Ga naar de inhoud
Vegan challenge food diary #week1
Foodfun & -nieuws 09 mei 2017

Vegan challenge food diary #week1

Vegan challenge food diary #week1

Uit veel hoeken kreeg ik de vraag om een dagelijks food diary bij te houden, omdat vegan maaltijdinspiratie oh so welcome is. Mijn eerste vegan week verliep prima, maar wel wat gek. Met interessante cravings, waardoor mijn voorraad pindakaaspotten (3 stuks, jawel) inmiddels gehalveerd is. En de onbedwingbare behoefte aan chocola, want iets dat niet mag dat wil je nu eenmaal extra graag.

Ook vertelden veel mensen me hoe tof ze het vinden dat ik dit doe. Vind ik echt heel leuk. Maar er was ook onbegrip, wat ik goed snap. Waarom kies je geen maand zonder bruiloften, etentjes en weekendjes weg? Kun je het niet met een korreltje zout nemen, niet te streng zijn voor jezelf! Wat doe je jezelf aan? – Ik kan niet goed genoeg uitleggen hoe waanzinnig leuk ik deze challenge vind en hoeveel inspiratie ik er nu al van krijg. Juist in deze lastige maand kan ik echt ervaren hoe het is om vegan te leven én is het een echte uitdaging. Daar hou ik van. Let me know als je erover wilt kletsen! Doe ik graag.

Onderstaand eetdagboekje laat alvast zien hoe mijn eerste week was. Ik kan je alvast verklappen dat ik het in week twee anders aan ga pakken.

Processed with Rookie Cam

 

DAG 1
Je hoorde al in mijn video dat ik me niet echt had voorbereid, want ik wil alles van dag tot dag ontdekken. Op dag 1 ging ik naar de markt en haalde ik héél veel groente, fruit, noten en havermout in huis. Dat heb ik altijd al wel, maar nu was de keuze écht reuze. Daarnaast hamsterde ik olijven, zongedroogde tomaatjes, kappertjes en hummus om mijn lunchsalades mee op te leuken. ’s Avonds improviseerde ik een hele simpele vegan choco fudge (zachte dadels & cacao in de mix!) om mijn, nu al, intense chocolade cravings te kunnen stillen.

Ontbijt: twee kiwi’s en een appel
Lunch: een rauwkostsalade met lekkere toppings, hummus en een maïs-wortelburger
Diner: Thomas’ rode curry met pompoen, bloemkool, cashewnootjes en koriander (THE BEST)
Snacks: handje amandelen, wat lepeltjes pindakaas, veel vegan choco fudge en aardbeien

chocofudge

DAG 2
Maandagavond vertelden mijn lieve Insta volgers me dat alle pure repen van Tony’s Chocolonely helemaal vegan zijn. Hoera! En liet ik nu nét het Twix shortbread met zoete aardappel en chocolade topping willen maken. Ik maakte maar de helft van het recept, dus bleef er 2/3 reep over. Die binnen een uur in mijn mond verdween.. Oeps.

Ontbijt: appelstukjes met pindakaas
Lunch: een salade met lekkere toppings en een maïs-wortelburger
Diner: Nog een keer de rode curry
Snacks: flinke bak blauwe bessen, wat lepels pindakaas, een paar vijgen, 2/3e reep Tony’s puur-amandel-zeezout

Twix shortbread met zoete aardappel

DAG 3
Ik besloot mijn snackgedrag in te perken, anders zou ik drie kilo zwaarder uit deze challenge komen. Niet helemaal de bedoeling. Aardig gelukt, voor één dag dan.

Ontbijt: 2 appeltjes met kaneel
Lunch: Sri Lankaanse dahl (linzen curry) met groentes en nootjes
Diner: bord vol gemixte gegrilde groentes met kikkererwten en veel hummus
Snacks: kiwi, peer, pindakaas, rozijntjes, stukje Twix shortbread

Vegan cake

DAG 4
Yes! Aan de bak. Ik maakte een vegan versie van een simpel basisrecept voor cake, met een yummy limoenglazuur. Het recept vind je hier. Daarnaast maakte ik de meest goddelijke vegan chocolademousse om een brownietaart voor moederdag mee te vullen. Dat recept komt deze week, op tijd voor moederdag, online. Ook schreef ik een artikel over wat dat hele ‘vegan gaan’ nu eigenlijk precies inhoudt.

Ontbijt: twee appels en een kiwi
Lunch: vooral veel van mijn baksels gesnoept en daarnaast wat wortels met hummus
Diner: Oosters wokje met soja saus, agavesiroop, knoflook, gember, groentes en nootjes
Snacks: een paar vijgen, twee ridiculously good chocolate bonbons, veel rode wijn, cashewnootjes

vrijdag

DAG 5
Vrijdag in de ochtend stond er een kickbokslesje op het menu en daarna at ik een enorm bord met in sesamolie gewokte groentes, dahl curry én vega kipstukjes van de vegetarische slager. Wow! Echt HEEL lekker die kipstukjes! Op onderstaande foto zie je mijn hele buit aan vegan vleesvervangers. Mis ik nog toppertjes?

Na dat feestmaal kroop ik in mijn mega toepasselijke nieuwe trui (MOOD: PEANUT BUTTER) om de rest van de dag, avond en nacht dansjes te doen op het bevrijdingsfestival op het Westergasterrein en schoot het avondeten er een beetje bij in. ’s Avonds een pijnlijk moment terwijl ik in de snackbar toekeek hoe mijn vrienden kroketten en een kapsalon wegwerkten. Survived!

Ontbijt: een banaan
Lunch: flink bord gewokte broccoli, paprika en vega kipstukjes in sesamolie met dahl curry
Diner: een paar happen vegan falafelwrap
Snacks: een bak aardbeien, handje rozijntjes, veel bier & andere drank

IMG_7462-2

DAG 6
Op 6 mei werd ik behoorlijk brak wakker met een enorme craving naar mijn gebruikelijke brakke ontbijt: een saucijzenbroodje, een gebakken eitje of knakworstjes. Boehoe. Hier was ik echt níet goed op voorbereid. Ik belegde mijn boterham driedubbeldik met hummus en stapte op de trein richting mijn ouders, waar een kaasfondue op het menu stond. En dan moet je weten dat mijn ouders echt de lekkerste kaasfondue (met zes verschillende soorten kaas) ter wereld maken. Crying on the inside. Gelukkig stond de tafel speciaal voor mij ook vol met heerlijke groentjes, biologisch brood, hummus, falafel en verse olijven waar ik me volledig rond aan heb gegeten. Perfect diner!

Ontbijt: boterham met hummus en een appel
Lunch: rauwkost met olijven en hummus
Diner: falafel feestje
Snacks: Roo’bar snackreep, tortilla chips met salsa dip, gemengde notenmix, plak vegan cake en fruit

IMG_7664-2

DAG 7
Ontbijt bij mijn ouders, no croissant or eggs for me this time. ’s Avonds gingen we met z’n vieren uit eten bij een totaal niet-vegan-restaurant, maar uiteindelijk een top maaltje gehad. Fijn om te zien hoe flexibel er mee om werd gegaan, ook al vond ik het vervelend om ‘moeilijk’ te doen over de menukaart.

Ontbijt: een appel, nectarine en wat nootjes
Lunch: een flink stuk chocolademousse brownietaart en een kop groentebouillon
Diner: gevulde courgettes met een couscous salade en gebakken aardappeltjes
Snacks: Roo’bar snackreep, twee glazen wijn, een bakje rozijntjes en een peer

Zoals je ziet waren mijn vegan kookkunsten in deze eerste week nog niet superspeciaal, maar daar gaat deze week verandering in komen. Wat willen jullie nog meer terugzien in deze vegan food diaries? Ik ga aankomende week proberen om meer foto’s te maken van al mijn maaltijden. Dit zie je sowieso elke dag terug op mijn Insta stories!

Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik überhaupt een eetdagboek bijhoud en ik verbaas me over hoeveel ik eigenlijk eet. Vooral als ik naar mijn snackgedrag kijk. En hebben jullie wel eens een eetdagboekje bijgehouden?

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *