Basisrecept: lemon curd

Lemon curd

Vorige zomer kocht ik in Frankrijk op de markt heerlijke zelfgemaakte lemon curd. In de Carrefour (favoriete vakantie spot!) kocht ik er vervolgens een grote zak madeleines bij, die ik in onze huisje bestreek met de lemon curd van de markt. Té lekker. Ik krijg er weer helemaal vakantie vibes van als ik er aan denk. Sowieso ben ik dol op dingen met citroensmaak: ijsjes, snoepjes, toppings, taart, wat dan ook. Tijd dus om uit te zoeken hoe je zelf lemon curd moet maken.

Heb jij nog nooit lemon curd op? Je weet (nog) niet wat je mist! Lemon curd is een zoetzure crème op basis van citroen, boter, suiker en ei. Je kunt het bijvoorbeeld eten op een madeleine, pannenkoek, in een citroen meringuetaart, door een topping, door slagroom, door yoghurt óf op de traditionele manier: op een heerlijke scone. Yum!

Ik heb me erover verbaasd hoe makkelijk én hoe lekker de homemade versie is. Ik kan je aanraden om je citroenschil zo fijn mogelijk te raspen en biologische citroenen te kiezen. Het kan geen kwaad om een flinke hoeveelheid te maken, de rest vries je gewoon lekker in.

Lemon curd

Basisrecept: lemon curd

Geschreven door december 30, 2013
20 minuten

Benodigdheden

  • 2 citroenen, sap en rasp
  • 125 gram roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren (L)
  1. Rasp de citroenen en pers het sap uit. Zet een vuurvaste kom op een pan met een laagje water erin op medium-laag vuur (au bain-marie).
  2. Doe boter, suiker en citroenrasp in deze kom en roer het geheel tot de boter helemaal is gesmolten. Roer dan ook het citroensap erdoor.
  3. Haal de kom van het vuur, laat even afkoelen en klop ondertussen in een nieuwe kom de eieren los. Giet een scheutje van het citroenmengsel bij je eieren en klop goed door. Voeg dan alles bij elkaar in de vuurvaste kom, roer goed door elkaar en zet weer terug op de pan op medium-laag vuur.
  4. Door de warmte van het water in de pan zal het mengsel langzaam dikker worden. Dit duurt ongeveer een kwartier. Blijf gedurende het kwartier regelmatig roeren tot het mengsel vla-dikte bereik en haal dan van het vuur om af te koelen.
  5. Giet je lemon curd eventueel nog door een zeef als je geen citroenschil terug wilt proeven. Als je de lemon curd in de koelkast zet zal ze nog flink opstijven. Is ze daarna nog steeds niet stevig genoeg naar jouw wens? Voeg er dan een blaadje gelatine aan toe (volg de instructies op het pakje).

BEWAREN. In de koelkast kun je de lemon curd maximaal twee weken bewaren. Als je het vacuüm trekt of invriest nog veel langer.

ENJOY ZOETJES! Heb jij de lemon curd gemaakt? Deel jouw creatie dan met mij via Instagram of Facebook. Wekelijks deel ik de mooiste kiekjes via mijn Insta. Word ik blij van! Liefs, Mariette

 

Reacties op Basisrecept: lemon curd

  1. Hoi Mariette,

    Ik heb een vraag over de lemon curd. Hoe krijg ik de pulver van de citroenrasp uit de curd? Hij lost bij mij niet op en er blijft altijd pulver achter. Vind ik niet echt lekker..
    Wat doe ik verkeerd?

  2. Hallo Mariette,

    Ik heb de lemoncurd vorige week gemaakt en staat in de koelkast. Ik ga maandag weer de cheesecake maken. De lemoncurd is nu behoorlijk stevig. Moet ik deze gewoon op de cheesecake smeren of moet ik deze eerst verwarmen zodat ik deze goed kan smeren?

    Hoor graag van je.

    Ingrid

  3. Hi Mariette,

    Bedankt voor je recept. Super lekker!
    Ik denk dat ik de eitjes niet goed genoeg geklutst heb want ik kreeg stukjes gestold eiwit. Heb ik iets verkeerd gedaan?
    Dit heb ik er trouwens uit gekregen door de curd te zeven.

    1. Hi Ellen, dan heb je het citroenmengsel niet ver genoeg laten afkoelen voordat je de eieren toevoegde. De eieren koken dan als het ware in het mengsel. Een goede methode om dit te voorkomen is om een beetje van het citroenmengsel bij de eieren de gieten, en zo steeds een beetje meer zodat het qua temperatuur kan wennen en om het hierna pas weer terug te gieten in de kom van het citroenmengsel en verder au bain-marie te bereiden. Ik zal dit aanpassen in het recept, omdat dit een veiligere methode is. Thanks voor je berichtje en zeven is inderdaad altijd een goede oplossing 😀

      1. Hartelijk dank voor je reactie, Mariette! Ik zie het al dat het mijn eigen schuld is. Ik heb gewoon niet goed gelezen en over het stukje ‘afkoelen’ heen gelezen. Ik had meteen hup de eieren erbij gedaan hahaha. Ja, logisch dat het dan stolt. Maar het is helemaal goed gekomen. Fijne jaarwisseling! 🙂

  4. Hoi Mariette,

    Ik wil de lemon curd gebruiken om de tante au citron te maken, zou je aanraden om de lemon curd dan ook eerst in de koelkast te laten staan, of is afkoelen om kt voldoende om de bodem met lemon curd te vullen?

    Groet,

    Tessa

  5. Hoi hoi,
    Ik heb de lemoncurd nu gezeefd en hij is nog steeds vloeibaar klopt dit? Wordt het later dikker of is er iets mis gegaan? Ook leek het mij wat te zoet?

    Groetjes

    1. Hi Bahar, dun hoort de lemon curd sowieso niet te zijn. Ze moet een beetje de dikte hebben van behanglijm haha. In de koelkast stijft ze nog wel verder op. Heb je wel grote eieren gebruikt?

  6. hoi
    de lemon curd staat bij mij nu van de pan met water af.(wow heb ik echt goed uitgelegd maarja) moet hij nu al dik zijn zonder de eieren? of wordt het pas dik als je de eieren toevoegd?
    Jet

  7. Wat een toprecept! Onze lemoncurd is perfect….. nomnomnomnom, heb hem wel gezeefd voor de zekerheid nu nog wachten op de cheesecake die in de oven staat!

  8. Ik weet niet wat er bij mij fout gaat, maar de curd blijft erg vloeibaar. Voor de zekerheid heb ik nog een extra ei toegevoegd maar dat mocht ook niet baten. In de koelkast is het wel ietsje dikker geworden maar eigenlijk is het nog steeds vloeibaar. Wat kan ik fout gedaan hebben?

      1. Hi Mariette, de curd heeft zeker 20-30 minuten au bahn marie geroerd. Daarna een extra ei (M) erbij en nog 20 minuten. Misschien lag het aan de citroenen die inderdaad heel sappig waren. Vandaag een nieuwe poging, met grote eieren en vol goede moed!

  9. hallo Mariette,

    Msn kun je er als tip bijzetten dat je koud citroensap niet bij warme boter moet gooien want het mengsel kan dan gaan schiften.
    Dit gebeurde nl gister bij mij 🙁
    Vandaag waag ik een nieuwe poging. Bedankt voor je recept!

  10. De eerste keer was het recept goed gelukt en overheerlijk. Toen had ik volgens mij alleen ei-geel gebruikt. De tweede keer wou de curd niet dikker worden. Ik heb toen hele eieren gebruikt (is het recept veranderd?) . Zelfs een heel ei toegevoegd en 30 min geroerd, maar het mocht niet baten. Ik zal de volgende keer alleen het ei-geel gebruiken.

      1. Lekker!! Ondanks dat de kleur net wat minder spectaculair geel is, vind ik de smaak net wat frisser. Maar allebei winners hoor. Ik ben weer even een lading invriezen 😉

  11. Oh wauw ik heb de cheesecake in de oven en de lemon card klaar. Die laatste is echt goddelijk al zeg ik het zelf. Wat een geweldig recept. Dank!!

  12. Hoi,

    IK heb zelf geen ervaring met lemon curd, maar als je de lemon curd hebt afgekoeld en gezeefd. Moet je dan de lemon curd eerst ff 1 uurtje koelen in de koelkast voor gebruik of kan je het meteen gebruiken voor de topping van je cheescake?

    Mvg

  13. Beste Mariette,

    Heerlijke recepten maar zou je ook aandacht kunnen besteden aan de Europese keuken. Ik help inburgeraars met hun kennis van de Nederlandse taal, soms is het moeilijk de door je gebruikte Engelse woorden om te zetten naar de taal die deze mensen proberen te leren. De Britse keuken is ongeveer het putje van de wereldwijde culinaire kookkunst enkele gerechten uitgezonderd.Lacacy of Auguste Escoffier waarschijnlijk. Wellicht een tipje voor je, vermeld waar het origineel vandaan komt. Bijvoorbeeld: een wetenswaardigheidje:

    Scon, origine Noord Holland, originele naam SCHOONBROOD. Mee genomen door handelaren naar Engeland en daar ook geïntroduceerd. Was witbrood zoals ze het konden maken in Noord Holland en werd geapprecieerd door de Britten die dit nog niet konden, uiteindelijk aangaven dat ze de uitvinders waren.

    Muffin: Origine Duitsland, daar bekend als Moffen ( voor ons een besmette naam) desalniettemin een 100% Duits en nimmer Brits.

    Beetje als dr Oetker met zijn original Amerikan Pizza, de originele kost van de Amerikanen was Buffalo en groenten tot het land werd gejat en de Indianen en buffalo’s werden afgeslacht.

    Pizza is Italiaans al sinds de Romeinse tijd alhoewel in Elzas Lotharingen ook een eigendomsrecht ligt dat dit gebied de

    Zou mij deugd doen deze mensen te verwijzen naar jouw site voor het beter begrijpen van onze Nederlandse taal en keuken, de meesten hebben hun buik vol van de Engelse en Amerikaanse invloeden en verwachten dit hier ook niet, velen zijn daarom ook gevlucht en disasocieren zich van het Engels.

    Was slechts een tipje.

    Desondanks een regelmatige bezoeker van jouw website, nog een vraagje heeft Jamie Oliver nu 6 of 7 Michelin sterren?.

    1. Ohjee dat is zonde! Het zou kunnen komen door kleinere eieren of teveel citroensap. Wat je nu kunt doen is de lemon curd licht verwarmen ai bain-marie en er een blaadje (geweekte) gelatine in oplossen. Succes! 😀

  14. Hoi! Ik wil van de week graag lemon curd gaan maken (voor in een taart). In dit recept gaan er 2 hele eieren doorheen. Ik lees dat in andere recepten alleen de eidooiers gebruikt worden. Kan dit ook? Wat is het verschil? Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Zoetrecepten. Hier vind je alles om zoet te zondigen & gezondigen, voor een easy óf een epic baking sessie. Met een snufje zout. Enjoy!
X Mariette

Nieuwsbrief