De lekkerste karamelspread

De lekkerste karamelspread

Daar is ‘ie dan lieve Evelien, de lekkerste karamelspread waar je zo van houdt. Dit recept is speciaal voor jou. Ok, ok en een beetje voor de andere zoetjes dan. Maar jullie moeten weten dat jullie dit recept echt aan haar te danken hebben.

Alweer een paar jaar geleden maakte ik dit recept voor millionaires shortbread. In tegenstelling tot de meeste recepten maakte ik voor de karamelspread geen gebruik van suiker, maar van stroop. Dat geeft de lekkerste en de beste spread, als je het mij vraagt. Maar van een paar lezers kreeg ik de feedback dat hij niet goed genoeg op zou stijven. Dat komt eigenlijk doordat je de spread dan niet voldoende in hebt laten dikken, maar toch hadden ze me aan het twijfelen gemaakt en ruilde ik de stroop om voor bruine basterdsuiker.

IEMAND was het daar niet bepaald mee eens. Je begrijpt al wel wie. Sindsdien stak ze elk half jaar een pleidooi af over die chille karamelspread die véél lekkerder zou zijn. Of ik die toch echt zo snel mogelijk weer online kon knallen. Inmiddels, ongeveer drie jaar en 6 overtuigende pleidooien verder, heeft ze me zo ver. Hier is die lekkerste karamelspread dan. Op een bijzonder dag, want ze is ook nog eens jarig vandaag. Jullie mogen Evelien later bedanken.

De lekkerste karamelspread

De lekkerste karamelspread

De lekkerste karamelspread

De lekkerste karamelspread

Geschreven door oktober 27, 2017
15 minuten
Voor 10 personen

Benodigdheden

  • 60 gram roomboter
  • 60 gram stroop
  • Snuf zout
  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk (397 gram)
  1. Smelt de boter in een steelpannetje. Wanneer het gesmolten is zet je het vuur laag. Roer de stroop erdoor en hierna ook de gecondenseerde melk. Blijf goed roeren, je kunt de pan geen enkel moment alleen laten, want dan brand je karamel aan of krijg je stukjes. Voeg ondertussen ook het zout toe en blijf ongeveer 10 minuten roeren in de pan, tot je karamel dikker wordt.
  2. Haal dan van het vuur en laat een beetje afkoelen. Giet in een goed af te sluiten bak of pot. Bewaar in de koelkast of maak er millionaires shortbread of deze witte chocolade kokos karamelkoeken mee.

Reacties op De lekkerste karamelspread

  1. Hoi Mariette,
    Ik kom net uit de keuken en heb de karamelspread gemaakt…
    (moest eerst nog ff naar Appie om zo’n blikje two cows omdat ik alleen Friesche Vlag zonder suiker had staan)

    Waaaanzinniggggg heerlijk!!!

    Dit is echt een super heerlijke karamel spread.
    En ik snap dat Evelien dit recept wilde hebben.
    Ook mijn dank is heel groot hiervoor.
    Deze is lekkerder dan de Dolce de Leche die je in een pot kan kopen in België.

    Eerst dacht ik na 10 minuten roeren dat de saus niet echt dik wilde worden en dus nog vier minuten doorgeroerd ;-(
    Maar gelukkig had ik een steelpan met anti-aanbaklaag gebruikt want toen ik ‘m een beetje had laten afkoelen was ie veranderd in een echt heerlijk dikke karamelspread.
    Ik heb ‘m nog redelijk warm in een zo’n weck-jar met losse deksel/ring gegoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Zoetrecepten. Hier vind je alles om zoet te zondigen & gezondigen, voor een easy óf een epic baking sessie. Met een snufje zout. Enjoy!
X Mariette

Nieuwsbrief