Gezonde gevulde speculaas

Gezonde gevulde speculaas

Een gezonde versie van gevulde speculaas, HOE DAN, hoor ik je denken. Snap ik, snap ik. Zeker nadat de eerste versie die ik uitprobeerde als een niet-te-eten-gedrocht uit de oven kwam. Eén tip kan ik je meegeven: laat boekweitmeel buiten beschouwing. Dat wil je echt niet.

Maar hoe dan dus wel? Eerder deelde ik het recept voor suikervrij amandelspijs al met jullie. Het witte zelfrijzend bakmeel heb ik vervangen voor volkoren speltmeel en een beetje amandelmeel, voor de juiste textuur. De dadels en appelstroop waren mijn grootste vrienden om de juiste licht karameliserende zoete smaak te krijgen. En het resultaat is echt top. Minder zoet dan je gewend bent van gevuld speculaas, maar heerlijk chewy en met een goede volle speculaassmaak. Ik hou ervan!

Gezonde gevulde speculaas

Gezonde gevulde speculaas

Zoetrecepten

Gezonde gevulde speculaas

Door | | 20 personen

Dit heb je nodig

Speculaas

  • 150 gram speltmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 75 gram zachte dadels
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • Flinke snuf zout
  • 100 gram kokosolie
  • 60 ml amandelmelk

Vulling

Overig

  • Paar halve amandelen
  • bakvorm 20×30 / 25 Ø

En zo doe je het

  1. Week de dadels in kokend water voor ongeveer 5 minuten en giet daarna af. Smelt de kokosolie en laat een beetje afkoelen. Meng dan alle ingrediënten voor het speculaasdeeg in een kom tot een samenhangend deeg. Rol het deeg vervolgens in vershoudfolie en zet een uur – een nacht in de koelkast.*
  2. Bereid de suikervrije amandelspijs volgens dit recept, je hebt twee keer de hoeveelheid nodig. Klop het eitje los en kneed 3/4e van het ei door de amandelspijs heen. Zet even opzij en verwarm de oven alvast voor op 175 graden.
  3. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee delen. Het ene deel iets groter (voor op de bodem en de randen) dan het andere. Rol er grote dunne lappen van met de deegroller en bekleed de bodem met de grootste plak.
  4. Verdeel de spijs over de bodem en plaats hier de andere lap deeg over en smeer de randjes dicht door je vingers vochtig te maken met wat water. Versier met halve amandelen. Besmeer je gezonde speculaas met het resterende ei.
  5. Zet de gevulde speculaas 35 á 40 minuten in de oven.

* Je speculaasdeeg wordt het best van smaak als het deeg lang kan rusten en de speculaaskruiden er goed in kunnen trekken.
* Door een ei door je amandelspijs te kneden wordt de spijs smeuïger en blijft het ook langer smeuïg.

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Gezonde gevulde speculaas" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

16 antwoorden op “Gezonde gevulde speculaas

  1. Hoi Mariette

    Ik heb het deeg en de spijs gemaakt en wil het nulaten rusten in koelkast.
    Morgen verder.

    Maar het speculaas deeg is enorm vet! Met bovengenoemde hoeveelheden (100 gram kokosolie en dit laten smelten)
    Ik heb er daarom veel meer speltmeel bijgedaan.

    Mijn vraag nu komt dit goed?
    Of is er iets verkeerd?

    Gr Mariska

    1. Hi Mariska, de gesmolten kokosolie is eigenlijk een vet dat nog op zal stijven zodra het afkoelt (zoals bij boter). Daardoor lijkt het nu vet, maar dat komt helemaal goed. Ik vrees alleen dat de koek droog zal worden omdat je er extra meel bij hebt gedaan. Hopelijk is ‘ie nog wel lekker!

  2. Hoi Mariette,

    Gisteren avond gemaakt en vanmorgen in acht stukken gesneden en bij de koffie geproefd….. Heerlijk, zoals gevulde speculaas hoort te smaken!

    Nog wel een opmerking:
    (misschien dat ik iets verkeerd heb gedaan of het komt omdat het deeg en de vulling vier dagen in de koeling heeft gelegen)

    Het was onmogelijk om de dunne plak deeg op de bodem van de vorm te krijgen toen die uitgerold was.
    (Bleef plakken op het werkblad)
    Ik heb toen het deeg met de hand over de bodem en de randen verdeeld.
    (zoals met de bodem van de Vegan Bounty taart)
    Dat ging prima 😉

    Daarna de spijs ook met de hand uitgevlakt over de bodemlaag.
    De bovenlaag heb ik op een grote sealbag uitgerold en toen onderste boven op de spijsvulling gelegd waarna die wel makkelijk los kwam van de sealbag 🙂
    Vervolgens de randen aangesmeerd met een vochtige vinger.

    Het resultaat staat op de foto op Pinterest en smaakt heerlijk zoals gevulde speculaas hoort te zijn!
    https://www.pinterest.com/pin/689121180454635713/

  3. Na het teruglezen van de bovenstaande reacties denk ik dat ik al weet waarom het deeg zo bleef plakken:
    Ik heb het zeker vier uur uit de koeling laten liggen omdat het zo hard/stijf was en het als een klomp boter uit de koeling aanvoelde.
    Toen ik begon met uitrollen was die heerlijk zacht EN DAT IS denk ik het probleem dat het deeg aan het werkblad bleef plakken :-0

    Ik zal – als ik de witte gevulde speculaas maak – het deeg direct uit de koeling uitrollen.
    Dan zal het denk ik wel lossen van het werkblad.

      1. Ik ga je tip gebruiken voor de gevulde witte speculaas.
        Die staat voor deze week op het programma.
        Thnx for the compliment. Ik kreeg hier ook alleen positief commentaar over de smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *