Ga naar de inhoud
Basisrecept: luchtige botercrème
Basisrecepten 07 juli 2015

Basisrecept: luchtige botercrème

Basisrecept: luchtige botercrème

Een makkelijk en heerlijk recept voor een luchtige botercreme, ideaal als topping voor cupcakes of taarten.

LUCHTIGE BOTERCREME MAKEN

Eigenlijk hield ik totaal niet van botercrème, zo’n vette zoete crème, blegh. Ik begreep niet wat mensen er zo lekker aan vonden. Dus maakte ik ook niet zo vaak cupcakes of taarten met botercrème.

Je voelt ‘m al aankomen. Tótdat ik ik twee weken geleden met Laura en Lian de keuken indook. Op dat moment leerde Laura mij dit heerlijk luchtige botercrème recept. Geen dikke, stevige crème, die als een klomp op je maag valt en waarbij je de vettige roomboter nog op je tong blijft proeven voor de rest van de middag. Maar een zachte, luchtige crème waarbij de boter niet overheerst en de melk & bloem een belangrijke rol spelen voor de structuur.

Lees hier hoe je voorkomt dat je botercrème schift.

Mini cupcakes met luchtige botercrème recept

RECEPTEN MET BOTERCRÈME

Dit basisrecept is een echte topper! Je kunt de luchtige botercrème gebruiken als taartvulling en als topping voor je cupcakes. Je kunt ongeveer 16 – 20 toeven cupcake spuiten met dit recept.

Een aantal recepten die ik al met deze botercrème heb gemaakt:

BOTERCRÈME KLEUREN

Je kunt de botercrème ook gemakkelijk een kleurtje geven (zie ook de spookjestaart in het rijtje hierboven). Dit doe ik persoonlijk het liefst met kleurstof in pasta vorm (ik gebruik altijd deze), maar kleurstofpoeder wordt ook goed door de crème opgenomen.

Als je de botercrème op een natuurlijke manier wil kleuren, dan moet je oppassen met het toevoegen van vocht. Door het toevoegen van teveel vocht kan de botercrème gaan schiften.

Is je botercrème geschift? Dan leg ik je hier uit hoe je dat op kunt lossen!

Basisrecept: luchtige botercrème

recept
Basisrecept: luchtige botercrème

Een makkelijk en heerlijk recept voor een luchtige botercreme, ideaal als topping voor cupcakes of taarten.

30 min

Ingrediënten

  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gram roomboter (ongezouten)
  • 200 gram poedersuiker
  • 5 ml vanille extract

Bereiding

  1. Neem een steelpannetje en doe hier de melk in. Zeef de bloem boven het pannetje en klop het er met een garde doorheen. Zo zorg je ervoor dat er geen klontjes zullen ontstaan.
  2. Zet het pannetje op laag-medium vuur en blijf roeren tot het geheel kookt, zet het vuur vervolgens laag. Het mengsel zal nu in gaan dikken. Blijf voor vijf minuutjes roeren in het pannetje en controleer dan met een houten prikkertje of deze rechtop blijft staan: dan is het goed.
  3. Giet het mengsel vervolgens in een lage kom of op een bord met een hoge rand, en bedek deze met plastic folie (dit voorkomt velletjes). Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Neem ondertussen een nieuwe kom en klop hier de boter in luchtig voor een paar minuten, tot ze lichter van kleur wordt. Voeg vervolgens de poedersuiker en het vanille extract toe tot het volledig gemengd is.
  5. Als beide mengsels op kamertemperatuur zijn, kun je het melk-bloemmengsel aan het botermengsel toevoegen. Mix het geheel voor ongeveer vijf minuten en zet ze hierna nog even in de koelkast om op te stijven voor je het gebruikt.

TIP: een keer een variatie hierop maken? Maak dan eens deze salted caramel botercrème!
TIP: ik gebruikte deze spuitmond om de cupcake toeven te spuiten, mijn persoonlijke favoriet. Daar kun je ook één mooie volle toef mee op de cupcake spuiten wat er prachtig uitziet.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Basisrecept: luchtige botercrème" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

26 berichten over “Basisrecept: luchtige botercrème

  1. Hallo, het recept wat hier boven staat heb ik vandaag gemaakt. De botercreme had ik op de cupcakes gedaan en toen zag ik het pas. Het is gaan schiften. Hoe kan dat? Kan het zijn dat het boter en bloem mengsel niet afgekoeld genoeg was?
    Hoop een reactie te ontvangen..
    Met vriendelijke groet

  2. Hoi! Ik had kleine cupcakejes gemaakt van je blog en ik ga er nu boter creme voor maken maar als je chocolade boter creme wil moet je dan cacaopoeder er bij doen en trouwens hoe zorg je er voor dat botercreme niet gaat schiften?

  3. Hoi! Ik heb zojuist je botercreme recept gebruikt maar het blijft wat korrelig alsof het bloem melk mengsel niet helemaal goed wordt opgenomen in het boter mengsel. Heb je enig idee wat er mis is gegaan? Alle ingrediënten waren goed op kamertemperatuur.

      1. Ik had hetzelfde. Ingredienten had ik goed op kamertemperatuur. Het smaakte wel heel goed. Heb het nog een poosje doorgemixt en daar is het wel wat beter van geworden. Ik gebruik het gelukkig alleen als vulling dus het is net zo heel erg.

      2. Fantastische botercrème! Op een biscuit taart blijft het lekker luchtig!

        Dank voor dit heerlijke en gemakkelijke recept. Ik maak hem nu voor een tweede keer! Top! Groet Evie

  4. Ik had deze botercreme gisteren gemaakt, super goed gelukt en heerlijk luchtig! De mix van de melk en bloem moet gewoon goed afkoelen en op kamertemperatuur komen, voordat je deze bij de boter doet, het is hier daardoor niet gaan schiften 😄

  5. Hi, ik heb m met een aardbeiensmaakje gemaakt en goed gelukt! Kan je deze botercreme ook invriezen?
    Ik heb nog wat over, en wil hem voor het weekend nog gebruiken, of kan hij in de koelkast ook langer bewaard blijven?
    Bakgroetjes Agnes

  6. Geschifte botercrème hoeft geen probleem te zijn. Er zijn manieren om het uit de schift te halen. Zet de botercrème in warm kraanwater, bij voorkeur in een metalen schaal. Je roert de crème nu met een spatel totdat het weer een homogene massa is. Daarna even in de koelkast, een uurtje ofzo. Zo kun je de crème redden van de prullenbak.

  7. Welke roomboter kan ik gebruiken? Van welke merk? Ik had ongezouten roomboter van de Aldi gebruikt. In papieren verpakking, maar bleek te hard te zijn.

  8. Net de crème gemaakt en echt super! Ik heb er een kokoscreme van gemaakt en deze tussen me koekjes gedaan! Echt helemaal top!

  9. Ontzettend lekker luchtig en goed gelukt met jou recept!!! Ik ben helemaal geen bakwonder, dus top!
    Ik had er mooie toeven van gespoten op cupcakes met hagelslag. Qua boter had ik alleen magarine van blueband liggen, maar toch prima gelukt en lekker👍

  10. Fantastische botercrème! Op een biscuit taart blijft het lekker luchtig!

    Dank voor dit heerlijke en gemakkelijke recept. Ik maak hem nu voor een tweede keer! Top! Groet Evie

  11. Hallo,
    Ik wil heel graag je receptje eens proberen want ik vind die gewone botercrème zo zwaar.
    Als ik er fruitsmaak aan wil toevoegen, wanneer doe ik dat het beste?
    Groetjes

    1. Dat is erg lastig omdat je er niet teveel vocht aan toe kunt voegen. Lemon curd werkt bijvoorbeeld wel, op het laatste moment toevoegen en mee mixen. In kleine hoeveelheden zodat je controleert dat het niet gaat schiften.

  12. Hi Mariette!
    Graag zou ik deze botercrème willen maken, maar met een witte chocolade smaakje. Wat zou je kunnen aanraden om erbij te doen?
    Groetjes, Vera

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *