Basisrecept: de lekkerste chocolade botercrème

Chocolade botercrème

Ik ben een beetje verliefd geworden op deze chocolade botercrème. Door de de belichting kwam er een hele mooie glans over de eigenlijk diepdonkere crème. Het is for sure de lekkerste chocolade botercrème die ik ooit op heb. Een fluweelzachte crème, met een hele volle en romige chocoladesmaak.

Het recept komt uit Taarten in Stijl, een gaaf boek vol inspiratie om een simpele biscuit taart tot een prachtig kunstwerkje om te toveren. Ik maakte met deze chocolade botercrème al een hoge biscuit taart met veren techniek mee en lekkere chocolade cupcakes met droltoeven.

Chocolade cupcakes

Met dit recept voor chocolade botercrème kun je met gemak een taart van 20 cm insmeren en decoreren, maar je kunt er ook zeker 18  – 24 cupcakes mee van een toef voorzien, dat is een beetje afhankelijk van de grootte van de toef.

Zoetrecepten

Basisrecept: de lekkerste chocolade botercrème

Door |

Dit heb je nodig

  • 200 gram pure chocolade
  • 300 gram zachte roomboter
  • 150 gram poedersuiker
  • 80 gram cacaopoeder
  • 100 milliliter slagroom of volle melk
  • 1 theelepel vanille extract

 

En zo doe je het

  1. Smelt de chocolade au bain-marie en laat daarna afkoelen. Neem een kom en mix hier de boter een paar minuten in zacht tot ze licht van kleur wordt.
  2. Voeg nu langzaam de poedersuiker en het cacaopoeder toe terwijl je blijft mixen. Wanneer het een glad geheel is geworden kun je de afgekoelde chocolade, de slagroom/melk en het vanille extract toevoegen.
  3. Mix alles samen tot een mooie gladde chocolade botercrème.

Tip: geef extra smaak aan je chocolade botercrème door er wat amandelextract, amaretto, cointreau of een andere likeur doorheen te mengen in plaats van het vanille extract.

Heb jij dit recept gemaakt? Deel dan hieronder in de comments wat je er van vond, of deel een foto via mijn Facebookpagina of via Instagram met de hashtag #zoetrecepten! Vind ik héél leuk!

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: de lekkerste chocolade botercrème" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

54 antwoorden op “Basisrecept: de lekkerste chocolade botercrème

    1. Hi Wilma, een theelepel! Ik zal het even aanpassen. Dank voor je berichtje! Als je trouwens een ander smaak aroma of likeur toevoegt, kun je het vanille extract weglaten en vervangen door een paar theelepels daarvan.

    1. Hi Marijke, als de verhoudingen gelijk zijn misschien wel. Je zou het kunnen proberen door het weer terug te smelten au bain-marie en er dan de cacao, poedersuiker en smaak extract nog doorheen te mixen. Of dit hetzelfde resultaat geeft kan ik niet met zekerheid zeggen.

  1. Hemels lekker ..En zo ik weer herstellende ben van mn ziekte.
    Dan wordt het cupcakes +beste toef chocoladecreme😊😊😊

    Wens u allen nog een gelukkig en gezond 2016 😊😊

  2. Hallo,
    Hoe lang kan je de botercreme in de koelkast bewaren? Ook als je al een toef op een cakeje hebt gespoten?
    En mag de verhouding tussen boter een suiker veranderd worden?
    Alvast bedankt

    1. Ja hoor, je kan hem zeker in de koelkast bewaren. Laat de botercrème wel even op kamertemperatuur komen voordat je hem eet of gebruikt, ze wordt namelijk vrij hard in de koelkast.

      Wat zou je willen veranderen aan de boter/suiker verhouding?

    1. In een normale crème zou ze daar minder stevig van worden, maar deze crème wordt ook stevig door de chocolade. Dus je kan best een beetje minderen denk ik 🙂 let me know hoe je experimentje uitpakt!

  3. Hoi! Ik ben eigenlijk op zoek naar een chocolade botercreme waarover ik nog fondant kan doen zonder dat deze smelt. Weet je of dit mogelijk is met dit recept?

    1. Ik wil deze chocolade botercrème ook gebruiken om een taart mee af te smeren. Daarna wil ik hem bekleden met marsepein/fondant. Is het bij jou gelukt? of is de fondant gesmolten??

  4. Hallo,
    Kan ik een taart gevuld met deze room invriezen?😊
    En met wat voor andere vulling zou je dit combineren? Voor een kindertaart.
    Alvast bedankt.
    Inge

  5. Vanmiddag gemaakt en hij is super lekker! Wel spuit ik volgende keer met een andere spuitmondje, want het leken nu net grote drollen. 😂

  6. Hello, ik heb ook een vraagje ik heb ook de botercreme gemaakt, ik heb de boter heelgoed en luchtig geklopt alles bijgedaan zoals je vermelde de melk heb ik beetje per beetje bijgegoten. Ik vind dat de melk niet echt opgenomen word verder is de smaak wel goed, hoe zou dat komen?

      1. Ik heb 100ml volle melk gebruikt, de boter heel goed en luchtig geklopt alles zag er goed uit tot ik de melk er beetje per beetje bij deed van smaak heel lekker hoor ik begrijp het niet goed 🙁
        Ik heb nog een vraagje?
        Ik moet zaterdag cupcakes met chocoladebotercteme maken en vervoeren.
        Nadat de botercreme gemaakt is moet deze dan enkele uren laten opstijven in de frigo of zou ik dat de dag voordien maken?
        als ik de botercreme uit de frigo haal moet ik dat dan terug even opkloppen of niet?
        Ik vraag me af als ik de botercreme op de cupcakes heb gespoten dat deze dan niet te mals gaat worden als ze te lang uit de frigo staat ?
        Nadat de chocoladebotercreme in de frigo heeft gestaan begint de chocolade te zweten (condensatie) gaat dit vanzelf weg?
        Botercreme kun je invriezen, moet dit dan altijd terug geklopt worden of niet.

        Alvast super bedankt voor je snelle antwoord 🙂

        1. Cupcakes met botercrème bespoten zou ik liever niet in de koelkast bewaren omdat de cupcakes dan uitdrogen. Dus het liefst vlak voor gebruik erop spuiten. In dat geval de chocolade crème rustig op temperatuur laten komen en nog even doormixen. Je kunt het ook goed invriezen. Om schifting te voorkomen kun je de botercrème uit de vriezer het beste eerst een aantal uur, of een nacht, in de koelkast op temperatuur laten komen en daarna nog een paar uur buiten de koelkast. Even doormixen en je bent ready to go! Succes 🙂

  7. Hoii

    Moet er bij de Botercreme wel of geen melk bij, lees in een aantal reacties van wel , maar in het recept staat er 100ml slagroom of volle melk?

    En kan je dit gebruiken als taartvulling of enkel afsmeren?

    Alvast dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *