Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Zo herken je suiker op verpakkingen

Zoetrecepten

Wat is het supertof dat zoveel van jullie meedoen aan mijn suikervrije challenge. Daar wil je ik zo goed mogelijk bij helpen, dus laat ik je zien hoe je suiker kunt herkennen op verpakkingen in de supermarkt.

Al een paar weken voor mijn challenge was ik voorverpakte producten in de supermarkt aan het controleren op toegevoegde suikers. Ik merkte dat ik niet alle bijnamen van suiker paraat had en vond het tijd voor wat verdieping. Daarbij kwam ik nogal wat interessante punten tegen, ik schrok er zelfs een beetje van! Daarom 4 gouden speltips voor jullie én een checklist met alle suikerbenamingen.

SPELTIP 1: weet waar je moet kijken
Op de achterkant van een verpakking staan altijd twee lijstjes: eentje voor de ingrediënten en eentje voor de voedingswaarde. Voor het herkennen van toegevoegde suikers draait het niet om de voedingswaarde, maar om het ingrediëntenlijstje.

SPELTIP 2: verschillende soorten suiker in één product
Wist je dat fabrikanten verplicht zijn om het meest gebruikte ingrediënt bovenaan de ingrediëntenlijst te zetten op de achterkant van de verpakking? Dat doen ze alleen liever niet met suiker, waardoor ze verschillende soorten suiker gebruiken (van alles een beetje) en deze ingrediënten toch onderaan de lijst kunnen komen. Hou dus niet op met speuren op de verpakking als je één suikertje te pakken hebt, er kunnen er meer op staan.

SPELTIP 3: laat je niet verleiden door slogans
Fabrikanten laten je graag geloven dat er weinig suiker in hun product zit, maar gelukkig zijn de Nederlandse regels streng en moet alles eerlijk op de verpakking staan. MAAR, toch zijn er een paar toegestane termen waar ik een wenkbrauwtje bij optrek. Hou rekening met het volgende als je deze spreuken op de voorkant van een product ziet staan:

 • SUIKERARM: mag gebruikt worden als er niet meer dan 5 gram suiker per 100 gram van het product is toegevoegd.
 • SUIKERVRIJ: mag gebruikt worden als er niet meer dan 0,5 gram suiker aan 100 gram van het product is toegevoegd.
 • GEEN TOEGEVOEGDE SUIKERS: mag gebruikt worden als er geen directe suikerstof, maar wel fruit uit concentraat aan het product is toegevoegd dat soms ook voor 70% uit suiker kan bestaan.

SPELTIP 4: alles dat eindigt op..
Even een makkelijk hulpmiddel voordat je knetterhard schrikt van onderstaande gruwelijk lange lijst met suikerbenamingen. Alles dat eindigt op de volgende naampjes behoort sowieso tot de suikerfamilie:

 • Alle woorden die eindigen op ‘ose‘: dextrose, maltose, isoglucose, sacharose, fructose etc.
 • Alle woorden die eindigen op ‘stroop‘, ‘siroop‘ of ‘suiker’: druivensuiker, palmsuiker, johannesbrood siroop, carob siroop, glucosestroop, maisstroop etc.

DE CHECKLIST
Deze checklist bevat alle ‘gewone’ en chemische benamingen voor suiker, inclusief de geconcentreerde varianten uit vruchtensap of -siroop. Ik heb er speciaal voor jullie een printbare kaart van gemaakt, zodat je deze in je portemonnee of tas kunt stoppen. Zit je er klaar voor?

Zo herken je suiker op een verpakking

Eenzelfde artikel mét checklist over zoetstoffen volgt later deze maand. Meer vragen over het herkennen van suiker op verpakkingen? Let me know in een reactie hieronder! XO Mariette

BRONNEN: VoedingscentrumVoedingsclaims – Mens & gezondheidVoedzaam & snelBlij suikervrij

6 antwoorden op “Zo herken je suiker op verpakkingen

 1. Hoi Mariëtte!

  Wat ontzettend handig dit artikel, zeg! Ik wist wel al aardig wat suikernamen, maar ik wist niet dat er zóveel waren! In de supermarkt kwam ik laatst ‘gedextrineerd tarwemeel’ tegen in een pakje roggebrood, denk je dat dit ook toegevoegde suikers zijn? Op internet vond ik namelijk dat dextrineren de ‘omzetting van zetmeel in oplosbare dextrine door hoge verhitting (korst van brood, bruine bloem)’ was, maar mijn gevoel zei wel dat dextrineren nogal wat weg had van dextrose en daarom suiker kon zijn. Wat denk jij hiervan?

  1. Na het lezen van Wikipedia “Oligosachariden zijn koolhydraten die zijn opgebouwd uit een klein aantal (3-9) monosacharide-eenheden.” begrijp ik dat deze Oligosachariden suikers zijn die vaak gekoppeld zijn ann eiwitten. Wil je echt suikerloos zijn zou je hier dan ook moeten afblijven.

  2. Ik heb mijn vorige reacties even verwijderd om verwarring in chemische termen te voorkomen 🙂 Ik heb navraag gedaan bij het Voedingscentrum en zij zeggen het volgende: Wat ze hebben gedaan met dit tarwemeel is droog verhitten. Het is dus geen toegevoegde suiker, maar tarwemeel dat verhit wordt waardoor de korst knapperig wordt. Ik begrijp de verwarring want het woord lijkt een beetje op dextrose.

   Whoehoe! Lekker genieten van je roggebroodje dus 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.