Basisrecept: soesjes met banketbakkersroom

soesjes

Soezenbeslag maken is een interessant werkje. Dit beslag/deeg kneed je niet met de hand, maar gaar je in een pan op het vuur. Uiteindelijk bak je de soezen af op een hoge temperatuur, op die manier zullen de soezen souffleren. Dat betekent dat ze meer volume krijgen en mooi hol worden van binnen. Zoals een echt soesje betaamd. Mits je het beslag goed hebt doorgegaard in de pan ten minste.

Samen met Thomas begon ik aan dit soezenklusje, dat ingewikkeld lijkt, maar niet is! De rollen waren eens omgedraaid: Chef Thomas stortte zich op de soesjes, terwijl ik als Sous (soes!) chef mijn oude vertrouwde banketbakkersroom brouwde en de ingrediënten voor hem afwoog. Dit alles had een hoger doel. Al maanden, nee, jaren, wilde Thomas de Croque-en-bouche van Adriano Zumbo namaken. Mission completed, check het resultaat hier.

Met dit basisrecept voor soesjes kun je natuurlijk ook veel andere dingen maken: eclairs, moorkoppen, bananensoezen.. Wat is jouw favo soezenrecept?

soesjes

Basisrecept: soesjes met banketbakkersroom

Geschreven door april 8, 2015

Benodigdheden

  • 100 gram roomboter
  • 100 milliliter water
  • 15 gram suiker
  • 135 milliliter melk
  • 4 gram zout
  • 135 gram bloem
  • 4 eieren
  • Spuitzak
  • Banketbakkersroom
  • 250 milliliter slagroom
  1. Verwarm de oven voor tot 200C en leg een bakplaat klaar met bakpapier.
  2. Neem een middelgrote pan en combineer de boter, water, melk, suiker en zout met elkaar en breng aan de kook.
  3. Als het mengsel kookt voeg dan de bloem toe en roer goed door met een spatel totdat het een geheel is geworden en de zijkanten gemakkelijk loslaten van de pan. Het is belangrijk dat de bloem gaarkookt, anders zullen ze niet mooi rijzen. Kook het beslag daarom op een lager vuur voor 1 à 2 minuten door terwijl je het om blijft roeren.
  4. Hevel het beslag over in een mengkom en mix 1-2 minuten met een elektrische mixer om de hitte te laten ontsnappen. Voeg dan de eieren één voor één toe en mix totdat het een dik en glanzend beslag is geworden. Een lepel dient er rechtop in te blijven staan.
  5. Soezenbeslag
  6. Doe dan het beslag in een spuitzak en spuit een cirkel met een diameter van 2-3 cm en zeker 1 cm hoog. Laat voldoende ruimte tussen elke soes. Zet de bakplaat in de oven en bak de soezen 20 á 25 minuten tot deze bruin en hol zijn. Blijf dit herhalen tot je soezenbeslag op is.
  7. Maak nu de banketbakkersroom volgens dit recept. Terwijl de banketbakkersroom afkoelt klop je de slagroom stijf met een eetlepel suiker. Als de banketbakkersroom volledig is afgekoeld schep je de slagroom er rustig doorheen, zodat het niet al haar luchtigheid verliest.
  8. Wanneer de soesjes voldoende afgekoeld zijn, vul je ze met de luchtige room. Dit doe je door een spuitzak te vullen met de room en een smalle spuitmond erop te zetten. Je maakt een gaatje in de onderkant van de soesjes en steekt hier het spuitmondje door binnen.
  9. Soesjes vullen

Enjoy zoetjes! Heb jij de soesjes gemaakt? Heb je ze gevuld met de luchtige banketbakkersroom of gewoon alleen met slagroom? Deel jouw favo combi onder dit artikel of via Facebook, Instagram of Snapchat met me! Vind ik leuk 🙂

Reacties op Basisrecept: soesjes met banketbakkersroom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Zoetrecepten. Hier vind je alles om zoet te zondigen & gezondigen, voor een easy óf een epic baking sessie. Met een snufje zout. Enjoy!
X Mariette

Nieuwsbrief