Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Appel-bramencrumble

Zoetrecepten

Deze crumble is één van mijn favoriete toetjes; echt comfort food is het. Makkelijk, snel en heerlijk. Ik heb het al mijn vriendinnen al wel eens voorgeschoteld, want was vroeger mijn ‘signature dish‘. Het basisrecept voor crumble heeft mijn zus me geleerd. Zij maakt crumble vaak met rabarber, mmm! Mijn versie is met appel en bramen. Dankzij de grote groente- (en fruit)tuin van mijn ouders, kan ik deze crumble regelmatig met verse bramen bereiden. Ik ben dol op bramen en zeker in combinatie met appel en kaneel. Samen met de crumble is dit een heerlijk zoet gerechtje, waardoor een schepje frisse crème fraiche de nog warme appel- bramencrumble helemaal afmaakt.

Meestal maak ik de crumble uit de losse pols, maar nu heb ik alles een keer goed afgewogen om het recept met jullie te kunnen delen. Voor iedereen maak ik deze appel- en bramencrumble net iets anders. Mijn übergezonde vader krijgt wat minder crumble en wat meer fruit. Bepaalde vriendinnen worden juist extra blij van een dubbele crumble laag! Je kunt ze in kleine (portie)bakjes maken, zoals op de foto. Maar als er een stel vriendinnen komt eten, maak ik één of twee grote ovenschalen vol met deze crumble. Vorkjes erbij en gezellig uitlepelen. De volledige comfort food experience 😉

Zoetrecepten

Appel-bramencrumble

Door | 30min + 20 min baktijd | 4 personen

Dit heb je nodig

    Voor 4 van deze bakjes, 7 cm bij 4 cm:

    • 2 appels
    • 50 gram rozijntjes
    • 50 gram kristalsuiker
    • 1/2 eetlepel citroensap
    • 1/2 theelepel kaneel
    • 180 gram bramen
    • Crème fraiche

    CRUMBLE

    • 200 gram zelfrijzend bakmeel
    • 100 gram boter
    • 100 gram fijne kristalsuiker
    • 1 zakje vanillesuiker

    En zo doe je het

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine blokjes. Vul een bakje met kokend water en wel de rozijntjes hier in.
    2. Ze een pannetje op met een eetlepel water, 25 gram suiker en de bramen. Blijf goed roeren tot de bramen zacht worden, plet ze dan voorzichtig met een vork, zodat het een fijner mengsel wordt en haal van het vuur.
    3. Meng de appelblokjes, gewelde rozijntjes, suiker, citroensap en kaneel met elkaar. Als dit goed gemengd is, voeg dan het bramenmengsel er aan toe. Meng dit goed en verdeel dit over de kommetjes of ovenschaal.
    4. Neem een beslagkom en meng de boter met het zelfrijzend bakmeel en de suiker en mix tot er een kruimelbeslag ontstaat. Hoe langer je blijft mixen, hoe verder het deeg aan elkaar zal gaan plakken. Let dus goed op wanneer je de grootte van de ‘kruimels’ goed vindt.
    5. Verdeel de kruimels over het fruit en zet de crumble 20 min in de oven op 180 graden. Houd even in de gaten tot de crumble een mooie goudbruine kleur krijgt.
    6. Serveer met een schepje crème fraiche, dat maakt dit zoete hapje iets frisser!

    Heb jij mijn appel-bramencrumble gemaakt? Tag me dan in jouw kiekje via Instagram of Facebook of laat een berichtje onder dit recept achter! Elke week deel ik de mooiste foto via mijn Instagram. Enjoy! X Mariette

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Appel-bramencrumble" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    9 antwoorden op “Appel-bramencrumble

      1. Je kunt de bramen ook weglaten, dan is het een klein appelkruimeltaartje! Het is ook erg lekker met rabarber, maar dat is niet iets wat je vaak in huis hebt. Als je met ander rood fruit combineert, raad ik je frambozen in ieder geval af. Die worden een beetje slijmerig. Ik ben benieuwd hoe je ze gaat maken!

    1. Ik hou van crumble! Maar ik heb vaak de neiging om telkens dezelfde fruitsoorten te gebruiken, appels en peren bijvoorbeeld. Deze versie met bramen ga ik zeker eens uitproberen 🙂

    2. Wat een heeeeeerlijk recept! Ik heb er nog blauwe bessen aan toegevoegd!
      Ik heb verschillende porties in de diepvries gedaan! (zonder appel en kruimels natuurlijk)
      Kunnen we in de winter nog af en toe genieten van het rode fruit! Bedankt!

    3. Kun je ook diepvriesbramen van AH gebruiken? En hoeveel zou ik nodig hebben voor een ronde ovenschaal van 28cm doorsnede? Krijg morgen eters op visite en dit lijkt me de ideale verrassende afsluiter 😋

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.