Ga naar de inhoud
Kokosslagroom
Gezonde bakrecepten 06 maart 2017

Kokosslagroom

Kokosslagroom

Deze kokosslagroom is vegan en dus ook lactosevrij, maar daarnaast vooral waanzinnig lekker! Bonuspunten: het is ook nog eens een makkelijk recept om te maken.

Slagroom van kokosmelk

Voor het maken van kokosslagroom heb je in de basis maar één ding nodig: een blik volvette kokosmelk. Of liever meerdere blikken, want deze kokosslagroom is om je vingers bij op te eten. Het recept vind je al jaren op Zoetrecepten en staat ook in mijn bewuste bakboek PUUR ZOET.

Vandaag besloot ik dit artikel een update te geven, om je te wapenen met extra veel tips en inspiratie rondom dit lekkere en makkelijke kokosslagroom recept.

Kokos slagroom recept

Kokosslagroom maken

Vegan slagroom maken van enkel een blik kokosmelk en wat suiker. Makkie! Kokosmelk bestaat uit een vette kokosroom en uit kokoswater. Door een blik kokosmelk een nacht in de koelkast te zetten, scheiden deze twee onderdelen van elkaar. Als je het blik kokosmelk openmaakt, kun je de kokosroom er zo vanaf scheppen.

Hoe vetter de kokosmelk, hoe beter. Dit recept werkt daarom alleen met kokosmelk met een minimaal vetpercentage van 17%. De meeste blikken kokosmelk in de supermarkt hebben ongeveer dit vetpercentage. Gebruik nóóit een blik light kokosmelk, want dat zal simpelweg niet werken.

Kokosnoot slagroom

Is kokosroom opklopbaar?

Ja, kokosroom (oftewel een deel van de kokosmelk) is opklopbaar. Wel wordt kokosslagroom iets minder luchtig of anders van structuur dan je van koemelk slagroom gewend bent.

Desalniettemin is de smaak belachelijk goed en de structuur is fluweelzacht. Deze vegan slagroom is zo lekker dat je gewoon met het kommetje en een lepeltje op de bank wilt gaan zitten. Je bent gewaarschuwd.

Kokosslagroom maken

Tips voor de beste kokosslagroom

Zelf slagroom maken met kokosmelk is makkelijk, maar toch is het verstandig om deze tips eerst even door te lezen. Dan kan er niks meer misgaan! 

  • Gebruik kwalitatief goede kokosmelk met minimaal 17% vet, anders werkt onderstaand recept niet.
  • Koel je kokosmelk minimaal een nacht om de room er vanaf te kunnen scheppen.
  • Gebruik enkel de room en gebruik het overige vocht om een lekkere smoothie te maken.
  • Voor het meest stevige resultaat koel je ook je beslagkom voordat je gaat mixen.
  • Met een vloeibaar zoetmiddel (ahornsiroop) zul je de kokosslagroom uiteraard iets verdunnen, poedersuiker maakt steviger.
  • Cupcake toeven spuiten? Gebruik een grotere hoeveelheid poedersuiker voor een extra stevige toef en laat de kokosslagroom eerst een nacht in de koelkast opstijven (na het opkloppen).
  • Mix ook eens wat geraspte kokos of kaneel mee voor een extra smaakje aan je kokosslagroom.
Kokosslagroom

recept
Kokosslagroom

Deze kokosslagroom is vegan en dus ook lactosevrij, maar daarnaast vooral waanzinnig lekker! Bonuspunten: het is ook nog eens een…

5 minuten
4

Ingrediënten

  • Blik kokosmelk (minimaal 17% vet)
  • Poedersuiker, scheutje ahornsiroop of een zoetstof (stevia of erythritol) naar smaak

Bereiding

  1. Zet het blik kokosmelk de avond voor gebruik in de koelkast. Op deze manier scheiden het kokoswater en de kokosroom zich van elkaar.
  2. Open het blik voorzichtig (niet schudden!), je zult zien dat de kokosroom bovenop ligt. Schep dit eraf met een lepel en doe in je beslagkom.
  3. Mix in een minuut tot een luchtige slagroom en voeg daarna je zoetmiddel (poedersuiker of ahornsiroop) naar smaak toe. Mix nogmaals een minuut.
  4. Je kokosslagroom is klaar voor gebruik!

KOKOSSLAGROOM BEWAREN

Bewaar de kokosslagroom maximaal 4 dagen in de koelkast. In de koelkast zal de slagroom ook nog verder opstijven. Indien je dit niet wil, kun je de room voor gebruik nog even doormixen, dan wordt de room weer wat lobbiger.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Kokosslagroom" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Aantal stemmen: 52

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

11 berichten over “Kokosslagroom

  1. Ik gebruik altijd de versie met de meeste kokosvet. Gooi er een schep cacaopoeder bij, gewoon suiker naar smaak en klop flink op. Laat in de koelkast opstijven en klaar is je luchtige cacaopudding;-)!

  2. Welk merk kokosmelk heb jij gebruikt? ik heb het met de kokosmelk van Nutco geprobeerd maar….. het werd zelfs niet een heel klein beetje dikker…. ja, het blik had de hele nacht in de koelkast gestaan 🙂
    Het was wel lekker bij de nectarines van de bbq met mango sorbetijs 😉 aldus vriendin van zoon 😀

    1. Ohnee wat jammer! Heb je toevallig een Light-kokosmelk gebruikt? Daar lukt het namelijk niet mee. Ik heb het al wel eens met de Fair trade kokosmelk en de Bon Coco gemaakt!

      Dat toetje klinkt heeeerlijk trouwens!

      1. Toetje was heerlijk, recept van de gegrilde nectarines kwam van jou, het mango sorbetijs was mijn eigen idee… 😉 😀
        Nee, het was gewone kokosmelk ….. volgende keer dat ik het maak zal ik de Fair Trade ’s proberen!

          1. Om het toetje helemaal “af” te maken 😀
            Naast het mango sorbetijs had ik er slagroom bij gedaan en verkruimelde schuimpjes…. smullen dus 😀

            Ik zal het laten weten als het de volgende keer lukt met de slagroom!

            Ik ben echt super blij met al je veganistische recepten, zo kan de vriendin van mijn zoon toch meeëten zonder al te veel ingewikkelde toestanden 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *