Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Bakken met kokosolie

Zoetrecepten

In het artikel ‘Waarom gezondigen’ kondigde ik al de nodige achtergrond artikelen aan over het gezondere bakken. Vandaag aan de beurt: kokosolie. Kokosolie was een echte rage en alle healthguru’s claimden dat dit een gezonde soort vet of olie zou zijn. Inmiddels hoor je steeds vaker dat dit niet het geval is. Ik leg jullie in het kort uit hoe het zit en waarom ik het nog steeds gebruik in sommige baksels.

WAT IS KOKOSOLIE

Kokosolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de kokosnoot. Het witte vruchtvlees (de ‘kopra’) van de kokosnoot wordt na de oogst verzameld en in de zon of in droogkamers gedroogd. Deze gedroogde kopra bestaat voor 60% – 70% uit olie die door persing gewonnen wordt. Hierna wordt het ruwe vet geraffineerd en in veel gevallen ontgeurd, maar er is ook kokosolie verkrijgbaar mét de kokossmaak en -geur.

Het smeltpunt van kokosolie, of eigenlijk kokosvet, ligt rond de 25 graden. Daardoor is kokosolie in ons koude landje een vet, terwijl het in de landen waar het gewonnen wordt een vloeibare olie is.

IS KOKOSOLIE GEZOND?

Nee, kokosolie is niet gezond. In tegenstelling tot de meeste plantaardige oliën bestaat kokosolie voor een groot deel uit verzadigde vetzuren (voor 85%). Samen met palmvet en cacaoboter bevat kokosolie de meeste verzadigde vetten van alle soorten vetten. Er zijn wel steeds meer onderzoeken die op andere positieve gezondheidseffecten wijzen, maar deze worden nog niet breed onderbouwd door sterk bewijs in wetenschappelijk onderzoek.

Anderzijds wil ik kokosolie ook niet per se ongezond noemen. Als je kijkt naar het cholesterol verhogende effect van van kokosolie ten opzichte van andere vetten en oliën, dan komt kokosolie positiever uit de bus dan roomboter, harde margarine en palmvet. En in vergelijking met andere oliën verandert de samenstelling van kokosolie niet bij verhitting, waardoor er geen ongezonde stoffen ontstaan bij het frituren, wat bij andere oliën wel het geval is. Zeker een aantal pluspuntjes voor kokosolie aan deze verzadigde vettenhorizon.

GEZONDIGEN MET KOKOSOLIE

Waarom dan toch gezondigen met kokosolie? Ik gebruik kokosolie nooit als ‘olie’ in het bakken, maar enkel ter vervanging van een vet zoals roomboter. Hiervoor is het een plantaardig alternatief. In mijn gezondere cakerecepten gebruik ik bijvoorbeeld het liefst zonnebloemolie of gewoon helemaal geen olie. Wanneer je kijkt naar de effecten op het cholesterol, is kokosolie (kokosvet) in mijn ogen dus de gezondere keuze wanneer ik naar een vervanger voor roomboter zoek.

In de recepten waar ik kokosolie gebruik heeft het meestal tot doel om het baksel goed op te laten stijven. Zo gebruik ik een beetje kokosolie in mijn chocolade dadelwalnotenreepjes met kokos. Ik beperk de hoeveelheid van de kokosolie altijd zoveel mogelijk en verdeeld over het aantal porties valt het reuze mee. Je kunt de kokosolie natuurlijk ook gewoon weglaten. Het baksel zal dan wat plakkeriger blijven en minder stevig worden, maar blijft heel lekker van smaak.

Gebruikte bronnen: Ons voedsel, Frans M. De JongEet als een expert

Bekijk ook

9 antwoorden op “Bakken met kokosolie

 1. Spijtig dat er zo’n artikel op je blog verschijnt! Kokosolie kan erg goed verhit zonder te oxideren. Verzadigde vetzuren zijn niet bij uitstek slecht voor het cholesterol! Zonnebloemolie geeft kans op opvlammend afweersysteem, inflaming bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Valt onder de goedkope soort olie om in te bakken. Dergelijke info is goed terug te googelen op internet bij bekende gezondheidsdeskundigen, die aardig up to date zijn met de nwste bevindingen over kokosolie. Blijkt zelfs dat dergelijke vetten hard nodig zijn voor ons algehele welbevinden! Mvrgr

  1. Hi Florine ik baseer me puur op de uitspraken van voedingswetenschappers. Zie ook de bronnenlijst onder mijn artikel of in hun boeken/de wetenschappenlijke onderzoeken waarop zij zich berusten. Ook Prof. Dr. Martijn Katan schrijft hierover in zijn boek ‘Voedingsmythes’, om hem te quoten: “Als je kokosvet lekker vindt, kun je het gerust gebruiken, maar andere vetten -of eigenlijk olieën- zijn gezonder.”

 2. Kijk dat is nou info waar ik iets mee kan. Ik gebruik vaak roomboter in mijn baksels. In mijn zoete baksels vind ik de kokos olie met geur en smaak vask een lekkere toevoeging ik ben namelijk verzot op kokos. Heb je site pas vandaag ontdekt maar ga zeker veel van je recepten uit proberen.
  P.S goed kun je het nooit doen trek je niets aan van die azijn zeikerts. Ben nu al fan.

 3. Nou je mag je wel wat meer verdiepen. Het is zo achterhaald dat vetten slecht voor je is. En kokosolie is dus wel gezond. Sterker nog wij mensen hebben vetten nodig voor onze hersenen net als dat zout ook nodig is (dan heb ik het over alles behalve tafelzout). Vooral Keltisch zeezout en Himalayazout. Light producten en alternatieve zoetstoffen zoals aspartaam en alle bewerkte voedingsmiddelen zorgen voor een te hoge cholesterol. Terwijl vet juist helpt het omlaag te brengen. Bij goede vetten kan je denken aan avocado, noten, zaden, kokosolie, olijfolie en ja zelfs roomboter. Slechte vetten zijn dan de margarines, raapzaadolie, zonnebloemolie en zo kan ik er nog meer op noemen. Deze informatie wordt door het Voedingscentrum als onwaar bestempeld en toch vertrouw ik het meer dan het Voedingscentrum. Want ja van gezonde mensen kunnen dokters, apothekers en de gehele pharmacy business niet verdienen.

  1. Hi Liduina, ik zou heel graag weten wat je bronnen hiervoor zijn. Ik sta altijd open voor nieuwe inzichten, maar wil op mijn blog alleen uitspraken doen die door breed onderzoek onderbouwd zijn, zoals ik in onderstaande reactie ook aangeef. Daarom ben ik juist benieuwd naar de onderzoeken waar jij jouw informatie uit hebt gehaald. Je hebt in ieder geval absoluut gelijk dat mensen (gezonde) vetten nodig hebben en daarom gebruik ik in mijn gezondere baksels ook erg graag avocado, noten, zaden en plantaardige oliën, maar wegens de hoge mate van verzadigde vetten in kokosolie ben ik hier voorzichtig mee, maar benoem ik in mijn artikel ook een aantal positieve eigenschappen.

 4. Ha Mariette,
  Helaas voor jou moet ik je de tip geven om je beter te verdiepen in de materie rond kokosolie en je niet te laten verleiden om uitspraken over te nemen die al zo’n 15 jaar zijn achterhaald.

  Lees het boek The coconut oil miracle eens.
  Is inmiddels de vijfde druk die ook in het Nederlands is vertaald.

  https://www.bol.com/nl/p/het-kokosoliewonder/9200000027563437/

  Dit is door een gediplomeerd voedings deskundige en natuurarts geschreven die overigens meer dan 20 boeken op z’n naam heeft 😉

  1. Hi Kath, dank voor je bericht! Ik sta altijd open voor nieuwe inzichten en bronnen, dus ik ben heel benieuwd naar dit boek. Ik gebruik kokosolie ook regelmatig, omdat het een plantaardige vetsoort is en we als mensen natuurlijk ook vetten nodig hebben. Echter, om het feit dat kokosolie rijk is aan verzadigde vetten en deze een slechte invloed hebben op de gezondheid van de mens, kan ik kokosolie niet ‘gezond’ noemen. Wel zou het positief zijn als kokosolie ook andere voordelen met zich meebrengt. Ik ben erg benieuwd naar de bronnen en of het boek door breed onderzoek ondersteund wordt. Veel van de positieve eigenschappen die ik in de samenvatting lees worden volgens Nederlandse wetenschappers niet voldoende onderbouwd door onderzoek waardoor ik ze ook niet mee heb genomen in mijn artikel. Thanks voor de leuke tip, ik ga het boek bestellen 🙂

   1. Hey Mariette,

    Na alle negatieve publiciteit en uitspraken op diverse sites was ik ook zeer verbaasd toen ik het boek las.

    Maar sindsdien gebruik ik nooit meer olijfolie om in te bakken/wokken maar alleen als dressing.

    Extra Virgin kokosolie is hier bij ons DE vervanger voor boter . (gebruik het maar eens in zelfgemaakte chocolade pasta)
    En het is het enige product waar ik in bak/wok en braadt.

    Van een heleboel dingen die in het boek staan weet ik inmiddels uit ondervinding dat het klopt!
    Ik denk dan ook dat die Nederlandse onderzoekers ook teveel met een gekleurde bril kijken.

    Het voedingscentrum geeft ook adviezen die al lang achterhaald zijn 🙁

    (gesponsord door de grote voedingsmiddelen fabriekanten misschien?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.