Vegan salted caramel

Vegan salted caramel

Het is weer sweet friday vandaag! En vandaag presenteer ik jullie een nieuwe variant op een grote Zoetrecepten classic: vegan salted caramel.


Mijn recept voor salted caramel is één van de meest populaire recepten op Zoetrecepten. Snap ik wel, want het maakt bijna elke taart of toetje nog lekkerder. Alleen, dankzij de hoofdingrediënten (o.a. boter en slagroom) is het niet bepaald vegan. Dus, ‘bout time voor een vegan salted caramel! Zonder boter, mét margarine. En niet onbelangrijk, waanzinnig niet te stoppen lekker. Je bent gewaarschuwd.

Ik geef je alvast een paar tips waar deze karamelsaus perfect bij past:

Waar zou jij deze salted caramel bij serveren?

Vegan salted caramel

Vegan salted caramel

Ik ben de uitdaging aangegaan om een aantal typische (room)boterrecepten om te toveren in margarine varianten, zodat ze niet alleen lactosevrij, maar ook veganproof zijn. Deze vegan salted caramel is mijn eerste try-out en heel erg goed gelukt.

Benieuwd wat nu precies het verschil is tussen margarine en (room)boter? Ik leg het je uit! 

Je vraagt je vast af of deze vegan salted caramel nét zo smaakt als de niet-vegan variant. Nee. Dat komt natuurlijk doordat ik geen roomboter heb gebruikt en ook geen aroma hiervan heb toegevoegd. Maar de karamelsmaak is ontzettend goed en de saus is heerlijk romig. Dat is te danken aan de plantaardige Becel kokos- en amandelolie als vervanger van boter en aan de kokosmelk, die de slagroom vervangt. De kokossmaak is niet overheersend, maar wel te proeven. Ik ben er gek op, dus dat is voor mij totaal geen issue.

Missie geslaagd!

Vegan salted caramel

Vegan salted caramel

Geschreven door september 22, 2017
30 minuten
Voor 4 personen

Benodigdheden

  • 200 gram suiker
  • 100 milliliter water
  • 90 gram Becel kokos- & amandelolie
  • 100 ml volle kokosmelk
  • 1/4 theelepel zout
  1. Zet een steelpannetje met de suiker en het water op het vuur en verhit op een medium-laag vuur. De suiker moet volledig door het water bedekt zijn. Laat het mengsel verhitten tot het goed begint te pruttelen en geleidelijk van kleur verandert. Je moet níet roeren tijdens dit proces. De karamel moet een volle bruine kleur krijgen, want een te lichte karamel heeft weinig smaak. Let heel goed op dat het niet te donker wordt, want dan het is zo verbrand.
  2. Wanneer de karamel een goede diepe bruine kleur heeft bereikt, voeg je zo snel mogelijk de Becel kokos- en amandelolie margarine toe. Het mengsel zal nu gaan bubbelen. Roer een aantal minuten met een garde tot het volledig is opgenomen.
  3. Voeg de kokosmelk toe. Let op je vingers, want het mengsel kan gaan knetteren door het toevoegen van een koude vloeistof. Blijf roeren tot het is opgenomen en zet het vuur uit.
  4. Voeg het zout toe, roer er doorheen en laat even afkoelen voor je de saus gebruikt. Giet in een pot en bewaar goed afgesloten in de koelkast.

Reacties op Vegan salted caramel

  1. Hey Mariette,
    Ik zou de caramel dit weekend willen maken.
    Jij schrijft dat je suiker hebt gebruikt.
    Ik neem aan gewone kristalsuiker.
    Maar kan ik ook kokosbloesem suiker of palmsuiker gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Zoetrecepten. Hier vind je alles om zoet te zondigen & gezondigen, voor een easy óf een epic baking sessie. Met een snufje zout. Enjoy!
X Mariette

Nieuwsbrief