Lactosevrije speculaasboterkoek

lactosevrije speculaasboterkoek

Ik ben jullie meteen een excuus verschuldigd voor de ‘misleidende’ titel van dit recept. Gezien deze speculaasboterkoek lactosevrij is, kan er natuurlijk geen boter inzitten. True story. Ik leg je uit hoe het zit!

Geen boter dus, maar wel een net zo lekkere smaak als van een echte boterkoek. En daar ging het nu net om. Dit is namelijk nummer 2 in de categorie ‘tover een roomboterklassieker om tot een succesvolle variant met margarine’. Wederom grandioos lekker, dat geef ik schaamteloos toe. Gezien het bijna Sinterklaas is maakte ik er gelijk maar een speculaasvariant van, want speculaaskruiden maken alles nu eenmaal nóg lekkerder.

Zelf speculaaskruiden maken? Easy! En het maakt echt verschil!

lactosevrije speculaasboterkoek

Voor dit recept gebruikte ik Becel 100% plantaardig met kokos- en amandelolie, die heeft een lekker zachte smaak, maar de variant met walnootolie zou er ook goed bij smaken. Het grootste verschil met een echte boterkoek is dat de real deal steviger wordt bij het afkoelen. Dat komt omdat boter flink uithardt als het afkoelt. Deze speculaasvariant blijft juist iets zachter en smeuïger. Niet verkeerd als je het mij vraagt.

Je kunt deze boterkoek ook zonder ei maken, maar dan verlies je smeuïgheid. Mijn ei-vrije experiment werd te knapperig om als boterkoek door te gaan. Heb jij tips voor een vegan variant? Let me know in de comments!

Nog benieuwd naar nummer 1? Check dan hier de vegan turtle brownies!

lactosevrije speculaasboterkoek

Dit recept is gesponsord door Becel. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door beïnvloeden en plaats enkel content waar ik volledig achter sta. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Zoetrecepten

Lactosevrije speculaasboterkoek

Door | 10 minuten + baktijd | 25 personen

Dit heb je nodig

  • 225 gram Becel met kokos- en amandelolie
  • 180 gram bruine basterdsuiker
  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • 2,5 el speculaaskruiden
  • 1/4 tl zout
  • Amandelschaafsel

En zo doe je het

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een vierkante vorm van 20 x 15 cm in en beleg met bakpapier.
  2. Mix de Becel en bruine basterdsuiker tot een romige massa. Voeg het ei, zout en de speculaaskruiden toe en mix deze ook mee. Voeg tenslotte de bloem toe en kneed tot een samenhangend deeg. Dit kan goed met de deeghaken van je keukenmachine.
  3. Druk het deeg in de vorm en strijk het glad. Dat gaat het best met de bolle kant van een lepel die je even nat hebt gemaakt.
  4. Bestrooi met het amandelschaafsel. Bak in 20 minuten gaar in de oven.
  5. Dek de speculaasboterkoek af. Laat ‘m het liefst een nachtje afkoelen en stevig worden (buiten de koelkast).

TIP: Wil je een nog grotere Sinterbaas van dit recept maken? Vul de speculaasboterkoek dan met een laag amandelspijs!

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Lactosevrije speculaasboterkoek" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

12 antwoorden op “Lactosevrije speculaasboterkoek

  1. Ik maak mijn boterkoek altijd met ontgeurde kokosolie…is ook echt heerlijk, beetje vanillesuiker erdoor en beetje ei om inderdaad wel een boterkoek structuur te krijgen…door al veel mensen goedgekeurd…wel echt helemaal goed laten afkoelen, anders is hij te zacht…omdat het officieel olie is natuurlijk:)…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *