Ga naar de inhoud
Appelplaatkoek met speculaas en amandelspijs
Crumble recepten 07 december 2016

Appelplaatkoek met speculaas en amandelspijs

Appelplaatkoek met speculaas en amandelspijs

Mag het nog? Speculaas en amandelspijs na Sinterklaas? Want deze appelplaatkoek wil je echt maken hoor. Een makkelijke speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs, die lekker krokant is. De warme, winterse smaak van speculaaskruiden is een goede tegenhanger van de amandelspijs en frisse appeltjes in de vulling.

recept Speculaas appelplaatkoek MAKEN

Op het moment van schrijven zitten we nog midden in het Sinterklaas weekend, maar als dit artikel live komt is de Sint alweer met de Noorderzon vertrokken. Toch kon ik niet tot volgend jaar wachten om dit pareltje van een recept met jullie te delen. Want de combinatie speculaas, spijs en appel is de hele winter nog ontzettend lekker en passend.

Speculaas appelplaatkoek met havermout en amandelspijs

Speculaas en amandelspijs

Toch wel grappig dat we (of alleen ik?) amandelspijs over de jaren heen zo hebben verbonden aan de Sinterklaasviering. Dat hebben we natuurlijk te danken aan de veelvoud aan gevulde speculaas en banketstaven waar we ons in deze (korte) tijd van het jaar mee volproppen. Of misschien moet ik hier ook alleen voor mezelf spreken. 😉

Verder valt het eigenlijk wel mee met het aantal zoete Sinterklaas lekkernijen met amandelspijs, volgens mij. Als ik tussen de recepten op Zoetrecepten kijk, vind ik juist ook veel recepten met amandelspijs die weinig of niks met Sinterklaas te maken hebben. Dus middels het schrijven van deze alinea heb ik mezelf er volledig van overtuigd dat ik er goed aan doen om dit recept ná Sinterklaas met jullie te delen.

RECEPTEN MET AMANDELSPIJS

Nu ik toch bezig ben ga ik jullie meteen wat lekkere recepten met amandelspijs tippen. Eigenlijk kan ik dan beginnen met 

APPELPLAATKOEK MET SPECULAAS

APPELPLAATKOEK MET SPECULAAS

Deze appelplaatkoek met speculaas en amandelspijs is een remake op één van de populairste recepten op Zoetrecepten. Gezien dat basisrecept voor appelplaatkoek met havermout zo’n groot succes was, kon het alleen nog maar beter worden door de toevoeging van warme speculaaskruiden, een smeuïge laag amandelspijs en frisse appelpartjes. Jullie blijken ook fan te zijn!

Het recept voor deze speculaas appelplaatkoek is erg makkelijk en als je wil kun je er direct een hele ovenplaat vol van maken. Genoeg voor een heel weeshuis. Daardoor ook een uitstekend recept voor een herfstige verjaardag. Als je liever een kleine portie maakt dan kun je de ingrediënten gemakkelijk door tweeën delen, bijvoorbeeld. Houd de jarige job meer van appeltaart dan van speculaas, maar wil je wel een lekkere plaatkoek maken? Neem dan een kijkje bij mijn appeltaart plaatkoek, dat recept zou wel eens een schot in de roos kunnen zijn.

Speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs

Appelplaatkoek met speculaas en amandelspijs

recept
Appelplaatkoek met speculaas en amandelspijs

Een ongelofelijk lekker, herfstig recept: appelplaatkoek met speculaas, amandelspijs, havermout en stukjes frisse appel. Een makkelijk recept!

40 minuten
25

Ingrediënten

  • 200 gram havermout
  • 400 gram bloem
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 350 gram roomboter
  • 6 friszure appels
  • 2,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 ei (S)

Bereiding

Appelplaatkoek met speculaas maken

  1. Kneed de amandelspijs los met het ei tot het een egale, smeuïge massa is. Zet even opzij.
  2. Neem een kom en meng de havermout, bloem, speculaaskruiden en bruine basterdsuiker door elkaar. Smelt de boter en meng dit door het mengsel. Er zal een kruimelig deeg ontstaan.
  3. Bekleed een bakplaat van ongeveer 30 x 40 cm met bakpapier en warm de oven voor op 180 graden. Beleg de bakplaat met ongeveer twee derde van het havermoutmengsel en druk het stevig aan op de bakplaat. Smeer dan de amandelspijs hier gelijkmatig overheen.
  4. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes of partjes. Verdeel de appelpartjes over de amandelspijs en kruimel het overige havermoutmengsel er overheen.

Appelplaatkoek met speculaas bakken

  1. Zet de appelplaatkoek nu 40 á 45 minuten in de oven et voilà! Een onweerstaanbaar lekkere speculaas appelplaatkoek met havermout en spijsvulling.
  2. Deze speculaas appelplaatkoek als toetje serveren? Voeg er wat vanillesaus of een bolletje kaneelijs aan toe en iedereen is gelukkig.

Speculaas appelplaatkoek bewaren

  • Bewaren: Buiten de koelkast goed verpakt zeker twee-drie dagen houdbaar (liefst op een koele, droge plek). In de vriezer luchtdicht verpakt tot drie maanden houdbaar.
  • Opwarmen: Als de koek z’n knapperigheid is verloren kun je de appelplaatkoek het beste 5 – 10 minuten in de oven opwarmen. Erg lekker trouwens, zo’n warm stuk appelplaatkoek.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Appelplaatkoek met speculaas en amandelspijs" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Aantal stemmen: 26

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

10 berichten over “Appelplaatkoek met speculaas en amandelspijs

  1. Bedankt voor weer een heerlijk recept Mariette. Ik heb het recept omgerekend voor een rechthoekige vorm met losse bodem van 35×10. Het was een enorm succes!

  2. Hallo Mariette,

    De koek gemaakt en het smaakt heerlijk. Een minpuntje is dat de koek kruimelig is, uit elkaar valt. Misschien doe ik er de volgende keer een paar eieren bij en dan wat minder boter.

    1. Hi Trudy, daar had ik geen last van! Heb je het lang genoeg gemixt en/of gekneed zodat het deeg de kans kreeg om een mooie kruimelgrootte te bereiken? Door het toevoegen van een ei zul je meer een cakestructuur krijgen. Door het toevoegen van meer boter zal het kruimeldeeg minder ‘kruimelig’ worden.

  3. Dit is voor het eerst dat ik met amandelspijs ga werken, is dit kant en klaar te koop of wordt dit zelf gemaakt voor dit recept?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *