Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Bakken met fruit

gezond bakken met fruit

Vers fruit is heerlijk om mee te bakken en het perfecte natuurlijke zoetmiddel om voor gezondere, zoete recepten. Maar op welke manieren precies? Ik laat het je zien!

FRUIT ALS SMAAKMAKER
Velen kennen fruit voornamelijk als smaakmaker. Frambozen door je ontbijt of in je cheesecake, aardbeien als topping of appel door je cake. Superlekker! Er zijn zo ongelofelijk veel soorten fruit, dat je qua smaken flink kunt variëren en leuke combinaties kunt maken met andere smaakmakers. Zo passen appel en peer heel goed bij kaneel en ananas, terwijl mango of frambozen juist perfect bij kokos smaken.

Als je vers fruit gebruikt in je baksel, moet je er rekening mee houden dat het vocht loslaat. Dit kun je oplossen door wat vocht uit je baksel weg te laten, of door de stukjes fruit door de bloem te rollen voordat je ze door je beslag spatelt. Dit absorbeert het vocht uit het fruit en voorkomt ook meteen dat het fruit naar de bodem van je cake zakt.

FRUIT ALS SUIKERVERVANGER
Door de toevoeging van fruit aan je baksel hoef je meteen een stuk minder suiker toe te voegen. Vervang de suiker dus gerust voor een lekker zoet soort fruit, zoals banaan, mango of ananas. Hoeveel minder suiker je gebruikt hangt af van jouw eigen smaak en gewenning aan suiker. Nu, tijdens mijn 30 dagen suikervrij challenge, merk ik dat ik in mijn recepten op basis van fruit eigenlijk helemaal geen toegevoegde suiker mis. Zoals in deze gezondere kokosmakronen.

Alle suikervrije recepten op Zoetrecepten staan hier (klik!) voor je gebundeld!

vegan speltpannenkoekjes

FRUITPUREE ALS VERVANGER VOOR OLIE
Appelmoes is de meest bekende vervanger voor olie in gezondere, zoete baksels. Het werkt voornamelijk goed in cake, wat al zag in mijn suikervrije appelcake, maar ook in het deeg voor mijn vegan vijgenrol. Ik vervang de olie nooit meteen volledig door appelmoes, maar probeer het eerst met een deel. Afhankelijk van het soort meel dat je gebruikt zal je baksel wel iets anders worden van structuur. Ik combineer het daarom graag met een iets vettere meelsoort, zoals havermeel of amandelmeel.

Appelmoes is niet de enige fruitpuree die op magische wijze olie in een zoet baksel kan vervangen. Het kan met alle soorten fruitpuree! Appelmoes heeft vaak de voorkeur omdat het niet het meest suikerrijke fruit is, geen uitgesproken smaak heeft en je deze gemakkelijk in de supermarkt kunt kopen. Kies wel voor een ongezoete variant. Een andere bekende is banaan, die je in menig bananencake terug ziet komen. Soms gecombineerd met dadels als zoetmiddel.

FRUIT ALS BINDMIDDEL
Oh jawel, vers fruit kan ook nog als bindmiddel fungeren. Multifunctioneel he, dat verse fruit? Appel- en perenmoes zijn meester in het toevoegen van vocht aan een baksel wanneer een ei wordt weggelaten. Ook het toevoegen van een halve banaan kan een ei vervangen. Dat zie je in mijn vegan spelt pannenkoekjes of in mijn volkoren ontbijtwafels. De structuur wordt door het toevoegen van banaan wel een stuk steviger, daarom zul je extra rijsmiddel toe moeten voegen

LEES OOK: Alle manieren waarop je eieren kunt vervangen in je zoete baksel.

In sommige recepten heeft fruit de volledige hoofdrol: het zorgt voor binding, smaak én zoetheid. Dat is in de meeste frozen yoghurts op basis van fruit bijvoorbeeld het geval. Naast vers fruit speelt ook gedroogd fruit een belangrijke rol in het gezondere zoete bakken. Daarover volgt ook snel een artikel!

Vonden jullie dit een interessant artikel? Of nog meer vragen over (bakken met) fruit? Let me know in een reactie hieronder! XO Mariette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *