Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Bakken met kokosmeel

Zoetrecepten

Kokosmeel is een upcoming meelsoort in de thuisbakkerswereld. Het is koolhydraatarm, glutenvrij en wordt in veel gezonde bakrecepten verwerkt. In baksels kan kokosmeel nogal een draak zijn, dus tijd voor wat extra uitleg! 

IS KOKOSMEEL GEZOND?
Deze meelsoort wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot en is een bijproduct van kokosmelk. Kokosmeel bevat in verhouding tot veel andere kokosproducten weinig vet. Daarnaast is het koolhydraatarm, glutenvrij en rijk aan vezels en eiwitten. Kies het liefst voor een biologische variant, dan weet je zeker dat je met puur kokosmeel te maken hebt.

HET VERSCHIL TUSSEN KOKOSMEEL EN KOKOSRASP
Kokosmeel, is dat hetzelfde als gedroogde en geraspte kokos? NEEN. En dat zeg ik met hoofdletters, want verwar ze alsjeblieft niet tijdens het bakken. Kokosmeel is een bijproduct van kokosmelk en geraspte kokos van kokosroom, kort door de bocht. In het proces naar het maken van kokosmelk wordt het verse, geraspte vruchtvlees van de kokosnoot gemengd en gekneed met water. Zo ontstaat er eerst kokosroom. Droog de overgebleven kokosrasp en je hebt de gedroogde, geraspte kokos zoals wij dit in onze supermarkten vinden. Als de overgebleven rasp niet gedroogd wordt, maar opnieuw gemengd en gekneed met vers (kokos)water dan ontstaat er kokosmelk. Door de overgebleven kokosrasp hiervan te drogen en heel fijn te malen, krijg je uiteindelijk kokosmeel.

Ontdek het verschil is tussen kokoswater, kokosmelk, kokosroom, kokoscrème, santen en kokosboter!

BAKKEN MET KOKOSMEEL
Doordat kokosmeel glutenvrij is en zacht van smaak, is het een geliefde meelsoort in de zoete (glutenvrije) keuken. Maar wel eentje met een gebruiksaanwijzing, omdat het ontzettend veel vocht opneemt. Dit komt omdat het rijk is aan vezels en een fors drogingsproces is ondergaan. Andere meelsoorten zijn by far niet een op een te vervangen door kokosmeel en je hebt veel meer vocht en eieren nodig om te voorkomen dat je baksel droog wordt. Kokosmeel heeft een zachte smaak, maar wel een korrelige structuur waar je misschien aan moet wennen.

Wil je een ander soort meel toch vervangen door kokosmeel? Hou ongeveer aan dat je voor het vervangen van bloem maar 20% van de hoeveelheid in kokosmeel nodig hebt. Kijk wat het beslag doet en hoe droog het oogt, maar let wel op dat het even duurt voordat het kokosmeel het vocht heeft geabsorbeerd.

Vonden jullie dit een interessant artikel? Of nog meer vragen over (bakken met) kokosmeel? Let me know in een reactie hieronder! XO Mariette

Bekijk ook

2 antwoorden op “Bakken met kokosmeel

 1. Hey Mariette,

  Het was bij mij al allemaal bekend omdat ik echt alles van kokos producten in ruime hoeveelheid in voorraad heb 😉
  Maar je hebt het heel duidelijk uitgelegd voor degene die er iets minder bekend mee zijn.
  Zeker dat je nog eens hebt gewezen op het verschil tussen kokosmeel en kokosrasp.

  Van kokosrasp heb ik een grove en een fijne versie.
  Met de fijne versie maak ik een paar keer per week kleine kokosmakroontjes;
  2 delen fijne kokosrasp, 1 deel kokosbloesem suiker, 1 ei, een afgestreken theelepel bakpoeder en een heel klein beetje zout.
  Alles goed mengen tot je merkt dat het een smeuïge massa is.
  Dan met een eetlepel een ‘bolletje’ in je handpalm maken en op een bakplaat met bakpapier leggen.
  15 min. bakken op 170 gr. (hetelucht) en je koekjes zijn klaar. Alleen nog even laten afkoelen.
  Omdat de onderkant een beetje kleverig blijft bestrooi ik die met wat fijne kokosrasp.
  Je kan van de bovenstaande hoeveelheid 9 koekjes maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.