Ga naar de inhoud
Cupcake en muffin: het verschil
Facts & Food 10 november 2013

Cupcake en muffin: het verschil

Cupcake en muffin: het verschil

Ik vroeg het me al een tijdje af: wat is nu eigenlijk het verschil tussen een muffin en een cupcake? Het wordt veel door elkaar gebruikt. Logisch redeneren zegt dat een cupcake gewoon een klein cakeje in een kopje is. Maar wat is een muffin dan? Tijd om het uit te zoeken! Ik vond de nodige praktische verschillen tussen de muffin en de cupcake. Lees en huiver.

DE MUFFIN

  • Vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw, bij de Engelse bakker Samuel Thomas die in Amerika woonde. Er is daarom discussie tussen de Engelsen en de Amerikanen waar de muffin nu echt vandaan komt.
  • Wordt gemaakt met bloem, eieren, olie/boter, bakpoeder, een beetje suiker en melk.
  • Rijst boven zijn vormpje uit, als een paddenstoel. Voor het beslag behoor je de natte en droge ingrediënten los van elkaar te mengen, om daarna kort door elkaar geschept te worden waardoor er een klonterig beslag ontstaat.
  • Is dus niet zo zoet als een cupcake en lijkt meer op een broodje, dat je bijvoorbeeld bij je ontbijt of lunch eet (goed excuus!). Wel kun je variëren met fruit of zondigen met chocola.

DE CUPCAKE

  • Vindt zijn oorsprong in 1836 in Amerika, als recept in het kookboek van Eliza Leslie: Seventy-five Receipts for Pastry, Cakes, and Sweetmeats. Ook al denken veel mensen dat de cupcake van Engelse origine is.
  • Wordt gemaakt van gelijke delen zelfrijzend bakmeel, suiker, boter en eieren, omdat alles vroeger werd afgewogen in een Engelse cup. De cupcake werd vroeger ook gebakken in een cup.
  • Behoort niet verder te rijzen dan de rand van het vormpje. Het beslag is vergelijkbaar met het gladde smeuïge beslag van een cake.
  • Is daarom een echte zoete treat, waarbij je je uit kunt leven op de versiering: glazuur, botercrème, fondant of marsepein.

Een duidelijk verschil dus! Om het nog iets flauwer te maken zie je op bovenstaand plaatje muffins die mijn kleine nichtjes en ik versierd hebben met cream en frutsels. Eigenlijk niet de bedoeling dus! Heb je er stiekem ook zin in gekregen? Probeer ze dan eens uit met deze basisrecepten:

Bronnen: thenibble.com etenendrinken.infonu.nl googlebooks

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *