Jaaa, ik mocht hem even niet meer maken van mezelf, maar daar is ‘ie eindelijk op Zoetrecepten! De witte chocolade cheesecake met bastognekoekbodem. Als je nog nooit een cheesecake op hebt met een bodem van bastognekoeken dan weet je niet wat je gemist hebt: bastognekoeken en cheesecakevulling is echt een hemelse combinatie. De framboosjes on top geven de taart daarbij een heerlijk frisse topping. Deze taart is zo lekker dat je er maar beter voor kunt zorgen dat er mensen zijn om met je mee te eten, anders verdwijnt ie in je eigen buik. En dat is niet aan te raden met deze hoeveelheid roomkaas. Een must-try voor de echte cheesecakelovers!
Tip: je kunt de taart i.p.v. met poedersuiker ook versieren met witte chocoladekrullen! Neem dan een reep witte chocola en schaaf hier over heen met een kaasschaaf.
Hmmm deze ga ik denk dit weekend uitproberen als m’n moeder een dagje langskomt! 🙂
Heerlijke recepten van cheesecake, ik ben er dol op!!
Ik ben er ook gek op!
Ik heb een springvorm van 24 cm doorsnee. Kun je me helpen het recept aan te passen naar een grotere springvorm? Heb je monchoutaart al geprobeerd jammie, nu wil ik graag deze gaan proberen.
Hi Monique, tuurlijk! Ik zou dan deze hoeveelheden aanhouden:
1 pak bastognekoeken (260 gram)
100 gram boter
600 gram roomkaas
250 milliliter sourcream
50 gram suiker
Flinke theelepel vanille aroma
3 eieren (L)
200 gram witte chocolade
Bak de cheesecake in (minstens) 50 minuten mooi gaar.
Klopt het dat je bij de bakvorm van 24 cm doorsnee eigenlijk alles hebt verdubbelt behalve de suiker? En de sour cream vermenigvuldigt met 2,5?
Ik wil deze graag maken voor komende vrijdag 😊 ben heel benieuwd naar de smaak!
Ongeveer klopt dat ja! Als je bovenstaande verhoudingen aanhoudt gaat het helemaal goed, die houd ik ook altijd aan voor mijn andere cheesecakes. Hou alleen de oventijd goed in gaten of ie nog niet iets langer moet. Succes en geniet ervan, hij is ZO lekker!
Hij was zeker lekker!! Wil deze weer gaan maken. Maar was alweer kwijt welk recept ik had gebruikt… Gelukkig na goed zoeken. En dankzij Pinterest. Deze weer gevonden! Yes!!!
Deze cheesecake ga ik van het weekend maken! Ik wil hem ook in een 24 cm springvorm maken, moet ik dan alsnog de 150 graden aanhouden van de oven? Of kan ik hem beter op 180 graden zetten? 🙂
Hi Lara, gewoon op 150 graden, maar dan met een wat langere baktijd. Ik denk zo’n 50 – 60 minuten. Bakse en enjoy!
Okay super! Bedankt voor je snelle reactie 😀
Hi Mariette,
Een paar vraagjes :))
1) Ik lees dat bij een bakvorm van 24cm alle ingredienten verdubbeld worden behalve de suiker (blijft gelijk) en de zure room. Daar voeg je 50ml meer aan toe (250ml). Wat is de reden hiervan? Draagt die 50ml meer bij aan de smaak of is het juist om wat meer body (stevigheid) aan de cheesecake te geven.
In principe zou je dan bij een bakvorm van 20cm, die jij voor jouw basisrecept gebruikt 125ml zure room ‘moeten’ gebruiken i.p.v. 100ml toch?
Ik wil een bakvorm van 16cm gebruiken. Als ik de hoeveelheid zure room zou halveren in jouw basisrecept zou dat dan genoeg zure room zijn of moet ik dan toch iets meer zure room toevoegen? De suiker zou ik in dit geval ook moeten halveren, want anders wordt het te zoet voor zo’n kleine bakvorm?
2) Begrijp ik bij punt 7 goed dat het afdekken met aluminium folie gebeurd terwijl de cheesecake nog in de oven afbakt? M.a.w. de resterende 15 min. wordt de cheesecake afgedekt afgebakken en moet de oven open gemaakt worden na 30 min..
Waarvoor dient dit eigenlijk, want je schrijft ‘indien nodig’, dus het hoeft niet perse met aluminium folie afgedekt te worden?
3) In jouw artikel ‘zo voorkom je scheuren in je cheesecake’ heb je het over het bakken in een warm waterbad. Moet dit bij dit recept ook gebeuren of is het niet noodzakelijkerwijs nodig?
Sorry voor alle vragen, maar ik ben geen bakprinses 🙁 en ik wil graag dat de cheesecake lukt voor een high tea die ik binnenkort ga hosten :)vandaar de kleinere bakvorm ook.
Ik hoor je graag, bedankt alvast!
Hi Aya,
Geen probleem, juist goed dat je al die vragen stelt voor de zekerheid!
1. Dit komt doordat ik het recept geoptimaliseerd heb in andere cheesecakes door de jaren heen. Ik heb de hoeveelheid sour cream nu ook aangepast in dit recept. Je geeft aan dat je een 16 cm taartvormpje wilt gebruiken omdat het voor een high tea is. Hoeveel puntjes zou je eruit willen snijden. Een 20 cm vorm is namelijk ook al wel echt een beschaafd vormpje 🙂
2. Als je ziet dat de bovenkant van je cheesecake te snel donker wordt. Idealiter maak je de oven niet open tussendoor, maar je wilt ook niet dat de bovenkant van je cheesecake te hard gaat. Dus indien nodig even afdekken met aluminiumpapier.
3. Het is noodzakelijkerwijs niet nodig. Ik doe dit meestal niet, omdat ik het net even wat meer gedoe vind en het bij mij meestal wel goed gaat zonder waterbad (maar soms heb ik ook wel eens een scheur). Door het waterbad zorg je ervoor dat de cheesecake heel geleidelijk gaart.
Hopelijk kun je uit de voeten met deze antwoorden! Misschien is het voor je eigen gevoel ook fijn om de cheesecake een keer te testen voordat je de high tea gaat hosten? Dan heb je hem al in de vingers voor het moment suprême. Succes! Groetjes, Mariette
Hartstikke bedankt Mariette voor je feedback!
De high tea is voor 4p en ik wilde ‘mini’ puntjes serveren, omdat een cheesecake over het algemeen vrij machtig is en uiteraard zal ik meer dan dit aan zoetigheden serveren 🙂
Maar ik ga hem wel eerst vantevoren uitproberen (vindt mijn man vast niet erg ;)) en zal je wel laten weten of het mij gelukt is…dus duimen voor me :()
Je hoort nog van me!
Groetjes,
Aya
Haha, ik denk dat je geen spijt zult krijgen van het testen! Ik ben benieuwd wat je er van vindt.
Groetjes Mariette
Wat een heerlijk recept! Erg gemakkelijk om klaar te maken en in één keer gelukt!
(Ondanks het feit dat ik geen vanille aroma in huis had waar ik te laat achter kwam en mijn taartvorm een diameter van 26 cm heeft.) Misschien dat het dus nog lekkerder kan zijn 😉
Ik ga snel neuzen naar andere recepten hier! 🙂
Ah, top om te horen Susan! Het kan inderdaad ook prima zonder vanille aroma en dan was het een lekker laag taartje 😉
Hoi Mariette,
Ik heb net alle benodigdheden in huis gehaald om morgen een lekkere taart voor mijn collega’s te bakken. Maar nu zie ik dat mijn oven niet lager dan 175 graden kan. What to do?
Gr. Nathalie
Hi Nathalie, ojee dat is lastig! Door een garing op lagere tempertuur voorkom je dat de cheesecake snel donker wordt of te snel rijst en daardoor scheurt. Je zou de cheesecake denk ik het beste in een warm waterbad kunnen afbakken in de oven (de vorm goed inpakken met aluminiumfolie aan de buitenkant, zodat er geen water doorheen komt, en dan in een braadslee zetten die je met heet water vult), op die manier zal de cheesecake alsnog geleidelijk garen. Je moet dan alleen de bovenkant in de gaten houden en eventueel halverwege de bovenkant afdekken met aluminiumfolie. Succes met bakken, lekker wordt ‘ie sowieso! 😉
Ik heb uiteindelijk de oven van mijn buurman kunnen gebruiken! De taart was zeer geslaagd al had ik het idee dat hij nog wel langer in de oven had kunnen zitten want hij was nog best zacht. Maar daarom gelukkig niet minder lekker. Mijn collega’s en ik hebben gesmuld:D! Thanks voor het recept!
Aah wat goed zeg, fijn om te horen! Heeft hij lang genoeg in de koelkast gestaan om op te stijven ook?
Als ik m in de koelkast laat afkoelen/bewaar. Moet ik m afdekken? En zo ja wat is het beste, plastic folie (magnetronfolie) of aluminiumfolie?
Ik bewaar de cheesecake zelf altijd in de bakvorm en deze dek ik goed af met aluminium folie. Dat sluit de cheesecake ook het beste af van andere geurtjes in de koelkast.
hai,
Ik heb een vraagje. Ik wil geen grote cheesecake maken maar een van die kleine.
Hoe lang moet ik deze in de oven zetten?
Alvast bedankt voor je antwoord.
Hi, wil je ze in muffinvormpjes maken? Hou dan ongeveer 20- 25 minuten baktijd aan. Check anders ook eens dit recept: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/mini-cheesecakes-met-salted-caramel-en-chocolate-chips/
Hoi ik heb een vraagje
Ik heb deze net gemaakt maar hij word niet hard zeg maar het blijft een pudding achtige substantie. Ik heb alles precies gedaan hoe het er stond.
Groetjes
Wat rot, dat heb ik nog nooit eerder gehoord. De binnenkant moet wat drillerig blijven na het afbakken en stijft in de koelkast volledig op. Misschien stond je oven wat zachter dan de bedoeling was en moest hij nog iets langer?
Gisteren was ik jarig en zowel deze cheesecake en de monchoutaart waren een groot succes! Net weer de cheesecake de oven ingeschoven voor wat verlate gasten komend weekend. Superlekker en echt makkelijk te maken. Koekjes stampen is nog het meeste werk 🙂
Wat leuk dat je zoveel passie in de site stopt en zo snel reageert op vragen. Ben benieuwd naar nog meer leuke recepten, ik ga er zeker meer proberen!
Hi Karen, wat een mega leuk berichtje! Word ik blij van, dankjewel! En er komt nog veel lekkers aan 😉
Mijn bodem vd springvorm is 22 cm. Wat zijn dan je verhoudigen?
Je zou 1,5 keer de hoeveelheid van dit recept kunnen nemen, dat doe ik altijd voor een 24cm bakvorm, maar dan wordt de cheesecake in jouw geval wel wat hoger.
Had je deze ook al gezien? 🙂 http://www.zoetrecepten.nl/recepten/white-chocolate-raspberry-swirl-cheesecake/
Waarom moet de cheesecake in de oven? Ik zie bij de ingrediënten geen deeg staan.
Dat bepaalt de structuur van de cheesecake. En er zitten wel rauwe eieren in 🙂 Als je een no-bake cheesecake wilt maken kun je voor deze gaan: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/no-bake-citroencheesecake-bars/
Of deze: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/chocolade-laagjes-cheesecake/
Liefs Mariette