Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Kletskoppen

Zoetrecepten

Ok. Een kleine test voordat je verder leest. Weet jij welke noten er verwerkt zijn in zo’n o-ver-heerlijke, ouderwetse kletskop? Ik ben benieuwd. Als je er klaar voor bent, vind je het antwoord ónder deze foto.

Kletskoppen

 

Het zijn amandelen!

En? Had jij het goed? Ik niet. Ik schaam me diep, maar ik heb altijd gedacht dat het pinda’s waren. Dan blijkt dat simpele Oud-Hollandse koekje toch nog iets meer sophisticated te zijn dan ik had gedacht.

Bij een Oud-Hollands koekje hoort een beetje geschiedenis. De kletskop is afgeleid van de ‘kanteling’, een soortgelijk koekje zonder amandelen dat bakkersleerlingen vroeger als proef moesten bakken voordat ze in de gilde opgenomen mochten worden. De naam van de kletskop schijnt afgeleid te zijn van een vieze hoofdziekte. Ik hou het er liever op dat de koekjes zo heten, omdat ze kletsend over de bakplaat gaan als je ze afbakt. Pruttelend en brutselend door de verhitte suiker. En ze zijn ongelofelijk makkelijk om te maken.

Dus gewoon doen. Maken deze lekkere kletskoppen!

Kletskoppen

Bron stukje geschiedenis: Nederlands Bakkerij Museum

Zoetrecepten

Kletskoppen

Door | 10 | 20 personen

Dit heb je nodig

    • 60 gram ongezouten boter
    • 150 gram licht bruine basterdsuiker
    • 3 eetlepels water
    • 60 gram bloem
    • 60 gram amandelen
    • Snuf zout
    • Halve theelepel kaneel

    En zo doe je het

    1. Neem een kommetje en meng hier het bloem, zout en kaneel in door elkaar. Zet even opzij. Hak vervolgens de amandelen in kleine stukjes en zet ook opzij.
    2. Beleg een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
    3. Neem een steelpannetje en smelt de boter op medium vuur. Als de boter gesmolten is draai je het vuur uit en voeg je de basterdsuiker toe. Roer dit er goed doorheen tot het helemaal is vermengd en voeg dan ook het water toe.
    4. Meng nu het bloemmengsel er in delen doorheen en blijf goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Tot slot voeg je amandelen toe. Het mengsel is waarschijnlijk nog vrij dun, maar het moet dik genoeg zijn om platte hoopjes van te maken op de bakplaat. Als het nog te dun is laat je het een paar minuten staan, het wordt dan vanzelf dikker.
    5. Maak nu met een grote theelepel hoopjes op de bakplaat, ongeveer ter grootte van een 2 euromunt (niet kleiner). Hou voldoende afstand, omdat de kletskoppen nog erg uit zullen lopen tijdens het bakken. Er passen ongeveer 9 hoopjes op de bakplaat. Bak vervolgens af in 6-8 minuten. Hou ze goed in de gaten, want ze worden snel te donker. Zie je ze kletsen?
    6. Kletskoppen
    7. Haal uit de oven en laat afkoelen tot ze uitgehard zijn. Herhaal tot je beslag op is!
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Kletskoppen" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    53 antwoorden op “Kletskoppen

    1. Oh echt met amandelen? Ik heb ze aantal weken ook gemaakt, alleen dan met pinda’s. Houd wel van die hartige bite in de o zo zoete koekjes! Had jij niet het probleem dat de koekjes enorm in elkaar over liepen?

        1. Wel leuk om de oorsprong te weten van dit koekje. Ik heb denk ik een kleinere bakplaat, ik bakte er eerst ook 9 per keer ter grootte van een theelepel, beslag was best vast, maar liepen toch wel in elkaar over. Uiteindelijk maar 5 hoopjes per keer gebakken, was er wel een paar uur zoet mee! haha!

    2. Ik ben op de site gekomen omdat ik een recept uit het kookboek van Kees Helder heb. Voor een voorgerecht moest ik sesamkletskopjes maken met
      40 cc jus d´orange-50 gr. boter-50 gr. sesamzaadjes- 25 gr. bloem – 80 gr. poedersuiker, mespuntje sambal en wat zout. Ik heb het recept zeker vijftien jaar geleden twee maal gemaakt. Ik had er een briefje bij gedaan dat de kletskopjes en het hele voorgerecht goed waren gelukt er zat zelfs een foto bij. Nu heb ik VIER maal geprobeerd de kletskopjes weer te maken het lukte niet alles loopt uit. Wat doe ik verkeerd? gr. Betty

      1. Hi Betty, ik heb jouw recept eens naast het mijne gelegd en denk dat je teveel vloeistof gebruikt. Ik vermoed daarom dat je geen 40 centiliter jus d’orange moet gebruiken, maar milliliter. Volgens mij komt het dan helemaal goed! Klinkt erg lekker trouwens, die sesam kletskopjes 😉 Succes!

    3. Ik ben christina 10 jaar en toch kon ik deze koekjes gewoon zelf maken en je kan ze ook gewoon met crusli maken tip leg de hoopjes wel goed uitelkaar

    4. Heb geen koekjes in huis. Dus ga ik ze nu zelf maken. Het zijn onze favoriete koekjes. Nog nooit geprobeerd eigen koekjes te maken. Ik bak en kook van alles, maar er zal zo een nieuwe deur voor me open gaan als dit lukt. Ben benieuwd.

    5. Kwam deze pagina tegen terwijl ik net een kletskop in de mond nam. Las de vraag aan het begin van het artikel en dacht “haa, pinda!” Kletskoppen van de jumbo worden dus wel met pinda’s gemaakt. Grappig dat dat dus eigenlijk geen echte kletskoppen zijn. 😉

    6. Lekkere koekjes hoor, maar behalve pinda’s horen ook amandelen niet thuis in het oorspronkelijke recept. Daar werd vroeger namelijk beukenootjes voor gebruikt. Overigens vind ik amandelen wel een stuk lekkerder 😉

    7. Bij mij zijn ze totaal mislukt 🙁 ze lopen helemaal niet uit. Ze blijven klein en redelijk dik. Weet niet wat ik fout doe. Heb ook geprobeerd extra boter en water toe te voegen maar dit maakte geen verschil. Heb jij nog tips?
      Wat voor boter heb jij trouwens gebruikt?

    8. Ik heb ze ook glutenvrij gemaakt met 20 gram kuchen und kekse meel van schar, 20 gram rijstmeel en 20 gram tapiocameel. Ze zijn heerlijk!

    9. Wat is mis in het recept is de afkoelingsperiode. Als je de kletskoppen uit de oven haalt en ze direct op een liggende fles of deegroller legt, krijg je mooie krullen. Oorspronkelijk horen ze er ook zo uit te zien.

    10. GE-WEL-DIG goed gelukt. Ze zijn heerlijk geworden. Dank je wel!!! Ik woon in Turkije en mis zoveel lekkers van Nederland. Ook je salted caramel was fantastisch. Ook superlekker in mijn slagroomtaart. Ga snel weer wat van je overheerlijke recepten proberen!!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.