Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Hoeveel sap zit er in een citroen of een limoen?

Zoetrecepten

In recepten staat regelmatig dat je het sap van een citroen of een limoen toe moet voegen, maar er is nogal een verschil in grootte en sappigheid van deze lekkere citrusvruchten. Een kleine citroen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je lemon curd heel zoet en wat minder zuur wordt, terwijl een hele grote sappige citroen je lemon curd dunner én zuurder maakt.

Ik hou in mijn recepten altijd rekening met het sap en rasp van een gemiddelde citroen of limoen. Gemiddeld is voor mij ongeveer zo groot als op bovenstaande en onderstaande foto. Om het nog duidelijker te maken heb ik ze zelfs nog even naast de meetlat gelegd. Maar hoeveel sap en rasp haal je daar dan uit? Ik testte het voor je:

Hoeveel sap zit er in één citroen? (6x8cm)
Ongeveer 45-50 milliliter sap. Dat zijn drie eetlepels.

Hoeveel citroenrasp krijg je van de schil van één citroen?
Ongeveer twee theelepels citroenrasp.

citroenrasp

Hoeveel sap zit er in één limoen? (4×5,5cm)
Ongeveer 25-30 milliliter sap. Dat zijn twee eetelepels.

Hoeveel limoenrasp krijg je van de schil van één limoen?
Ongeveer een flinke theelepel limoenrasp.

Limoenrasp

Een citroen of limoen pers ik meestal met de hand uit. Dat is makkelijker (minder afwas) en met een citrusvruchtenpers loop je het risico om teveel langs de schil te schrapen, waardoor je sap bitter wordt. Dit is trouwens ook heel belangrijk bij het raspen van de schil: zorg ervoor dat je het wit niet mee raspt, want dat smaakt superbitter.

TIP! Zo haal je meer sap uit je citrusvruchten:

Nog één handig tipje. Is je citroen of limoen nog een beetje hard en stug? Leg ze dan even in een bak met warm water. Dit maakt de schil soepeler, waardoor je gemakkelijker sap uit de vrucht kunt persen.

IMG_1581 met afmetingen

 

Bekijk ook

9 antwoorden op “Hoeveel sap zit er in een citroen of een limoen?

    1. Hi Roely, dat zullen ongeveer 2-3 citroenen zijn. Het hangt er een beetje vanaf waar je het citroensap voor gaat gebruiken, omdat de smaak wel net iets chemischer is als je het mij vraagt. Voor lemon curd zou ik altijd verse citroenen gebruiken bijvoorbeeld.

  1. “Nog één handig tipje. Is je citroen of limoen nog een beetje hard en stug? Leg ze dan even in een bak met warm water. Dit maakt de schil soepeler, waardoor je gemakkelijker sap uit de vrucht kunt persen.”

    Dit schijnt niet meer dan een mythe te zijn. Misschien dat het verschilt met verschillende manieren van persen, maar een professionele barman heeft dit ooit getest en op YouTube gezet. Het verschil was zo minimaal, dat het maar de vraag was of het door verschillende citroenen/limoenen kwam dan door het verwarmen ervan.

    1. Wat grappig! Naar mijn mening gaat het persen uit de hand er wel makkelijker mee, dat gaat nogal stug met een harde schil. Maar ik geloof van harte dat er niet meer/minder sap uit zal komen als je het met een echte pers doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.