Ga naar de inhoud
Mini cheesecake: lemon meringue
Cheesecake 09 juni 2017

Mini cheesecake: lemon meringue

Mini cheesecake: lemon meringue

Oeh lala, ik heb iets heel lekkers in petto vandaag! De mini cheesecake staat op het menu, met een topping van lemon curd en Italiaanse meringue. Met deze kleine cheesecakejes ga je punten mee scoren, gegarandeerd.

Lemon meringue mini cheesecake

Al lange tijd is mijn lemon curd cheesecake niet alleen een grote favoriet van mijzelf, maar ook één van jullie lievelingsrecepten. De combinatie van roomkaas, bastogne en lemon curd gaan erg goed samen en daarnaast weet iedereen die wel eens cheesecake heeft gemaakt: het is zo makkelijk om te maken, terwijl het resultaat veel indrukt maakt. Best fijn.

Tijd dus om een mini cheesecake te maken van deze grote topper. En om deze kleine cheesecakejes extra bijzonder te maken, heb ik er voor het gemak ook Italiaanse meringue aan toegevoegd. Een kleine cheesecake volgens de klassieke lemon meringue taart-combinatie: lemon meringue mini cheesecake. Wil je het zo simpel mogelijk houden, dan laat je die meringue gewoon achterwege. Even goede vrienden.

In deze blogpost geef ik wat tips voor nog meer lekkere zoete lemon meringue recepten en uiteraard wat praktische handvatten voor een foolproof resultaat.

lemon meringue cheesecakejes

Kleine cheesecakejes maken

Het maken van een kleine cheesecake is bijna net zo simpel als een grote cheesecake, je hebt alleen een rvs muffin/cupcake bakvorm met papieren of  of siliconen cupcakevormpjes. Deze bakvormen zorgen ervoor dat de mini cheesecake z’n schattige en kleine formaat krijgt. Een perfecte eenpersoonsportie zou ik het willen noemen.

Meer cheesecake recepten

Hou jij wel van mini cheesecakejes? Wat dacht je dan van deze met karamel en chocolate chips? Ik ben een groot liefhebber van cheesecake en dus vind je gruwelijk veel inspiratie op het gebied van cheesecake op Zoetrecepten. Ik krijg nooit genoeg van het proberen van nieuwe combinaties, maar ik kan elke mede-cheesecake-fan deze cheesecakes ook heel erg aanraden:

Deze zijn uiteraard ook stuk voor stuk als kleine cheesecake te maken!

lemon meringue cheesecakejes

Mini cheesecake recept

Dit mini cheesecake recept stond al even voordat mijn vegan challenge begon voor jullie klaar. Mijn welgemeende excuses voor het lange wachten. Ik beloof je dat deze mini cheesecakejes met lemon curd en meringue het helemaal goedmaken.

Stel je voor:
een bodem van digestive koekjes, een romige cheesecakevulling, een friszoete lemon curd topping en een luchtige meringue on top. Kleine cheesecake pareltjes zijn het! Geen andere woorden voor. Oké, misschien toch wel. Ze zijn gewoon ontzettend lekker en geliefd bij iedereen. Erg leuk voor bij een high tea, picknick, op een verjaardagstafel of verzin het maar! Allemansvrienden zijn het. 

lemon meringue cheesecakejes

Mini cheesecake: lemon meringue

recept
Mini cheesecake: lemon meringue

Kleine cheesecake pareltjes, dat zijn deze mini lemon meringue cheesecakejes. Ontzettend lekker en schattig, dit recept moet je proberen.

75 minuten + bak- en opstijftijd
18

Ingrediënten

Cheesecake bodempjes

  • 200 gram digestive koekjes
  • 75 gram ongezouten boter
  • 18 papieren muffinvormpjes

Mini cheesecake vulling

  • 400 gram roomkaas
  • 130 gram fijne kristalsuiker
  • 175 ml sour cream
  • 2 eieren (L)
  • 1,5 eetlepel citroensap

TOPPING

Verder nodig

Een rvs muffin/cupcake bakvorm en (siliconen) cupcakevormpjes

Bereiding

Mini cheesecakejes: voorbereiding

  1. Bereid de lemon curd volgens dit recept voor, laat afkoelen en daarna opstijven in de koelkast.
  2. Verwarm de oven alvast voor op 150 graden. Vul een aluminium muffinvorm met papieren vormpjes.

Mini cheesecake bodempjes maken

  1. Zet een pannetje op het vuur met de boter om het te laten smelten en maal ondertussen de digestive koekjes fijn in de keukenmachine. Roer het koekjeskruim door de gesmolten boter tot het volledig is gemengd. Verdeel het mengsel over de bodems van de muffinvormpjes en druk stevig aan. Zet in de koelkast.

Mini cheesecake vulling maken

  1. Neem een beslagkom en mix hierin een aantal minuten de roomkaas samen met de suiker tot een zacht en glad geheel. Voeg dan de sour cream en een beetje citroensap toe en meng goed. Zet de mixer weg en schep nu n voor n de eieren er doorheen. Het is belangrijk dat je dit niet met de mixer doet.
  2. Verdeel het beslag over de bodempjes en zet ze 30 – 35 minuten in de oven. Wanneer je ze uit de oven haalt zal het middelste van de cheesecakes gerezen zijn of nog niet helemaal stevig, maar dat hoort zo. Ze zakken een beetje in en stijven op in de koelkast. Laat ze goed afkoelen en zet ze hierna voor minstens 2 uur in de koelkast.
  3. Als de cheesecakejes zijn afgekoeld en opgesteven in de koelkast, bereid je de Italiaanse meringue volgens dit recept; gebruik de helft van de ingrediënten (je maakt dus een half recept).
  4. Wanneer je de cheesecakes afmaakt en serveert moet je eerst de muffinvormpjes voorzichtig verwijderen. Schep op elke mini cheesecake een schepje lemon curd. Vul een spuitzak met een ronde spuitmond met de Italiaanse meringue en spuit een mooie toef op de lemon curd. Gebruik vervolgens een gasbrandertje om de meringue een mooi kleurtje te geven. Dit hoeft niet per se, want de meringue is safe om te eten.

Baktips: lemon meringue cheesecakejes

  • Durf je de Italiaanse meringue niet aan? Vervang de meringue in dat geval voor opgeklopte slagroom.
  • Deze mini lemon meringue cheesecakes serveren bij een high tea? Gebruik dan mini-muffinvormpjes. ]
  • Vervang de koekjes voor de bodem eens met bastogne. Altijd goed.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Mini cheesecake: lemon meringue" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Aantal stemmen: 52

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

10 berichten over “Mini cheesecake: lemon meringue

    1. Hi Marlous, het gaat om een gewone muffinbakvorm met papieren vormpjes. Ik noem ze mini in vergelijking tot een gewone cheesecake, maar nu je het zo stelt vraag ik me inderdaad af hoe ik ze zou noemen als ze in een mini bakvorm gebakken waren haha. Liefs, Mariette

  1. Ik kan de vanille aroma niet vinden bij het boodschappenlijstje. Wat moet je precies hebben en hoeveel? Ik heb er iig zin in!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *