Ga naar de inhoud
Wat is het verschil tussen agar-agar en gelatine?
Facts & Food 13 mei 2018

Wat is het verschil tussen agar-agar en gelatine?

Wat is het verschil tussen agar-agar en gelatine?

Zowel agar-agar als gelatine zijn bind- of geleermiddelen. Ze zorgen ervoor dat vloeistoffen gebonden worden en je baksels opstijven. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen en die vind je hier.

Ik heb al twee uitgebreide artikelen geschreven over de werking van gelatine en agar agar, maar hier vind je in het kort alle verschillen nog een keer op een rij.

AGAR-AGAR

  • Vegetarisch en vegan
  • Gemaakt van algen
  • Minder ‘wiebelig’ dan gelatine
  • Moet verwarmd worden voor gebruik
  • Begint met opstijven zodra het beneden 40 graden Celsius komt
  • Kan beter tegen warmte
  • Stevigheid/binding blijft minder lang
  • Kan opnieuw gesmolten worden zonder dat het geleereffect wordt aangetast

GELATINE

  • Niet vegetarisch
  • Gemaakt van botten en huiden van dieren
  • Drillerig “jelly” geleereffect
  • Moet in de koelkast opstijven en bewaard blijven
  • Na maximaal 16 uur perfect opgesteven
  • Geleereffect houdt langer aan

CHECK HIER: Dat lekkere taartje van bovenstaande foto.

Er zijn ook overeenkomsten tussen agar-agar en gelatine. Bijvoorbeeld dat de bindkracht van beiden slecht samengaat met zure ingrediënten, maar natuurlijk zijn er uitzonderingen. Toch liever de volledige uitleg lezen? Klik dan op onderstaande links:

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *