Basisrecept: witte cake

Basisrecept witte cake

Dit is één van mijn favoriete recepten die ik gebruik voor mijn epic bakingprojecten. En dan doel ik natuurlijk op de laagjestaarten, met crazy veel botercrème, ganache en toppings. Het is een vrij simpel recept voor een witte cake, die lekker smeuïg is en licht van smaak. Het doet haast een beetje denken aan een lekkere botercake, maar dan wat luchtiger. Gek op.

De basis van het recept komt uit het boek Taarten in stijl, maar ik heb het recept aangepast door er minder suiker in te gebruiken en het recept te versimpelen. Je kunt zelf ook makkelijk smaakjes toevoegen aan het beslag, maar frisse en lichte smaken passen er het beste bij.

Basisrecept witte cake

Basisrecept witte cake

Basisrecept: witte cake

Geschreven door april 7, 2017
30 minuten
Voor 25 personen

Benodigdheden

 • 500 gram bloem
 • 80 gram maizena
 • 450 gram witte basterdsuiker
 • 2 zakjes bakpoeder
 • 1/2 theelepel zout
 • 350 gram boter
 • 10 eieren
 • 2 theelepels vanille extract
 • 500 milliliter yoghurt
 • Bakvormen 20 ∅
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het gewenste aantal bakvormen met een doorsnede van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.*
 2. Zeef bloem, maizena, bakpoeder en zout en meng door elkaar. Voeg de suiker en de boter eraan toe en mix op lage snelheid tot er een korrelig deeg ontstaat.
 3. Scheid acht eieren en voeg de eiwitten stuk voor stuk toe aan het beslag, waar je na elk eiwit blijft mixen. Voeg dan ook twee hele eieren en vanille extract toe.
 4. Voeg de yoghurt in delen toe aan het beslag. Voeg eerste 1/3e deel toe en mix 2 minuten, herhaal dit voor elk 1/3e deel tot het beslag lekker luchtig is. Verdeel dan over de bakvormen en bak af in ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
 5. Test met een caketester of de cake gaar is, zet ze anders nog even terug. De cake moet terugveren als je er op drukt. Laat even afkoelen in de vormen en haal ze er vervolgens uit om af te koelen op een rooster.

*Ik gebruik meestal drie bakvormen. De cakes kun je eventueel nog doorsnijden, maar je kunt het deeg ook over meer/minder bakvormen verdelen. Als je bijvoorbeeld maar twee bakvormen gebruikt dan zal het beslag minder rijzen.

BEWAREN: je houdt de cakes het lekkerst vers door ze lauwwarm in vershoudfolie te verpakken en in een luchtdichte bak te leggen. Moniek Rump van Taarten in Stijl adviseert zelfs om de cakes zo een nacht te laten rusten in de koelkast. Je kunt de cakes ook prima een paar maanden invriezen.

Happy baking zoetjes! Deel je jouw epic baking creatie met mij via Instagram, Facebook of Snapchat (zoetrecepten) met de hashtag #zoetrecepten? LIKE! X Mariette

Reacties op Basisrecept: witte cake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Zoetrecepten. Hier vind je alles om zoet te zondigen & gezondigen, voor een easy óf een epic baking sessie. Met een snufje zout. Enjoy!
X Mariette

Nieuwsbrief