Basisrecept: dulce de leche

Dulce de leche

Dulce de leche, je hebt de term vast al wel eens gehoord, maar misschien geen idee wat het is. Het is een dikke spread-achtige karamelsaus op basis van enkel melk en suiker. Dulce de leche is oorspronkelijk een Latijns Amerikaans recept, waar het een favoriete lekkernij is. Ze smeren het op brood, cakes, koekjes, crêpes en verwerken het in ijs.

Door de melk en suiker samen te verhitten en zo’n 7 uur samen te laten pruttelen, ontstaat een stevige, romige en zoete karamelsaus. Maar no worries! Er is een veel makkelijkere én snellere manier om dulce de leche te maken. Het enige dat je nodig hebt, is een blikje gecondenseerde melk. Nieuwsgierig? Sla dan een aantal blikjes in en lees onderstaand recept alvast door, zodat je meteen een voorraadje dulce de leche hebt. Want geloof me, dat wil je.

dulce de leche

 

Nog nooit zoete gecondenseerde melk gezien? Tegenwoordig is dit in de meeste supermarkten wel te koop. Je vindt het vaak bij de koffiemelk, of in het Aziatische of Mexicaanse schap in de supermarkt.

Dulce de leche

Basisrecept: dulce de leche

Geschreven door september 23, 2015
180 minuten

Benodigdheden

  • Eén of meerdere blikjes gecondenseerde melk
  1. Neem één of meerdere blikjes zoete gecondenseerde melk en plaats deze in een grote diepe pan. Vul de pan met water, het blikje moet ruimschoots onder water staan. Zet de pan op het vuur en verhit tot het water kookt.
  2. Als het water kookt kun je het vuur lager draaien. Laat de gecondenseerde melk nu 2,5 – 3 uur in het water doorkoken. Hoe langer je blikjes erin laat zitten, des te donkerder zal je dulce de leche worden. De dulce de leche op mijn foto heeft 2 uur en drie kwartier gekookt.
  3. Het is van belang dat het blikje te allen tijde onder water blijft tijdens het proces. Als het blikje boven water komt bestaat de kans dat het open knalt en je je keuken met dulce de leche kunt verven. Ik plaats daarom een deksel op de pan, zo verdampt het water minder snel. Blijf elk half uur controleren of het blikje nog voldoende onder water is!
  4. Laat het blikje na het koken goed afkoelen voordat je er mee aan de slag gaat en roer goed door voordat je het gebruikt. Eventueel kun je nog een smaakje toevoegen (vanille, chocola) of wat zout voor een salted dulce de leche.
  5. Je kunt gemakkelijk meerdere blikjes in één keer bereiden. Je kunt de dulce de leche namelijk prima een aantal maanden bewaren wanneer je de blikjes ongeopend op een donkere plek bewaart. Bewaar de geopende dulce de leche ongeveer een week in de koelkast.

Let me know wat je van dit heerlijke dulce de leche goedje vond. Of tag me in jouw kiekje via Instagram of Facebook! Elke week deel ik de mooiste foto via mijn Instagram. Enjoy! X Mariette

Reacties op Basisrecept: dulce de leche

  1. Een nog simpelere en snellere methode die ik tegen kwam op het internet:

    Nodig: 1 blikje gecondenseerde melk
    Bereiding:
    Verwarm de oven voor op 225gr. Schenk de gecondenseerde melk in een platte glazen ovenschaal. Zet deze schaal in een grotere braadslee en schenk in de buitenste braadslee een laag water. Tot halverwege de glazen ovenschaal. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie.

    Zet de schaal voor circa 75-90 minuten in de oven. Tussentijds even checken of er nog voldoende water in zit. Anders een beetje bijschenken. (pas op voor de hete stoom).

    De Dulce is klaar als het een mooie caramelbruine kleur heeft. Laat het iets afkoelen, roer goed door en schep in een bakje wat afsluitbaar is. Bewaar in de koelkast.

    1. Vaak wordt dulce de leche juist als spread gebruikt, zoals ik het in de inleidende tekst ook noem. Bijvoorbeeld om tussen koekjes te smeren. Maar je kunt de dulce de leche ook korter koken, dan wordt ze minder donker van kleur en ook minder stevig.

  2. Eerder vandaag een blikje gekookt, maar vind het wat licht gebleven..
    Kan je de dulche de leche die je nu hebt nog verder inkoken in een pannetje om dikker te maken?

  3. Ik wil dit graag als vulling gebruiken voor een taart.
    Nu wil ik de taart morgen maken, maar de karamel vandaag alvast laten koken zodat ik het morgen kan gebruiken.
    Blijft de karamel zacht en smeerbaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Zoetrecepten. Hier vind je alles om zoet te zondigen & gezondigen, voor een easy óf een epic baking sessie. Met een snufje zout. Enjoy!
X Mariette

Nieuwsbrief