Reserveer PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Waarom zou je bakken met margarine?

Jullie weten inmiddels wel dat ik de afgelopen maanden aan het experimenteren ben met margarine. Maar waarom zou je eigenlijk bakken met margarine? Een terechte vraag.

Vroeger bakte ik thuis altijd met margarine. De harde variant dan, met een wikkel er omheen. Soms pakte ik per ongeluk de gezouten versie uit de koelkast, die eigenlijk voor het braden van vlees was bedoeld. Daar kwam ik pas achter als ik een flinke hap koekjesdeeg in mijn mond propte. Thuiskomen van een koude kermis. Ik vroeg het aan vriendinnen om me heen en bijna iedereen bakte vroeger met margarine. Waarom eigenlijk vroeg ik me af? Ik dook de boeken in voor een stukje geschiedenis.

PRIJS
Vroeger (en dan écht vroeger, 1800-1900) was er ‘armeluisboter’. Handelaren lengden boter tot wel 40% aan met water, waardoor het zo vloeibaar werd dat het brood doorweekt raakte als men het erop wilde smeren. Handelaren verkochten dit vervolgens als ‘boter’. Onterecht wordt hier in sommige geschiedenisboeken naar verwezen als één van de eerste margarines, maar een leuk geschiedenisfeitje vond ik het wel.

Hoe die eerste margarine dan wel ontstond? Napoleon III had opdracht gegeven een broodsmeersel te ontwikkelen dat zijn soldaten op een veldtocht mee konden nemen zonder dat het, zoals boter, snel bedierf. In 1869 was er een bruikbaar resultaat. Dit was een combinatie van boter met andere vetten. Hierna ontstond in 1871 de eerste margarinefabriek.

De prijzen van margarine en boter schommelden in de tussentijd wat af, maar margarine bleef beter betaalbaar dan boter. Inmiddels zijn de prijzen redelijk stabiel en de prijsverschillen klein, hoewel margarines wel vanaf een lagere prijs verkrijgbaar zijn.

INDUSTRIËLE BAKKERIJ
In mijn artikel over het verschil tussen roomboter en margarine vertelde ik jullie al dat bovenstaand prijsverschil voldoende reden is voor de industriële bakkerij om de voorkeur te geven aan margarine. Margarine heeft daarnaast ook het voordeel dat het een lager smeltpunt heeft, waardoor het makkelijker te gebruiken is in recepten. Zo moet roomboter altijd de perfecte temperatuur hebben voor het juiste effect. Het enige nadeel voor de industriële bakkerij is het gemis van de roombotersmaak, maar daarvoor voegen ze simpelweg een extract toe.

VEGAN EN LACTOSEVRIJ
Ook al ben ik al bakkende opgegroeid met margarine, ergens onderweg ben ik overgestapt op roomboter. Met name om de smaak. Voor een vriendinnetje met een lactose intolerantie sloeg ik een paar jaar geleden weer aan de bak met margarine. Veel soorten margarine zijn lactosevrij en dat worden er alleen maar meer. Sinds mijn vegan challenge probeer ik ook zelf te minderen met dierlijke producten en ben ik met Becel de uitdaging aangegaan om wat typische roomboterrecepten om te toveren tot pareltjes gemaakt met margarine. Zoals deze vegan turtle brownies of deze te lekkere vegan salted caramelsaus.

Daag jij mij uit voor een volgend recept? Laat het weten in de comments! Aan het einde van de rit zal ik alle do’s en don’ts op het gebied van bakken met margarine met jullie delen.

Bronnen: Historie margarine –  Bakken met kennis, Eke Mariën

Dit is een gesponsord artikel. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door beïnvloeden en plaats enkel artikelen waar ik volledig achter sta. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

14 antwoorden op “Waarom zou je bakken met margarine?

  1. I love roomboter maar probeer steeds vaker vegan recepten te maken. Dit weekend een tulband gebakken met roomboter en ei maar zou graag een vegan versie daarvan willen dus ben benieuwd of het jou lukt om een vegan tulband te maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *