Basisrecept: luchtige botercrème

Basisrecept: luchtige botercreme

Eigenlijk hield ik totaal niet van botercrème, zo’n vette zoete crème, blegh. Ik begreep niet wat mensen er zo lekker aan vonden. Dús maakte ik ook niet zo vaak cupcakes of taarten met botercrème. Toen ik twee weken geleden met Laura en Lian de keuken indook, leerde Laura mij dit heerlijke luchtige botercrème recept. Geen dikke, stevige crème, die als een klomp op je maag valt, maar een zachte, luchtige crème waarbij de boter niet overheerst en de melk & bloem een belangrijke rol spelen voor de structuur.

Lees hier hoe je voorkomt dat je botercrème schift.

Dit basisrecept is een echte topper! Je kunt de luchtige botercrème gebruiken als taartvulling en als topping voor je cupcakes. Je kunt ongeveer 16 – 20 toeven spuiten met dit recept.

Is je botercrème geschift? Dan leg ik je hier uit hoe je dat op kunt lossen!

Basisrecept: luchtige botercreme

Basisrecept: luchtige botercrème

Geschreven door juli 7, 2015
30 min

Benodigdheden

  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gram roomboter (ongezouten)
  • 200 gram poedersuiker
  • 5 ml vanille extract
  1. Neem een steelpannetje en doe hier de melk in. Zeef de bloem boven het pannetje en klop het er met een garde doorheen. Zo zorg je ervoor dat er geen klontjes zullen ontstaan.
  2. Zet het pannetje op laag-medium vuur en blijf roeren tot het geheel kookt, zet het vuur vervolgens laag. Het mengsel zal nu in gaan dikken. Blijf voor vijf minuutjes roeren in het pannetje en controleer dan met een houten prikkertje of deze rechtop blijft staan: dan is het goed.
  3. Giet het mengsel vervolgens in een lage kom of op een bord met een hoge rand, en bedek deze met plastic folie (dit voorkomt velletjes). Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Neem ondertussen een nieuwe kom en klop hier de boter in luchtig voor een paar minuten, tot ze lichter van kleur wordt. Voeg vervolgens de poedersuiker en het vanille extract toe tot het volledig gemengd is.
  5. Als beide mengsels op kamertemperatuur zijn, kun je het melk-bloemmengsel aan het botermengsel toevoegen. Mix het geheel voor ongeveer vijf minuten en zet ze hierna nog even in de koelkast om op te stijven voor je het gebruikt.

Waar maak jij deze luchtige botercrème bij? Let me know wat je ervan vond of hoe jouw baksel eruit zag. Tag me in jouw kiekje via Instagram of Facebook! Elke week deel ik de mooiste foto via mijn Instagram. Enjoy! X Mariette

Reacties op Basisrecept: luchtige botercrème

  1. Hallo, het recept wat hier boven staat heb ik vandaag gemaakt. De botercreme had ik op de cupcakes gedaan en toen zag ik het pas. Het is gaan schiften. Hoe kan dat? Kan het zijn dat het boter en bloem mengsel niet afgekoeld genoeg was?
    Hoop een reactie te ontvangen..
    Met vriendelijke groet

  2. Hoi! Ik had kleine cupcakejes gemaakt van je blog en ik ga er nu boter creme voor maken maar als je chocolade boter creme wil moet je dan cacaopoeder er bij doen en trouwens hoe zorg je er voor dat botercreme niet gaat schiften?

  3. Hoi! Ik heb zojuist je botercreme recept gebruikt maar het blijft wat korrelig alsof het bloem melk mengsel niet helemaal goed wordt opgenomen in het boter mengsel. Heb je enig idee wat er mis is gegaan? Alle ingrediënten waren goed op kamertemperatuur.

      1. Ik had hetzelfde. Ingredienten had ik goed op kamertemperatuur. Het smaakte wel heel goed. Heb het nog een poosje doorgemixt en daar is het wel wat beter van geworden. Ik gebruik het gelukkig alleen als vulling dus het is net zo heel erg.

  4. Ik had deze botercreme gisteren gemaakt, super goed gelukt en heerlijk luchtig! De mix van de melk en bloem moet gewoon goed afkoelen en op kamertemperatuur komen, voordat je deze bij de boter doet, het is hier daardoor niet gaan schiften 😄

  5. Hi, ik heb m met een aardbeiensmaakje gemaakt en goed gelukt! Kan je deze botercreme ook invriezen?
    Ik heb nog wat over, en wil hem voor het weekend nog gebruiken, of kan hij in de koelkast ook langer bewaard blijven?
    Bakgroetjes Agnes

  6. Geschifte botercrème hoeft geen probleem te zijn. Er zijn manieren om het uit de schift te halen. Zet de botercrème in warm kraanwater, bij voorkeur in een metalen schaal. Je roert de crème nu met een spatel totdat het weer een homogene massa is. Daarna even in de koelkast, een uurtje ofzo. Zo kun je de crème redden van de prullenbak.

  7. Welke roomboter kan ik gebruiken? Van welke merk? Ik had ongezouten roomboter van de Aldi gebruikt. In papieren verpakking, maar bleek te hard te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Zoetrecepten. Hier vind je alles om zoet te zondigen & gezondigen, voor een easy óf een epic baking sessie. Met een snufje zout. Enjoy!
X Mariette

Nieuwsbrief