Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Bakken met gedroogd fruit

Zoetrecepten

Niet alleen vers fruit is heel fijn om in je baksels te verwerken, ook met gedroogd fruit kun je gezonde bakpareltjes tevoorschijn toveren en een bijzondere twist aan je baksel geven. Ik leg je uit hoe je dat doet!

Gedroogd fruit is simpel gezegd vers fruit waar het vocht aan onttrokken is. Er zijn heel veel soorten gedroogd fruit, waarvan de meest bekende rozijntjes, dadels, abrikozen, vijgen en cranberry’s zijn. Dankzij de superfood hype zijn ook wat meer onbekende soorten razend populair geworden zoals moerbeien of gojibesjes. Je vindt ze allemaal bij mij in de kast. Fijn voor de afwisseling en allemaal net even anders qua smaak en structuur. Ook handig aan gedroogd fruit: het is lekker lang houdbaar. Maar wat kun je er eigenlijk precies mee in de zoete keuken?

ZO BAK JE MET GEDROOGD FRUIT
Soms mist je baksel nog net dat extraatje. Of dat nou in smaak of textuur is, gedroogd fruit kan die extra ‘oomph’ zijn. Zoals de cranberry’s in deze havermoutkoekjes, stukjes gedroogde abrikoos in plaat vol blondies of rozijntjes in een klassieke appeltaart. Wel het gedroogde fruit wel eerst voordat je het aan je beslag toevoegt. Ook kun je de hoeveelheid suiker in het recept meteen een beetje verminderen, gedroogd fruit is immers ook al zoet.

In veel gezonde bakrecepten zie je dat suiker vervangen wordt door bijvoorbeeld dadels of abrikozen. Dit wordt eerst geweld in heet water, hierna goed afgegoten en vervolgens met een foodprocessor tot een fijne puree gemalen. Deze puree kan gebruikt worden als basis voor een bananencake, een schaal gezondere brownies of voor een bewuste chocolate chip cookie. Maar het werkt ook perfect in no-bake recepten. Je kunt bijvoorbeeld no-bake bodems maken voor een taart (hiervan staan 3 toprecepten in mijn boek PUUR ZOET!), het dadelballetje in een nieuw jasje steken of abrikozen bliss balls maken. Hou hierbij rekening met de smaak en textuur van de gedroogde fruitsoort. Abrikozen smaken frisser dan dadels. En vijgen hebben een soort crunchyness door de pitjes waar je van moet houden.

LEES OOK: Zo vervang je olie, eieren of suiker door fruit in je baksel.

suikervrije chocolate chip koekjes

IS GEDROOGD FRUIT GEZOND?
Suiker vervangen door gedroogd fruit klinkt goed, want fruit is gezond en zit vol vitamines, mineralen en vezels die we nodig hebben. Ja toch? Nou, dat zit een beetje anders. Door het drogingsproces gaan bepaalde vitamines in het fruit verloren, net zoals dat ook gebeurt wanneer je fruit kookt. Toch bevat gedroogd fruit nog steeds de mineralen en vezels die van waarde zijn. Maar dat betekent niet dat je nu een zak rozijnen per avond weg kunt werken en zo ‘mega gezond bezig bent’. Dat komt omdat de voedingswaarde in gedroogd fruit heel geconcentreerd is. Voorbeeldje: in een druif en een rozijn zitten evenveel suikers, alleen knaag je gemakkelijker 50 kleine rozijntjes weg dan een bak met 50 druiven. Gedroogd fruit is dus zeker een gezonder en natuurlijker alternatief voor snoep en geraffineerde suikers, maar eet het niet onbeperkt.

Let er ook op dat je bij de gesuikerde varianten vandaan blijft, want die bestaan helaas. Die lekkere knapperige bananenchips die je in de winkel kunt kopen? LOVE IT! Maar die hebben eerst uitgebreid in een suikerbad gelegen, waarna ze worden gefrituurd. Right. En heb je je ooit afgevraagd waarom een verse cranberry zo zuur (of zelfs bitter) is, maar een gedroogde cranberry heerlijk zoet? Vul maar in. Check daarom altijd goed de achterkant van het pakje of er geen extra ingrediënten zijn toegevoegd.

BRONNEN: Everyday healthGezondheidsnetWomens HealthMens en GezondheidLivestrong

2 antwoorden op “Bakken met gedroogd fruit

  1. Ha Mariette,

    Waarom moet je gedroogd fruit eerst wellen voor je het toevoegt aan je baksels? Sommige baksels worden namelijk nattig als ik het gewelde fruit eraan toevoeg. Maar aangezien ieder recept vermeldt dat fruit geweld moet worden (en je dit in bovenstaand artikel ook schrijft), heeft het vast toegevoegde waarde. 😉

    Groetjes,
    Ingrid

    1. Hi Ingrid, daar heb je helemaal gelijk in, als je in een recept suiker door gedroogd fruit vervangt is het slim om wat vocht uit het recept achterwege te laten. Als je het gedroogde fruit niet welt, zul je het moeilijk fijngepureerd krijgen. Als je het gewoon in stukjes door je beslag wilt doen (ongeweld) dan kan het gedroogde fruit wat hard en taai in de mond aanvoelen, het droogt namelijk nog een beetje uit in de oven. Dat zou zonde zijn van je lekkere baksel! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.