Rozenlaagjestaart met witte chocolade

Rozenlaagjestaart

Afgelopen zondag is het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt weer begonnen. HOERA! Omdat de deelnemers aan de slag gingen met hun ultieme truffeltaart, deelde ik na de aflevering meteen mijn favoriet (met salted caramel) met jullie. Daarna ging ik verwoed opzoek naar de heerlijke rozentaart met witte chocolade ganache en framboosjes die ik al bijna een jaar geleden voor lief nichtje Frida maakte. OEPS. Het recept had ik nog helemaal niet online gezet. De timing kon niet beter zijn!

Deze rozentaart is overigens nog maar het puntje van de recepten-ijsberg die op mijn pc staat te trappelen om uitgewerkt en online gezet te worden. Iets met maar 24 uur in een dag en prioriteiten moeten stellen, helaas..

Rozenlaagjestaart

Terug naar de taart. Frida werd vorig jaar 9 en is DOL op rozenwater. Hoor je niet vaak van meisjes van 9 en het gaf mij des te meer ruimte voor een potje epic baking. Best wel een feestje geworden toch? Ik ging de strijd aan met de macarons, waarbij mijn eeuwige haat-liefde verhouding zich wederom toonde. Gelukkig waren er een paar goed genoeg geworden. Met de roosjes heb ik gesjoemeld, want deze hebben Frida en ik samen uitgezocht bij de Makro. Daarnaast heb ik ervoor gekozen het rozenwater alleen in de botercrème terug te laten komen, omdat deze smaak best heftig kan zijn. Het resultaat? Een very happy little lady en een best wel trotse tante.

Benieuwd naar nog meer van mijn epic bakingprojecten? Go and check em all!

Ik verwijs in onderstaand recept naar een aantal basisrecepten die al eerder online zijn gekomen op Zoetrecepten. Dit doe ik omdat je deze prima kunt voorbereiden en je er eventueel ook voor kunt kiezen een shortcut te gebruiken (lees: botercrème uit een zakje en macarons van de patissier, I won’t tell anyone). Vinden jullie dit fijn of vervelend? Let me know!

Klaar? BAKKEN MAAR!

Rozenlaagjestaart

Rozenlaagjestaart

Rozenlaagjestaart

Rozenlaagjestaart met witte chocolade

Geschreven door september 8, 2017
190 minuten
Voor 25 personen

Benodigdheden

CAKE

  • 500 gram bloem
  • 80 gram maizena
  • 450 gram witte basterdsuiker
  • 2 zakjes bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 350 gram boter
  • 10 eieren
  • 2 tl vanille extract
  • 500 ml yoghurt
  • 2 bakvormen 20 ∅

VULLINGEN

  • 400 gram frambozen
  • 200 gram witte chocolade
  • 100 gram slagroom
  • Botercrème
  • Rozenwater
  • Roze kleurstof

TOPPINGS

  1. Bereid eventueel zelf de macarons voor volgens dit recept. Ik vulde de macarons niet met de salted caramel, maar met de witte chocolade ganache uit stap 7.  Als je dit ook wilt, maak dan wat meer van de ganache.
  2. CAKE. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet twee bakvormen met een doorsnede van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  3. Zeef bloem, maizena, bakpoeder en zout en meng door elkaar. Voeg de suiker en de boter eraan toe en mix op lage snelheid tot er een korrelig deeg ontstaat.
  4. Scheid acht eieren en voeg de eiwitten stuk voor stuk toe aan het beslag, waar je na elk eiwit blijft mixen. Voeg dan ook twee hele eieren en vanille extract toe. Voeg de yoghurt vervolgens in delen toe aan het beslag, waarbij je na elk deel 2 minuten mixt, tot het beslag lekker luchtig is. Verdeel over de bakvormen en bak af in ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Test met een caketester of de cake gaar is, zet ze anders nog even terug. De cake moet terugveren als je er op drukt. Laat even afkoelen in de vormen en haal ze er vervolgens uit om af te koelen op een rooster.
  6. VULLINGEN. Zet een steelpannetje op het vuur en verwarm de frambozen hierin. Plet ze ondertussen met een vork tot je een mooie frambozenbrei hebt (voeg eventueel wat water toe tussendoor) en haal dan van het vuur. Zet even opzij om af te koelen.
  7. Hak de witte chocolade in kleine stukjes en doe dit in een kom. Verwarm de slagroom in een pannetje op het vuur tot het bijna kookt. Giet dit op de in stukjes gehakte chocolade en roer tot alle chocolade gesmolten is. Het is van belang dat je de chocolade niet bij de slagroom in het pannetje gooit, omdat de chocolade dan zou kunnen verbanden door de hitte van de pan. Zet even opzij totdat ze de gewenste dikte heeft bereikt om tussen de cakelagen te smeren.
  8. Maak 1,5x de hoeveelheid botercrème volgens dit recept en voeg bij de laatste stap twee drupjes roze kleurstof en het rozenwater naar smaak toe. Wees voorzichtig en begin met een paar druppels. De botercrème kun je ook al eerder voorbereiden.
  9. Snijd de cakes horizontaal door midden en besmeer ze aan de opengesneden kant met het frambozenmengsel, maar niet helemaal tot de rand. Leg de cakehelften dan weer op elkaar.
  10. Zet een bord of plateau klaar waar je de taart op wilt maken en smeer hier een lik botercrème op. Leg de eerste cake hierop, daarmee bedoel ik beide helften. Besmeer de bovenkant met de (voldoende opgesteven) witte chocolade ganache. Zet de ganache eventueel in de koelkast als deze nog niet stevig genoeg is. Leg de andere cake er bovenop en laat een half uurtje opstijven in de koelkast als je ganache aan de zachte kant is.
  11. Smeer de taart af met de rozenwater botercrème. Gebruik een taart schraper (of een grote lange spatel eventueel) om dit mooi strak te trekken. Ik gebruik een draaiplateau waardoor je de schraper enkel in een goede hoek tegen de taart hoeft te zetten en je aan het plateau draait, terwijl je taart strak wordt. Versier met je toppings en KLAAR!

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze rozentaart gemaakt? Deel het in een berichtje onder dit artikel of met een kiekje via Facebook of Instagram! Word ik blij van. Wekelijks deel ik jullie creaties op Instagram! Liefs, Mariette

Reacties op Rozenlaagjestaart met witte chocolade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Zoetrecepten. Hier vind je alles om zoet te zondigen & gezondigen, voor een easy óf een epic baking sessie. Met een snufje zout. Enjoy!
X Mariette

Nieuwsbrief