Gevulde speculaas-ontbijtcake

Gevulde speculaas-ontbijtcake

Ik heb een gezonde, gevulde speculaas-ontbijtcake voor jullie! Deze Sinterklaasheld is glutenvrij, vetvrij, ei-vrij, lactosevrij én superlekker. Ding ding ding, jackpot!

De afgelopen weken ben ik continu aan het bakken geweest voor mijn upcoming boek en de blog stond daarom even op een laag pitje. Gisteren was ik eindelijk klaar met al het bakken en fotograferen, maar deze gevulde speculaas-ontbijtcake zat nog steeds in mijn hoofd. Ondanks dat ik mezelf een bakpauze had beloofd, stond ik een dag na mijn deadline alweer doodleuk dit recept te testen. Gevalletje when baking is life.

Gelukkig slaagde deze topper van een ontbijtcake meteen, dat scheelt. Met speculaaskruiden en amandelspijs en al is ‘ie heerlijk in thema nu het bijna Sinterklaas is en buiten superkoud, nat en grauw begint te worden. Iedereen kan meegenieten omdat ‘ie glutenvrij en vegan is. Ook is de cake vrij van toegevoegde vetten en zitten er alleen de natuurlijke, gezond vetten uit de amandelen en meelsoorten in. Let me know wat je ervan vond!

Gevulde speculaas-ontbijtcake

Gevulde speculaas-ontbijtcake

Zoetrecepten

Gevulde speculaas-ontbijtcake

Door | 30 minuten + baktijd | 12 personen

Dit heb je nodig

  • 200 gram zachte dadels
  • 4 eetlepels appelstroop, zonder toegevoegde suiker
  • 250 ml (amandel)melk
  • 200 gram havermout
  • 100 gram boekweitmeel
  • 1,5 el speculaaskruiden
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 el bakpoeder

EXTRA

En zo doe je het

  1. Bereid de amandelspijs voor volgens dit recept. Je hebt 1,5 keer de hoeveelheid nodig (300 gram).
  2. Vet een cakevorm van 30 cm in en verwarm de oven voor op 160 graden.
  3. Week de ontpitte dadels 5 minuten in kokend heet water. Giet ze vervolgens goed af en blender ze fijn, samen met de appelstroop en de amandelmelk. Giet in een kom en zet even opzij.
  4. Maal de havermout tot een fijn meel in de keukenmachine en meng dit samen met alle andere droge ingrediënten en een mespunt zout door elkaar. Meng dit met een spatel door het dadelmengsel tot het volledig gemengd is.
  5. Doe net iets minder dan de helft van het beslag in de cakevorm. Rol de amandelspijs uit tot een lange rol die precies in de cakevorm past en leg deze op de laag beslag. Verdeel de rest van het beslag erover en top eventueel af met een laag amandelschaafsel.
  6. Bak de ontbijtcake binnen 45 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Gevulde speculaas-ontbijtcake" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

15 antwoorden op “Gevulde speculaas-ontbijtcake

      1. Ja, die definitie zie ik vaker in foodblogs. Maar het is wel misleidend. Vet dat in een amandel zit is evengoed vet dat je toevoegd. Misschien kun je benadrukken dat de vetten die er inzitten gezondere vetten zijn.

        1. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt, maar vind ‘misleidend’ wel een groot woord. Ik zou dat er inderdaad op die manier bij kunnen plaatsen, maar dan zou ik dat (bijvoorbeeld) ook voor de havermout moeten doen.

  1. Geweldig, joh! Een ontbijtcake maar liefst…en dat met al die zonder, zonder, zondertjes;-)! Of zonder al die met, met metjes… Precies wat ik zoek…! Komt van de week nog op de ontbijttafel! Bedankt!

  2. Ha Mariette,
    Hij is super goed gelukt en smaakt ook heerlijk; Ook precies de goede structuur van het deeg.
    In de amandelspijs proef je ook goed de citroenrasp!
    Het was de eerst keer dat ik gevulde speculaas bakte maar met jouw recept helemaal goed gegaan.

    Ik las net je recept van de witte gevulde speculaas en die ga ik volgende week maken.
    Ben heel nieuwsgierig hoe die smaakt.

    1. Zo leuk om te horen Kath! Wat ziet ‘ie er ook weer goed uit op Pinterest, kan ‘m nu gelukkig wel zien. Ik heb een kleine aanpassing gedaan op de witte speculaas, ben benieuwd waar je voor gaat (update staat in het artikel).

  3. Vraagje: ik heb nog nooit dadels gebruikt 🙈 en heb nu gedroogde dadels gekocht. Zijn die geschikt voor dit recept en voor de amandelspijs? Of moet ik andere hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *