Ga naar de inhoud
Roze laagjestaart
Cupcakes en muffins 09 oktober 2014

Roze laagjestaart

Roze laagjestaart

Een echte roze knaller voor iedereen die nooit genoeg roze in z’n leven kan hebben: een roze laagjstaart!

Wie mij een beetje kent, weet dat ik doller dan dol ben op mijn nichtjes en neefjes. Op de meeste verjaardagen ben ik de rondlopende draaimolen. Terwijl ik me in het zweet werk hebben zij ruzie wie er aan de beurt is. En als het even kan help ik ook maar al te graag mee aan de verjaardagstaarten. In september werd Cato, het jongste dochtertje van mijn oudste zus, alweer 5! Daar hoort natuurlijk een grandioze taart bij.

Geïnspireerd door de post van Cakeje van eigen deeg, over allerlei soorten layercakes (laagjestaarten), stelde ik voor om een roze laagjestaart te maken. Het antwoord was: ‘jaaaaaaaa, die wil ik!’.  Het werden vijf verschillende roze lagen cake, voor een kleine dame van 5. De lagen liepen dus op van donkerroze naar lichtroze. Helaas zijn de foto’s van de binnenkant verloren gegaan. De taart is gevuld en getopt met een botercrème vulling, gemengd met monchou (ik hou niet zo van een simpele botercrème..), en samen versierden we de buitenkant van de taart met jellybeans. Het was een succes! Zeker 20 kinderen én volwassenen hebben ervan gesmuld.

Voor de cake gebruikte ik een simpel recept voor een biscuitbodem. Dat is lekker luchtig en zo kun je makkelijk de hoogte ingaan zonder dat je taart instort of je botercrème van beton nodig hebt. Je kunt natuurlijk ook een bisuitmix uit de winkel gebruiken. Ik gebruikte een 20 cm bakvorm en maakte daarvoor 2,5x het normale recept. Ben jij ook enthousiast geworden? Lees hieronder in het recept dan hoe je deze laagjestaart precies moet maken!

Roze laagjestaart

recept
Roze laagjestaart

Een echte roze knaller voor iedereen die nooit genoeg roze in z’n leven kan hebben: een roze laagjstaart! Wie mij…

60min. + 75min. baktijd

Ingrediënten

Voor de biscuitbodem:

  • 10 eieren
  • 375 gram suiker
  • 225 gram bloem
  • 150 gram maizena
  • Flinke snuf zout

Voor de topping:

  • 300 gram ongezouten roomboter
  • 300 gram monchou
  • 600 gram poedersuiker
  • 2 theelepels vanille aroma

Extra:

  • Jellybeans
  • Kleurstof

Bereiding

  1. Zorg ervoor dat je eieren op kamertemperatuur zijn, of zelfs nog iets warmer! Haal ze op tijd uit de koelkast en leg ze liever nog even in een bak met warm water.
  2. Vul de gootsteen met warm/heet water en zet hier je beslagkom in. Doe de eieren en de suiker in de kom. Zet je mixer op de hoogste stand en mix voor 10 minuten tot het geheel heel fluffy en luchtig wordt. Verwarm de oven hierna alvast voor op 180 graden.
  3. Neem een nieuwe kom en meng hier de maizena, zout en de bloem in door elkaar. Voeg dit nu toe aan het opgeklopte eiermengsel. Doe dit heel rustig, met een spatel tot het volledig gemengd is.
  4. Zet een lege beslagkom op een weegschaal en doe hier je beslag in. Weeg hoeveel je huidige beslag weegt en deel dit door vijven. Je zult vijf verschillende bodems afbakken en zo weet je zeker dat je evenveel beslag in elke bodem doet.
  5. Beleg een een bakvorm van 20 cm met bakpapier en doe 1/5 van het beslag hierin. Ik heb dit gedaan door middel van de bakvorm op de weegschaal te zetten en het hiervoor berekende deel af te wegen. Bak de eerste laag in ongeveer 13-15 minuten af, maar houd goed in de gaten! Test met een caketester of de laag goed is en laat hierna goed afkoelen.
  6. Meng nu een druppel kleurstof door het overgebleven beslag, zo krijgt het een lichte kleur. Beleg opnieuw een bakvorm van 20 cm met bakpapier en vul met 1/5 van het totale beslag. Bak af zoals voorheen beschreven. Herhaal dit nog 3 keer, terwijl je steeds meer kleurstof toevoegt. Laat alle bodems volledig afkoelen voor het opmaken van de taart.
  7. Neem een kom en mix hier de boter in zacht. Voeg dan ook de monchou en het vanille aroma toe tot het een glad geheel is. Voeg dan ook de poedersuiker toe en mix tot het één geheel is. Zet 1/3 van de crème apart, deze effen kleur zul je gebruiken voor tussen de lagen van de taart. Doe door de overgebleven botercrème een beetje kleurstof naar wens. Laat de crème nu goed opstijven in de koelkast, wanneer ze te zacht is wordt de bewerking niet mooi.
  8. Nu kun je de cake gaan stapelen! Neem een mooi taartplateau en smeer een klein beetje botercrème in het midden, zodat de onderste laag niet gaat schuiven. Leg daar de donkerste kleur cake op. Beleg de bovenkant van de biscuitlaag met de ‘witte’ botercrème en leg hier de volgende laag op. Herhaal tot je bij de bovenste en lichtste laag bent. Hier doe je geen ‘witte’ botercrème meer op. Neem nu de roze botercrème en smeer de hele taart hiermee in, dit gaat het makkelijkst met een spatel.
  9. Als de zijkanten en bovenkant volledig bedekt is, kun je de taart gaan versieren met jellybeans! Tip voor het aansnijden: neem een bak met heet water en haal je mes hier elke keer doorheen na het snijden van een punt. Dit gaat namelijk makkelijker wanneer het mes heet is, maar maak hem natuurlijk wel droog.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Roze laagjestaart" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

6 berichten over “Roze laagjestaart

  1. Vrijdag 11 november deze gemaakt voor dochterlief die 6 is geworden. Iedereen was onder de indruk! 😉
    De laagjes waren bij mij niet zo gelukt als bij jou maar was wel tevreden over mn 1e laagjes taart! Ik vond de botercreme wel wat zoet. 600 gram poedersuiker! Kan het ook met minder of gaat dit ten koste van de smaak?
    Mn zoontje wil straks voor zijn 4e verjaardag een blauwe laagjes taart! 🙂

  2. Wat een mooie taart, ik ben gisteren begonnen met het afbakken van de biscuits, en ik wou vandaag de botercreme maken.
    Zaterdag zou ik de taart graag serveren.
    Wat is dan aan te raden:
    – dat ik de creme al rond en tussen de taart doe en versier en ze dan zo in de koelkast bewaar tot zaterdag
    -of is het beter dat ik de botercreme maak in de koelkast bewaar en de taart dan zaterdag versier met de creme?
    Dankjewel alvast

    1. Hi Astrid, als je de cake met botercrème en al kunt afschermen in de koelkast (zodat het geen geurtjes en smaakjes opneemt), dan kun je deze alvast bereiden. Ik doe dit zelf het liefst de avond van tevoren, voor een zo vers mogelijk effect.

      Ik ben heel benieuwd naar het resultaat!

  3. Leuk idee om eens te maken! (En vooral een uitdaging!)
    Een vraag bij punt 6; hoe houd je je beslag luchtig als je er iedere keer kleurstof door moet mengen? Ik ben een beetje bang dat het beslag inzakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *