Speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs

Speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs

Mag het nog? Speculaas en spijs na Sinterklaas? Wel met deze speculaas appelplaatkoek gok ik zo.

Op het moment van schrijven zitten we nog midden in het Sinterklaas weekend, maar als dit artikel live komt is de Sint alweer met de Noorderzon vertrokken. Toch kon ik dit pareltje niet aan jullie voorbij laten gaan. Want de combinatie speculaas, spijs en appel mag de hele winter door vind ik.

Deze speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs is een remake op één van de populairste recepten op Zoetrecepten. De speculaaskoek is krokant en winters en een goede tegenhanger van de smeuïge laag amandelspijs en de frisse appeltjes in de vulling.

Speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs

Speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs

Zoetrecepten

Speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs

Door | 40 minuten | 25 personen

Dit heb je nodig

  • 200 gram havermout
  • 400 gram bloem
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 350 gram roomboter
  • 6 friszure appels
  • 2,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 ei (S)

En zo doe je het

  1. Kneed de amandelspijs los met het ei tot het een egale, smeuïge massa is. Zet even opzij.
  2. Neem een kom en meng de havermout, bloem, speculaaskruiden en bruine basterdsuiker door elkaar. Smelt de boter en meng dit door het mengsel. Er zal een kruimelig deeg ontstaan.
  3. Bekleed een bakplaat van 30×40 cm met bakpapier en warm de oven voor op 180 graden. Beleg de bakplaat met ongeveer twee derde van het havermoutmengsel en druk het stevig aan op de bakplaat. Smeer dan de amandelspijs hier gelijkmatig overheen.
  4. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes of partjes. Verdeel de appelpartjes over de amandelspijs en kruimel het overige havermoutmengsel er overheen.
  5. Zet de appelplaatkoek nu 40 á 45 minuten in de oven et voilà! Een onweerstaanbaar lekkere speculaas appelplaatkoek met havermout en spijsvulling.

TIP: serveer met een bolletje ijs en je hebt een easy, ideaal toetje voor veel personen.

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

11 antwoorden op “Speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs

  1. Bedankt voor weer een heerlijk recept Mariette. Ik heb het recept omgerekend voor een rechthoekige vorm met losse bodem van 35×10. Het was een enorm succes!

  2. Hallo Mariette,

    De koek gemaakt en het smaakt heerlijk. Een minpuntje is dat de koek kruimelig is, uit elkaar valt. Misschien doe ik er de volgende keer een paar eieren bij en dan wat minder boter.

    1. Hi Trudy, daar had ik geen last van! Heb je het lang genoeg gemixt en/of gekneed zodat het deeg de kans kreeg om een mooie kruimelgrootte te bereiken? Door het toevoegen van een ei zul je meer een cakestructuur krijgen. Door het toevoegen van meer boter zal het kruimeldeeg minder ‘kruimelig’ worden.

  3. Ziet er heel best uit…
    Even vraagje: wordt de spijs wit door het vocht van de appels of waar komt die witte laag door? En de appels zie je niet heel goed, klopt dat? ’t Is zegmaar een vluchtig smaakje appel en de rest speculaaskoek met spijs? Ook heerlijk, hoor…;-)!

  4. Hoii,
    Wat een lekker recept zeg ♡, alleen even een vraagje. Kan je dit ook maken met minder suiker? En zo ja wat is dan de hoeveelheid?

    Lieve groetjes pien♡

    1. Hi Pien, dat is een goede vraag! Ik heb wel eens van lezers gehoord dat ze 1/3e van de suiker hebben weggelaten en de rest door kokosbloesemsuiker hebben vervangen. Dat kun je proberen, maar ik heb er zelf geen ervaring mee 🙂 Liefs Mariette

      1. Dankjewel voor je antwoord💪 ik ga denk ik gewoon proberen te experimenteren met minder suiker en niet vervangen door iets anders 🙂 gewoon een x proberen😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *