Ga naar de inhoud
Basisrecept: kruimeldeeg (crumble)
Basisrecepten 19 februari 2017

Basisrecept: kruimeldeeg (crumble)

Basisrecept: kruimeldeeg (crumble)

Zelf kruimeldeeg maken? Met dit makkelijke recept voor kruimeldeeg maak je heel snel een lekkere crumble laag op je baksels. Altijd handig!

Kruimeldeeg recept

Het meest bekende recept met kruimeldeeg zal de klassieke appelkruimeltaart zijn, maar daar zijn veel lekkere variaties op te bedenken zoals deze bosbessenkruimeltaart! En dat is dus zo leuk aan dit kruimeldeeg recept, je kunt het bij ontzettend veel baksels goed gebruiken. Een lekkere crunchy crumble smaakt namelijk bijna overal lekker bij.

Wat dacht je van een knapperige kruimellaag bovenop een fruitige cake, kruimelmuffins, cheesecake of als knapperig element bij een romig bolletje ijs? Binnen no-time een extra dimensie aan je gerecht! Heul handig dus, zo’n kruimeldeegje.

crumble maken

In onderstaand recept vind je ook nog een paar fijne variatie tips, zo maakte ik bijvoorbeeld ook al eens een speculaas appel-crumble (die me meer deed denken aan hondenbrokjes, maar dat is weer een ander verhaal) en natuurlijk de ontzettend lekkere appel-bramen crumble.

Waar combineer jij deze knapperige kruimels mee?

Kruimeldeeg

Kruimeldeeg maken

Ik heb dit kruimeldeeg oneindig vaak gemaakt, want mijn appel-bramen crumble was jarenlang mijn “signature” dessert. Mede omdat het recept zo makkelijk is om te maken en echt ultiem comfort food. Een etentje bij mij thuis tijdens mijn studententijd ging stan-daard gepaard met een grote schaal appel-bramen crumble met een fris bakkie crème fraiche ernaast.

Deze voorliefde is trouwens echt een familiedingetje, want ik heb de appel-kruimel magie van mijn zus Carolien geleerd.  In de tussentijd heb al heel wat varianten gemaakt, zoals een appel-havermout crumble en een gezond apple crumble dessert dat je terugvindt in mijn boek PUUR ZOET.

Je kunt het kruimeldeeg ook prima voorbereiden en in de koelkast bewaren om pas een dag later af te bakken. Je kunt het kruimeldeeg in een recept verwerken, maar je kunt het ook los afbakken zodat je het aan een fancy dessert kunt toevoegen (waarbij een crunchy element nog ontbrak).

Kruimeldeeg maken

kruimeldeeg Recepten

Oei oei, waar moet ik beginnen. Gezien ik in bovenstaande tekst al heel wat appel-crumble recepten tegen je aan gegooid heb (hopelijk heb je ze gevangen 😉 ), zijn er nog een aantal die je aandacht ook verdienen. Perfect voor een zondag bakdag. Of zaterdag bakdag, vooruit:

Kruimeldeeg met havermout, amandelmeel of kokos

Naast lekkere recepten van een kruimel topping voorzien, kun je ook variatie aanbrengen in de crumble zelf.

Hier een paar simpele tips om een hele lekkere twist aan je kruimel te geven. Pas dit toe op onderstaand basisrecept:

  • Kokoskruimel: vervang 50 gram bloem voor 50 gram kokos
  • Crumble met amandelmeel: vervang 50 gram bloem voor 50 gram amandelmeel
  • Havermout kruimeldeeg: vervang 50 gram bloem voor 50 gram havervlokken
  • Speculaas kruimeldeeg: meng 2 tl kaneel of speculaaskruiden door de bloem

Een voorbeeld met één van deze variaties op dit basisrecept zie je terug in mijn appel-havermoutcrumble recept.

Basisrecept: kruimeldeeg (crumble)

recept
Basisrecept: kruimeldeeg (crumble)

Zelf kruimeldeeg maken? Met dit makkelijke recept voor kruimeldeeg maak je heel snel een lekkere crumble laag op je baksels.…

5 minuten

Ingrediënten

  • 50 gram koude boter
  • 50 gram suiker
  • 0,5 tl vanille-extract
  • Snuf zout
  • 100 gram bloem

Bereiding

  1. Doe de boter samen met de suiker, het vanille-extract en het zout in de kom en mix enkele minuten zacht en romig. Voeg dan ook de bloem toe en kneed of mix goed door elkaar. Als je het met de mixer doet: hoe langer je blijft mixen, des te groter zullen de kruimels uiteindelijk worden.
  2. Als je het gewenste resultaat met de mixer niet krijgt, ga dan over op met de hand kneden. Op die manier heb je natuurlijk de meeste controle. Dit is bij mij overigens nooit nodig.
  3. Verdeel de kruimels nu over een ovenschaal met fruit, een cake, muffins, taartjes, of leg ze gewoon los op een ovenplaat bedekt met bakpapier.
  4. Wil je het kruimeldeeg los afbakken en later als losse crumble topping gebruiken? Dan heb je voldoende aan maximaal 15 minuten in de voorverwarmde oven op 170 graden.
  5. Als je de kruimels over een muffin- of cakerecept, dan hou je gewoon de baktijd van dit recept aan. Bij een fruit crumble is het afhankelijk van de grootte: een grotere schaal fruit crumble moet zo’n 20 – 25 minuten in de oven, terwijl ramekins voldoende hebben aan 15 – 20 minuten. Als de crumble mooi goudbruin kleurt, dan is het klaar.

Deze hoeveelheid kruimeldeeg is voldoende als topping voor 2 ramekins / kleine ovenschaaltjes met een doorsnede van 7 á 8 cm. Als je het recept verdubbeld dan is het voldoende om een fruit crumble in een ovenschaal van 20 x 20 cm te vullen (of een iets grotere ovenschaal als je de verhouding crumble en fruit wil aanpassen).

Kruimeldeeg (crumble deeg) bewaren

Het crumble deeg is makkelijk voor te bereiden en kun je prima enkele dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het kruimeldeeg ook invriezen, dan is het tot drie maanden houdbaar. In beide gevallen moet je het deeg goed luchtdicht verpakken.

Heb je het kruimeldeeg zonder vulling afgebakken? Dan kun je jouw gebakken crumble deeg net zoals de meeste koekjes wel een maand bewaren, in een trommel. Toch zou ik adviseren ze binnen een week te gebruiken, dat zijn ze het lekkerst.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Basisrecept: kruimeldeeg (crumble)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Aantal stemmen: 56

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

3 berichten over “Basisrecept: kruimeldeeg (crumble)

  1. makkelijk recept! je schrijft dat je de crumble ook los kunt afbakken voor als topping en dit is exact wat ik nodig heb. is de baktijd en temperatuur dan hetzelfde?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *