereiding

  1. Week de cashewnoten voor de vulling in koud water en bewaar ze een nacht in de koelkast.
  2. BODEM. Verwarm de oven alvast voor op 180 C, en vet de vlaaivorm in met kokosolie.
  3. Smelt de kokosolie voor het deeg in een pannetje. Ontpit de medjouldadels en doe deze samen met een snuf zout en de overige ingrediënten voor de bodem in een mengkom. Kneed tot een korrelig deeg.
  4. Verdeel het deeg over de bodem van de vlaaivorm en duw dit stevig aan.Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem. Bak de bodem zon 10 minuten goudbruin in de oven en laat daarna afkoelen.
  5. VULLING. Doe de cashewnoten, kokosmelk, citroenrasp en -sap, ahornsiroop, kokosolie en een snuf zeezout fijn met een krachtige foodprocessor.
  6. Schenk de vulling over de afgekoelde bodem en verspreid dit gelijkmatig met een spatel. Schuif de taart voor minstens 2 uur de koelkast in zodat de vulling kan opstijven.
  7. Maak de kokosslagroom volgens het recept. Zodra de vulling stijf genoeg is kun je de kokosslagroom over de taart verdelen.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Creamy lemon & coconut pie" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

2 berichten over “Creamy lemon & coconut pie

  1. Kan je ook gewoon 175 gram amandelmeel gebruiken? Of gewoon glutenvrij meel? En kan je de cashewnoten ook door iets anders vervangen? Heb al wel heel veel zin om deze een keer te maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *