Ga naar de inhoud
Saucijzenbroodjes maken (+ vegetarische optie!)
Bijgerechten 02 december 2016

Saucijzenbroodjes maken (+ vegetarische optie!)

Saucijzenbroodjes maken (+ vegetarische optie!)

Zelf saucijzenbroodjes maken is ongelofelijk makkelijk én lekker! En je maakt er net zo makkelijk een vega saucijzenbroodje van. Ik leg je uit hoe je beide saucijzenbroodjes maakt.

Saucijzenbroodjes maken

Saucijzenbroodjes maken is een van die dingen die bij de winter horen. Grote kom soep, warme choco, of gewoon alleen een saucijsje (of twee). Maar in de zomer smaken ze natuurlijk ook uitstekend.

Ik maak dit echt vaak: op verjaardagen, feestjes, maar het is ook ideaal voor late eters: hup een saucijsje uit de vriezer, even afbakken terwijl je de soep verwarmd, et voilà. Ik was best verbaasd toen ik ontdekte hoe makkelijk en snel je ze zelf maakt. Gewoon met plakjes roomboterbladerdeeg en gekruid gehakt. Rollen, dichtklappen en klaar.

Als je een flinke hoeveelheid tegelijk maakt vries je ze gewoon in tot het moment van gebruik. Ik vond een recept van Yvette van Boven en maakte er een paar kleine aanpassingen in. Het zijn de kaneel / speculaaskruiden en nootmuskaat die de kruidige saucijzenbroodjessmaak brengen. Naar eigen smaak kun je iets extra toevoegen of weglaten.

Saucijzenbroodjes

Vega saucijzenbroodjes recept

Voor een vega saucijzenbroodje kun je simpelweg onderstaand recept aanhouden, alleen vervang je het rundergehakt door (bijvoorbeeld) vegetarisch gehakt dat als “rauw gehakt” verkocht wordt. Met een vega gehakt dat al voorgebakken is werkt dit niet.

Ik eet inmiddels al flink wat jaren vegetarisch en met een zus (en familie) als fervent saucijzenbroodjes-liefhebbers moesten wij jullie natuurlijk ook verblijden met ons recept voor vega saucijzenbroodjes. Persoonlijk gebruik ik het vegetarisch gehakt Beyond Mince (van Beyond Meat), daarmee heb ik al talloze niet te versmaden vegetarische saucijzenbroodjes gebakken. Menig vleeseter heeft het verschil nog nooit opgemerkt. 

Vegetarische recepten

Inmiddels staan er een stuk meer vegetarische recepten op Zoetrecepten die zich ook uitstekend lenen om tijdens feesten en partijen uit te delen. Dit vinden jij en je gasten vast en zeker ook lekker:

Saucijzenbroodjes maken

Saucijzenbroodjes opwarmen

Saucijzenbroodjes opwarmen is heel simpel: verwarm de oven of airfryer voor op 180 graden en leg het saucijzenbroodje hier 6 – 8 minuten in.

Is je saucijzenbroodje al vrij bruin gebakken bij het afbakken en ben je bang dat het broodje te bruin wordt in de oven? Dan kun je ‘m ook heel kort in de magnetron opwarmen (echt kort: want anders wordt het broodje helemaal slap) en vervolgens enkele minuten in de voorverwarmde oven of airfryer leggen zodat het enkel z’n knapperigheid weer terug krijgt. Laat echte bakkers deze methode maar niet horen, want het is uit den dode om een saucijzenbroodje in de magnetron op te warmen. Toch vind ik deze combinatie meestal perfect werken.

Saucijzenbroodjes bewaren

De afgebakken (vega) saucijzenbroodjes kun je luchtdicht verpakt tot drie dagen bewaren. In de vriezer op deze manier tot drie maanden te bewaren. Vers afgebakken zijn ze natuurlijk het lekkerst, dus warm ze altijd even op als je ze op een later moment eet.

De saucijzenbroodjes liever later afbakken? De gehaktstaafjes zijn perfect in te vriezen! Dan kun je de broodjes later vouwen en afbakken. Wil je de volledige (ongebakken) saucijzenbroodjes invriezen? Gebruik dan vers bladerdeeg en geen bladerdeeg uit de vriezer, want dat kun je niet nogmaals invriezen. Leg wel steeds een stukje bakpapier tussen de broodjes voordat je ze luchtdicht verpakt, anders plakt het bladerdeeg aan elkaar.

Saucijzenbroodjes maken (+ vegetarische optie!)

recept
Saucijzenbroodjes maken (+ vegetarische optie!)

Zelf saucijzenbroodjes maken is ongelofelijk makkelijk én lekker! En je maakt er net zo makkelijk een vega saucijzenbroodje van. Ik…

20 minuten
20

Ingrediënten

SAUCIJZENBROODJE VULLING

  • 1 kg rundergehakt (of: vegetarisch “rauw” gehakt)
  • 1 ei
  • 2 eetlepels mosterd
  • 3 eetlepels ketchup
  • 75 ml sojasaus
  • 1 eetlepel worcestersauce
  • Scheut tabasco
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • Paneermeel, flinke hand

BROODJE

  • 20 plakjes roomboterbladerdeeg
  • Melk

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden en beleg twee bakplaten met bakpapier.
  2. Ontdooi de bladerdeegvelletjes.
  3. Kneed alle ingrediënten voor de vulling door elkaar. Rol per plakje bladerdeeg een rolletje van het gehakt.
  4. Leg het velletje bladerdeeg met de niet plakkerige kant naar beneden en leg het worstje in het midden van het velletje (aan de plakkerige kant dus).
  5. Vouw het bladerdeeg dicht. Druk rondom aan met een vork zodat het saucijsje mooi dicht zit. Maak zo alle bladerdeeg en gehakt op.
  6. Bestrijk met een beetje melk voor een mooi kleurtje. Bak de saucijsjes in 25 minuten af in de oven.

TIP: Die kleine saucijzenbroodjes die je in de supermarkt vindt maken? Da’s simpelweg hetzelfde recept, maar dan in drieën (of tweeën) gesneden voor het afbakken.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Saucijzenbroodjes maken (+ vegetarische optie!)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

7 berichten over “Saucijzenbroodjes maken (+ vegetarische optie!)

  1. Hoi Mariette, ik wil deze graag maken voor het carnavalsweekend, maar ik heb altijd geleerd dat je bladerdeeg niet opnieuw in kunt/mag vriezen?

    1. Hi Marita, dat heb je helemaal goed geleerd 😉 Met saucijsjes werden in deze puur de gehaktstaafjes bedoeld, dus dan maak je het volledige saucijzenbroodje pas af op moment van afbakken. Ik zal het nog even duidelijker verwoorden!

  2. Hallo, wat een leuke site, zó inspirerend! Als je mooi gevulde broodjes wilt kun je een beetje soezendeeg door het worstdeeg mengen. Dan worden ze echt als van de bakker, maar wel naar eigen smaak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *