Basisrecept: salted caramel

Salted caramel

De ultieme guilty pleasure van elke zoete liefhebber: salted caramel. Eigenlijk kan ik maar weinig zoete baksels bedenken waar het niet goed bij smaakt. Doe een beetje salted caramel op een plak cake, op een pannenkoek, in een macaron, in de topping van een cupcake, tussen twee knapperige koekjes of dip er gewoon een stukje chocolade in. Alles smaakt heavenly met salted caramel! Daarom moet je gewoon zo’n potje salted caramel in de koelkast hebben staan. Moet.

Dit basisrecept voor salted caramel is ideaal, omdat je er maar vijf ingrediënten voor nodig hebt. Het belangrijkste waar je op moet letten bij het maken van salted caramel, is dat je het vuur van je pannetje niet te hoog zet. Ook al ziet de suiker en nog onschuldig bruin uit, een licht verbrande salted caramel is onverbiddelijk. Niet lekker en niet meer te redden. Je kunt de caramel voor twee weken in de koelkast bewaren en voor het gebruik warm je het even op in de magnetron zodat ze weer vloeibaar wordt.

Wat je kunt maken met salted caramel? Wat dacht je van:
Mini cheesecakes met een chocolate chip cookie bodem
Karamel cheesecake

Tip! Je kunt deze salted caramel ook op lactosevrije wijze maken: gebruik dan plantaardige margarine en lactosevrije slagroom.

 

Salted caramel

Basisrecept: salted caramel

Geschreven door mei 24, 2014
30 minuten

Benodigdheden

  • 200 gram suiker
  • 100 milliliter water
  • 90 gram roomboter
  • 125 milliliter slagroom
  • 1/2 theelepel zout
  1. Zet een steelpannetje met de suiker en het water op het vuur en verhit op een laag vuur. De suiker moet volledig door het water bedekt zijn. Laat het mengsel verhitten tot het goed begint te brutselen en geleidelijk van kleur verandert. Let op: je moet niet roeren tijdens dit proces. De karamel moet een mooie volle bruine kleur krijgen. Let heel goed op dat het niet te donker wordt, want dan is het al te laat (een verbrande smaak kun je niet meer verbloemen).
  2. Wanneer je de juiste bruine kleur hebt bereikt, voeg je zo snel mogelijk de boter toe. Het mengsel zal nu gaan bubbelen. Blijf voor ongeveer 1-2 minuten roeren tot de boter volledig opgelost is.
  3. Voeg voorzichtig de slagroom toe. Let goed op je vingers, want het mengsel gaat knetteren door het toevoegen van een koude vloeistof. Blijf maximaal een minuut roeren totdat dit er goed doorheen gemengd is. Je kunt het vuur uitzetten.
  4. Haal de karamel van het vuur en voeg het zout naar smaak toe. Laat je salted caramel even afkoelen voor je het gebruikt en bewaar goed afgesloten in de koelkast.

Reacties op Basisrecept: salted caramel

  1. Vraagje: welk zout gebruik je voor de caramel? Ik maakte het vandaag met grof zeezout maar nu zit ik met caramel met stukjes zout erin… Ik denk niet dat dit de bedoeling is?

    1. Hi Inge, dat is inderdaad eigenlijk niet de bedoeling. Anderzijds zie ik in andere recepten ook vaak voorbij komen dat ze ergens een scheutje karamelsaus overheen gieten en daar vervolgens een paar zoutvlokjes overheen strooien! Net waar je van houdt.

      Ik ben zelf iets meer van het subtiele en gebruik ‘gewoon’ keukenzout.

    1. Miryam, dat kan zowel met als zonder suiker. Door de suiker in de pan te verhitten zet je het karameliseringsproces in werking. De suiker versmelt uit zichzelf tot een bruine vloeibare karamel. Dit is echter foutgevoelig, daarom heb ik het recept aangepast met een toevoeging van wat water. Het staat in het recept beschreven hoe je dit moet doen.

  2. Hoi Mariette,

    Het gaat bij mij nog wel eens mis met karamel. Ik snap dan niet wat er mis gaat. Ik laat de suiker + water karamelliseren tot de juiste kleur. Dan giet ik er slagroom/boter bij, zet hem weer even op het vuur en roer hem door. Maar toch krijg ik ‘brokken/stukjes’. Ik snap niet goed wat er gebeurd. Alsof er delen suiker weer gaan kristalliseren. Heb jij een idee? Ik heb in andere recepten wel eens gelezen dat je de slagroom het beste kunt verwarmen (zodat de karamel niet zo erg ‘schrikt’), dat heb ik dan ook al gedaan/geprobeerd.

    Groetjes Petra

    1. Hi Petra, begrijpelijk! Het is heel belangrijk dat je de suiker voordat je het volledig verwarmt goed op laat lossen in het water (op een zo laag mogelijk vuur). Daarom kun je het beste hele fijne kristalsuiker gebruiken, die lost sneller op. Als dit niet voldoende is gebeurd, heb je grote kans dat de suiker inderdaad weer gaat kristalliseren. Let ook goed op dat je eerst de boter toevoegt en dit er goed doorheen roert totdat het is opgelost en tot slot pas de slagroom. Succes!!

      1. Super recept, en zooo simpel!

        Heb de saus gebruikt in een maltesers, caramel, cookie ijstaart, mmmm!

        Bodem van jodenkoeken met gesmolten boter en daarop laagjes (vanille) ijs met daar tussen maltesers (of wat je lekker vindt) met deze saus en bovenop natuurlijk een extra dikke laag. Toppertje!!!

  3. hoi! ik heb deze saus net gemaakt en is heel goed gelukt, dus bedankt voor het recept! Ik vroeg mij alleen af hoelang deze te bewaren is in een afgesloten pot.

    alvast bedankt!

  4. top recept!
    een lekker alternatief vind ik door het zout te verminderen, en dat als grof zeezout erbij te serveren. dan proef je de verschillen nog beter in je mond!

    Hoe kun je de caramel net iets vaster krijgen zodat hij net niet meer vloeit?

    fijne kerstdagen, met veel lekker zoets van deze website!

  5. Hoi Mariette,
    Heb net geprobeerd om de caramel te maken, omdat ik graag de caramel cheesecake wil maken. Maar nu wil het suikerwater niet bruin worden… Kan het zijn dat ik het vuur dan te laag heb gehouden? Of duurt het gewoon heel lang voordat het kleur krijgt? Het stond nu al zeker 40 min op het vuur. Heb evengoed de boter en daarna de slagroom toegevoegd, maar het lijkt totaal niet op caramel. Ik hoop dat je me kunt helpen.
    Groetjes, Esther

    1. Hi Esther, wat vervelend! Ik heb toevallig een video van dit recept opgenomen, om het proces op die manier te laten zien. Maar het duurt nog even voordat die online komt. Tot die tijd: waarschijnlijk stond het vuur inderdaad dan te laag. De truc is om de suiker in de pan te doen, beetje schudden tot de hele bodem bedekt is, daarna het water erop te gieten (ook voorzichtig schudden tot alle suiker bedekt is met water) en vervolgens de pan op het vuur te zetten en niet meer aan te raken. De suiker zal gaan koken, flink gaan brutselen en na ongeveer 10 minuutjes gaan kleuren. Als de suiker tijdens het karameliseren een goede bruine kleur heeft bereikt voeg je de boter toe. Als de suiker nog niet bruin is geworden, is ze nog niet gekarameliseerd en zal je ook geen ‘smaak’ aan je karamel krijgen. Succes!!

  6. Eindelijk is me de caramel gelukt. Door de handige video waar de tijd bij staat en vermeld wordt dat ik op een laag vuur moet carameliseren. Al die andere keren wilde ik dus veel te snel zijn. Dank je wel, super lekker!😊

  7. Dit recept is zo onwaarschijnlijk lekker en zeer makkelijk te maken (mede dankzij je filmpje). Ik ben niet zo van de ‘reacties’, maar nu moest ik je toch even bedanken voor dit heerlijke recept. Ik dipte er een koekje in en wist niet wat me overkwam haha! Ik heb de karamel gebruikt voor oa de karamel cheesecake en ook die is goddelijk van smaak en ziet er goed uit. Dank je wel! Ik ga zeker nog meer recepten uitproberen.

    Fijne dag!

  8. Oh wat een super recept. Hij smaakt zóóó heéérrrlijk. Kan er niet van af blijven. Had alleen geen slagroom thuis maar wel gecondenseerd melk dus daar een paar lepels van gebruikt. En omdat ik in je eerdere reacties al las dat dit vrij vloeibaar is heb ik het water er uit gelaten en hij is super gelukt. Alleen koelt hij vrij snel af en dan is ie net fudge 😜 ook lekker! Maar warm over ijs of taart Yummie!!! Thanks 😘

  9. Yes voor t eerst is het mij gelukt om karamel te maken dankzij jouw recept en youtube filmpje! Echt super lekker!!! Nu nog tot morgen zien te bewaren als ik de appelkruimelcheesecake ga maken 🙂

  10. Hoi.
    Heb je een idee hoe ik ook karmel kan maken zonder room of melk. Ik heb nl een lactose allergie en word letterlijk ziek als ik maar iets van melk binnenkrijg. Kan ik bijv de room vervangen door iets anders?

  11. Hoi mariette,
    Na dat de eerst wat te donker is geworden en verbrand smaakt. Is het bij de tweede denk ik wel gelukt. Alleen nu heb ik onder in mijn potje een laagje helder caramel. Weet jij misschien hoe ik dat kan voorkomen? Waar heb ik te weinig geroerd of ben ik toch te snel met de boter geweest, ik wilde niet nog eens verbrande caramel.
    Of zou het door de soja slagroom komen en de plantaardige boter? ( ik bak ook lactose vrij)

    1. Hi Esther, wat rot om te horen! Als de karamel te donker is en verbrand smaakt, dan heb je te lang gewacht met het toevoegen van de boter (en slagroom). Het zou geen probleem moeten zijn dat je hem lactosevrij hebt gemaakt, dat heb ik ook al een aantal keer zo gedaan!

  12. Tip : als he de slagroom verwarmt is het temperatuurverschil tussen de suiker en de room minder groot waardoor het niet zo extreem gaat spetteren. Beter voor de handen!

  13. Dit recept is inmiddels mijn nummer 1 guilty pleasure. Ik heb het al zovaak gemaakt, vandaag ook, voor op de pannenkoeken. Ik heb denk ik al 20 mensen verwezen naar je site voor het recept haha!

    Ook zo goed en duidelijk uitgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Zoetrecepten. Hier vind je alles om zoet te zondigen & gezondigen, voor een easy óf een epic baking sessie. Met een snufje zout. Enjoy!
X Mariette

Nieuwsbrief