Een frisse bramentaart met honing en mascarpone. Een recept uit het boek van Rutger Bakt en een geslaagde try-out dankzij de sloffen bodem met amandelspijs.
Mijn favoriete paasweekendbesteding is om mijn moeder te helpen met alle hapjes en taarten voor de paaslunch! Samen bladerden we het boek van Rutger door en deze bramentaart viel mijn moeder meteen op. Mijn ouders hebben een bomvolle groentetuin (en fruittuin, hé ik kom immers uit de Betuwe), dus er is altijd een voorkeur voor baksels waar dat in verwerkt kan worden. Zoals je zult begrijpen is het nu bramenseizoen. De bramentaart it is!
Ik maakte de bodem en de vulling een dag van tevoren en besloot ze pas te ‘mengen’ op de dag zelf, omdat ik bang was dat de bodem anders te nat zou worden. Uiteindelijk bleek de vulling daardoor niet de kans te krijgen om stevig te worden in de taart, dus hij was iets aan de dunne kant toen ik hem aansneed. Toen we later in de avond nog een stukje namen, en de taart de hele dag in de koelkast had gestaan, bleek de vulling steviger te zijn geworden. Ik raad je dus aan om de taart een dag van te voren te maken en hem een nachtje in de koelkast te zetten. De vulling en het fruit maakt de taart heerlijk fris en de bodem is zacht en chewy, o.a. te danken aan het laagje spijs op de bodem.
Staat nu in de koelkast ‘op te stijven’ voor vanavond. Ben erg benieuwd! Alleen jammer dat het boek van Rutger minder omschrijft dan hierboven, zo heb ik geen opstaande rand gemaakt. Ook het opstijven in de koelkast staat hier niet bij, maar dat had ik zelf maar bedacht aangezien de ‘mousse’ te waterig was.
Ik vind de opstaande rand prettiger werken met een vulling en ik vond de vulling inderdaad ook vrij dun. Vandaar mijn extra tips en omschrijving. Geniet ervan!
Wat bedoel je met “zet de bodem voor 25-28 in de oven? 25 tot 28 min in de oven?
Ik bedoel daar inderdaad het aantal minuten mee, ik heb het meteen even aangepast. Liefs, Mariette
Kan er ook iets anders in de vulling dan spijs?
Je kunt de spijsvulling ook gewoon weglaten!