Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Eerste hulp bij (vr)eetbuien

Zoetrecepten

We zijn er niet trots op, maar de meesten van ons hebben ze regelmatig: (vr)eetbuien. Een bui waarin je buitensporig veel wilt eten, snacken en snaaien en je lichaam geen genoeg lijkt te krijgen. Ik ben een snaaikoningin eerste klasse en ik merk dat mijn snack- en snaaigedrag er niet minder op is geworden sinds ik voor mezelf (en dus thuis) werk. Op de foto hierboven pak ik heel schijnheilig een paprika uit de koelkast. Dat doe ik meestal niet tijdens een echte snaaibui. Jij vast ook niet. Daarom zette ik een aantal gouden tips voor jullie op een rij om die nare vreetbuien of het buitensporige snack- en snaaigedrag stevig aan te pakken.

Voordat je onderstaande tips doorleest, wil ik starten met de meest belangrijke tip: sta eens stil bij de reden van je vreetaanval. Heb je ergens stress over of ben je verdrietig? Heb je een te streng voedingspatroon waardoor je lichaam gaat overcompenseren? Ben je gewend aan de inname van teveel suikers en vetten waardoor het overeten een gewoonte is geworden voor je lichaam? Of verveel je je misschien? Probeer dan deze problemen bewust aan te pakken voordat je toegeeft aan het ongelimiteerde snacken.

Máár je kunt natuurlijk ook gewoon een ordinaire vreetbui hebben, been there done that. Hoe dan ook, deze tips gaan je helpen.

WATER WATER.
Drink eerst twee glazen water. Dat klinkt afgezaagd, maar in veel gevallen worden cravings veroorzaakt doordat je lichaam behoefte heeft aan vocht. Daarnaast vullen die glazen water meteen al lekker.

EET REGELMATIG.
Eet elke 2 – 3 uur iets en zeker wanneer je maag rommelt. Je kunt ervoor kiezen om vijf keer per dag kleine maaltijden te eten. Voor anderen werkt het beter om twee keer per dag een snackmoment te hebben, tussen de drie grote maaltijden in.

FRUIT EN GROENTE.
Kies altijd eerst voor groente en fruit, deze vrolijke vrienden kunnen nooit kwaad. Echt geen zin in? Zie dan onderstaand punt.

GEZOND EN VOEDZAAM.
Bereid gezonde snacks voor, met voedzame ingrediënten. In mijn gezonde snacks kies ik altijd voor volkoren meel, noten, peulvruchten, fruit en zo min mogelijks suikers en vetten. Daardoor raak je sneller verzadigd en blijft je lichaam niet vragen om meer. Daarnaast verwen je jezelf toch, zonder dat je je er slecht over hoeft te voelen.

Kun je wat inspiratie gebruiken? Ik zette 10 gezonde tussendoortjes op een rij!

WEES LIEF VOOR JEZELF.
Ontzeg je zelf niet alles, maar geef af en toe ook eens toe aan je cravings. Ik probeer deze momenten vooral tot de weekenden te beperken (oh hello sweet friday!), maar doordeweeks mag het heus ook wel eens.

PORTIONEER.
Toegegeven aan een zondig snaaimoment? Pak dan niet de hele zak op schoot, maar neem een afgemeten hoeveelheid. Op die manier moet je bewust kiezen voor nóg een bakje of stukje en schnabbel je niet gedachteloos door.

Kern van dit verhaal: zorg goed voor jezelf! Oh so cheesy, but true. Extreme vreetbuien ontstaan meestal niet zomaar. Pak de oorzaak bij kop en kont en pak dit lijstje er nog eens bij als je weer vervalt in teveel snack- en snaaigedrag.

Heb jij ook nog een goede tip? Deel het vooral in de comments!

Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.