Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Wat is margarine: antwoord op al jullie vragen

Zoetrecepten
/>

Zoals jullie weten ben ik de afgelopen maanden met plantaardige margarine aan het testen in de keuken. Tot een aantal maanden geleden wist ik hier bijna niks vanaf. Inmiddels heb ik zelf margarine gemaakt, bij een koolzaadboer op het land mee kunnen kijken en de eerste typische roomboterrecepten succesvol met margarine gemaakt.

Op deze margarine gerelateerde artikelen kwamen vanuit jullie regelmatig opmerkingen en vragen over margarine. Vragen waar ik zo 123 ook geen antwoord op had. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan om hier wél antwoord op te kunnen geven.

MARGARINE ZIT TOCH VOL MET TRANSVET?
Vroeger zat er veel transvet in margarine, maar tegenwoordig niet meer. Transvetten ontstonden tijdens het industriële gedeeltelijke hardingsproces van de vloeibare plantaardige oliën in margarine. Door dit hardingsproces werd de margarine smeerbaar. Nadat uit grondig onderzoek bleek dat transvetten zeer slecht zijn voor onze gezondheid, is deze techniek meteen aangepast. Om de margarine toch smeerbaar te maken, wordt er een kleine hoeveelheid van nature hard tropisch vet aan toegevoegd. Daarmee is de hoeveelheid transvet in margarine teruggebracht tot maximaal 1 gram transvet per 100 gram margarine (1%). Ter vergelijking, in 100 gram roomboter zit gemiddeld 1,5 gram transvet. Transvetten komen van nature voor in vlees en melk(producten) van herkauwers.

Het advies van de Gezondheidsraad is om minder dan 1% van je dagelijkse calorieën uit transvet te halen, ongeacht waar het vandaan komt. Voor een dagelijkse inname van 2000 calorieën is dat maximaal 2 gram transvet per dag.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN HALVARINE EN MARGARINE?
Halvarine is een variant van margarine, maar dan met de helft minder vet. Om halvarine te maken worden  er minder plantaardige olien en meer water aan toegevoegd. Zo zit er in margarine 80% vet en in halvarine 45% vet.

ZIJN ALLE MARGARINES 100 % PLANTAARDIG?
Nee. But we’re getting there. Veel margarines zijn bijna helemaal plantaardig, maar niet geheel. Becel is druk bezig om hun hele assortiment 100 % plantaardig te maken. Dit doen ze door het kleine aandeel melkbestanddelen te verwijderen en vitamine D uit een plantaardige bron te halen, namelijk gist. Een groot deel van hun productaanbod is al 100% plantaardig en daarmee dus ook lactosevrij! Als je vegan bent of een lactose-intolerantie hebt raad ik je aan om voorlopig de verpakking nog goed in de gaten te houden.

IS HARDE OF ZACHTE MARGARINE GEZONDER?
Zachte margarine is beter voor je dan harde margarine. In vergelijking tot zachte margarine zit er in harde margarine een hogere hoeveelheid tropisch hard vet vet, waar veel verzadigde vetten in zitten. Verzadigde vetten verhogen het LDL-cholesterol in je bloed, wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Het Voedingscentrum raadt daarom aan om verzadigde vetten zoveel mogelijk door onverzadigde vetten te vervangen, bijvoorbeeld door zachte margarine of halvarine op je boterham te smeren en te bakken in vloeibare margarine of plantaardige olie (m.u.v. kokosolie, aangezien dit heel veel verzadigde vetten bevat).

IN MARGARINE ZIT TOCH KLEURSTOF?
Aan de meeste margarines wordt inderdaad caroteen toegevoegd, dat is een oranje natuurlijke kleurstof die van nature ook voorkomt in groenten en fruit. Je kunt deze kleurstof herkennen aan het E-nummer E160(a).

WAAROM WORDEN ER VITAMINES TOEGEVOEGD AAN MARGARINE?
Het is voor veel mensen best lastig om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A en D te komen. Vitamine D is één van de weinige vitamines die het lichaam zelf aan kan maken in de huid, door middel van zonlicht. In principe wordt 2/3 van de vitamine D uit zonlicht gehaald, de rest moet uit voeding komen. Het heeft dan wel voldoende zonlicht nodig, dit is vooral in de winter lastig. Als je via zonlicht niet genoeg vitamine D kunt aanmaken, is het belangrijk om het uit alsnog uit voeding te verkrijgen. Daarom wordt o.a. deze vitamine toegevoegd aan margarine. In roomboter komen deze vitamines van nature voor, maar de hoeveelheid vitamine D is veel lager in roomboter dan in margarine.

VRAAGTEKENS
Sommigen van jullie hebben vraagtekens gezet bij mijn objectiviteit, omdat ik deze margarine gerelateerde artikelen schrijf in een samenwerking met Becel. Ik begrijp die vraagtekens heel erg goed, maar wil benadrukken dat ik altijd 100% eerlijk ben. Ik bedenk de invullingen van elk artikel zelf en de onderwerpen komen voort uit mijn eigen nieuwsgierigheid en interesse. Of, in het geval van dit artikel, uit jullie nieuwsgierigheid. Ik lees zoveel mogelijk over de onderwerpen en leg verschillende bronnen naast elkaar. Op basis daarvan schrijf ik mijn artikelen en probeer ik jullie zo goed mogelijk te informeren.

Kritische vragen zijn áltijd welkom. Aanvullingen ook, want het kan natuurlijk dat ik iets gemist heb. Misschien heb je nog een andere vraag over margarine. Laat ‘m hieronder achter in een berichtje en dan ga ik daar ook graag het antwoord voor je op zoeken.

Voedingscentrum over verzadigd vetVoedingscentrum over zachte margarineVoedingscentrum over transvetten – Martijn katan over transvetten – Martijn Katan over natuurlijk transvet – MVO– I’m a foodie platform – Food-info over E-nummer 160aVitamine DVitamines in margarine

Dit is een gesponsord artikel. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door beïnvloeden en plaats enkel artikelen waar ik volledig achter sta. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Bekijk ook

2 antwoorden op “Wat is margarine: antwoord op al jullie vragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.