Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Wat is het verschil tussen agar-agar en gelatine?

Het verschil tussen agar-agar en gelatine

Zowel agar-agar als gelatine zijn bind- of geleermiddelen. Ze zorgen ervoor dat vloeistoffen gebonden worden en je baksels opstijven. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen en die vind je hier.

Ik heb al twee uitgebreide artikelen geschreven over de werking van gelatine en agar agar, maar hier vind je in het kort alle verschillen nog een keer op een rij.

AGAR-AGAR

  • Vegetarisch en vegan
  • Gemaakt van algen
  • Minder ‘wiebelig’ dan gelatine
  • Moet verwarmd worden voor gebruik
  • Begint met opstijven zodra het beneden 40 graden Celsius komt
  • Kan beter tegen warmte
  • Stevigheid/binding blijft minder lang
  • Kan opnieuw gesmolten worden zonder dat het geleereffect wordt aangetast

GELATINE

  • Niet vegetarisch
  • Gemaakt van botten en huiden van dieren
  • Drillerig “jelly” geleereffect
  • Moet in de koelkast opstijven en bewaard blijven
  • Na maximaal 16 uur perfect opgesteven
  • Geleereffect houdt langer aan

CHECK HIER: Dat lekkere taartje van bovenstaande foto.

Er zijn ook overeenkomsten tussen agar-agar en gelatine. Bijvoorbeeld dat de bindkracht van beiden slecht samengaat met zure ingrediënten, maar natuurlijk zijn er uitzonderingen. Toch liever de volledige uitleg lezen? Klik dan op onderstaande links:

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je misschien nog meer vragen over andere ingrediënten of bakmethodes? Laat het hieronder weten! En lees hier nog meer bakhulpjes. Liefs, Mariette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.