Bramentaart met honing en mascarpone

Zoetrecepten

Een frisse bramentaart met honing en mascarpone. Een recept uit het boek van Rutger Bakt en een geslaagde try-out dankzij de sloffen bodem met amandelspijs.

Mijn favoriete paasweekendbesteding is om mijn moeder te helpen met alle hapjes en taarten voor de paaslunch! Samen bladerden we het boek van Rutger door en deze bramentaart viel mijn moeder meteen op. Mijn ouders hebben een bomvolle groentetuin (en fruittuin, hé ik kom immers uit de Betuwe), dus er is altijd een voorkeur voor  baksels waar dat in verwerkt kan worden. Zoals je zult begrijpen is het nu bramenseizoen. De bramentaart it is!

Ik maakte de bodem en de vulling een dag van tevoren en besloot ze pas te ‘mengen’ op de dag zelf, omdat ik bang was dat de bodem anders te nat zou worden. Uiteindelijk bleek de vulling daardoor niet de kans te krijgen om stevig te worden in de taart, dus hij was iets aan de dunne kant toen ik hem aansneed. Toen we later in de avond nog een stukje namen, en de taart de hele dag in de koelkast had gestaan, bleek de vulling steviger te zijn geworden. Ik raad je dus aan om de taart een dag van te voren te maken en hem een nachtje in de koelkast te zetten. De vulling en het fruit maakt de taart heerlijk fris en de bodem is zacht en chewy, o.a. te danken aan het laagje spijs op de bodem.

 

Zoetrecepten

Bramentaart met honing en mascarpone

Door |

Dit heb je nodig

BODEM (24 CM)

  • 200 gram bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 145 gram boter, kamertemperatuur
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 65 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 1/4 theelepel zout

VULLING

  • 150 gram spijs
  • 1 ei (S)
  • 100 gram zure room
  • 200 gram mascarpone
  • 80 gram heidehoning
  • 300 gram bramen

En zo doe je het

  1. Neem een kom en meng hier alle ingrediënten voor de bodem in. Kneed tot het volledig gemengd is en vorm tot een deegbal. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en zet een uur in de koelkast.
  2. Kneed de spijs ondertussen los met het ei. Op deze manier wordt de spijs wat ‘sappiger’ en kun je het zo dadelijk beter in de vorm smeren. Beleg de bakvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Bestuif je werkplek met bloem en rol het deeg uit tot het net iets groter is dan de onderkant van je bakvorm. Plaats de lap deeg in de bakvorm en rol het ‘teveel’ aan deeg naar binnen, zodat je een mooie lage rand maakt, van ongeveer 1cm hoog (of 2 cm, vanaf de bodem gezien) en 2 cm breed.
  4. Smeer de spijs nu over de binnenkant van de bodem, de rand laat je hierbij vrij. Zet de bodem voor 25-28 minuten in de oven. Laat de bodem hierna volledig afkoelen voordat je de vulling erin doet.
  5. Neem een kom en meng hierin de mascarpone, zure room en honing met een garde. Wanneer dit goed gemengd is kun je de vulling in de bodem gieten. Zet de taart een aantal uren of een nacht in de koelkast.
  6. Versier de taart voor het serveren met de bramen en strooi er wat poedersuiker overheen.
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Bramentaart met honing en mascarpone" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

6 antwoorden op “Bramentaart met honing en mascarpone

  1. Staat nu in de koelkast ‘op te stijven’ voor vanavond. Ben erg benieuwd! Alleen jammer dat het boek van Rutger minder omschrijft dan hierboven, zo heb ik geen opstaande rand gemaakt. Ook het opstijven in de koelkast staat hier niet bij, maar dat had ik zelf maar bedacht aangezien de ‘mousse’ te waterig was.