Zo reken je een recept om naar een andere maat bakvorm

Zo reken je een recept om naar een andere maat bakvorm

Wat wordt deze vraag me ontzettend vaak gesteld op Zoetrecepten: hoe reken je een recept om naar een andere maat bakvorm? Daar moest ik iets handigs op verzinnen!

Stel, je hebt een recept waarvoor je een bakvorm van 20 cm doorsnede nodig hebt, maar je hebt er alleen eentje van 24 cm. Uit ervaring weet ik dat je dan ongeveer 1,5 keer het recept moet gebruiken. Ongeveer? Maar bakken is toch een PRECISIE werkje? Nou inderdaad. En daarnaast zijn er nog zoveel meer bakvormen dan deze twee, dus werd het tijd voor een grondige aanpak. Een wiskundige aanpak. Want jawel, er bestaat een wiskundige formule om dit te berekenen. Geen zorgen, daar ga ik jullie niet mee vervelen! Het rekenwerk heb ik alvast voor jullie gedaan.

Onderstaand vind je een overzicht waarmee je de meest voorkomende ronde én vierkante vormen van groot naar klein kunt omrekenen. Het enige dat jij hoeft te doen? Vermenigvuldig de ingrediënten in het recept met het bijbehorende getal (factor) in de tabel. Onder de tabel geef ik je een aantal voorbeelden om je op weg te helpen.

 

  16 Ø 18 Ø 20 Ø 22 Ø 24 Ø 26 Ø 28 Ø 25×25 25×35
16 Ø 1,27 1,56 1,89 2,25 2,64 3,06 3,11 4,35
18 Ø 0,79 1,23 1,49 1,78 2,09 2,42 2,46 3,44
20 Ø 0,64 0,81 1,21 1,44 1,69 1,96 1,99 2,79
22 Ø 0,52 0,67 0,83 1,19 1,40 1,62 1,64 2,30
24 Ø 0,44 0,56 0,69 0,84 1,17 1,36 1,38 1,93
26 Ø 0,38 0,48 0,59 0,72 0,85 1,16 1,18 1,65
28 Ø 0,33 0,41 0,51 0,62 0,73 0,86 1,02 1,42
25×25 0,32 0,41 0,50 0,61 0,72 0,85 0,99 1,40
25×35 0,23 0,29 0,36 0,43 0,52 0,61 0,70 0,71

Is de tabel op je telefoon niet goed leesbaar? Draai je scherm dan en bekijk ‘m horizontaal.

Vind je het lastig om deze tabel te lezen? Stel jezelf dan deze vraag om te weten of je de ingrediënten ‘de juiste kant op’ omrekent: staat er een 0 voor de komma? Dan betekent dat, dat je het recept van een grotere naar een kleinere bakvorm omrekent.

VOORBEELD 1: GROOT NAAR KLEIN
Het recept vraagt om een ronde bakvorm van 24 cm doorsnee, maar jij wil dit maken in een bakvorm van 18 cm.
In de tabel vind je hierbij de factor van 0,56. Vermenigvuldig alle ingrediënten dan met 0,56:

  • 200 g suiker x 0,56 = 112 g
  • 85 ml melk x 0,56 = 47,6 ml
  • 5 eieren x 0,56 = 2,8 eieren

VOORBEELD 2: KLEIN NAAR GROOT
Het recept vraagt om een ronde bakvorm van 20 cm doornee, maar jij wil dit maken in een vierkante bakvorm van 25×35 cm.
In de tabel vind je hierbij de factor van 2,79. Vermenigvuldig alle ingrediënten dan met 2,79:

  • 200 g suiker x 2,79 = 558 g
  • 85 ml melk x 2,79 = 237,15 ml
  • 5 eieren x 2,79 = 13,95 eieren

VOORBEELD 3: HELFT VAN HET RECEPT
Je krijgt geen hele taart op en wil daarom de helft van het recept maken. Het recept vraagt om een bakvorm van 26 cm doorsnee, maar jij wilt weten welke bakvorm je nodig hebt als je maar de helft van het recept wilt maken. Zoek dan vanaf de linkerlijn (in de rij bij 26 cm) naar het getal dat het dichtst bij 0,5 ligt. Dat is in dit geval 0,48 en hoort bij een ronde bakvorm van 18 cm.

VOORBEELD 4: DUBBEL HET RECEPT
Hetzelfde geldt voor het dubbelen van het recept. Als je de ingrediënten voor een recept met een bakvorm van 20 cm doorsnee wilt verdubbelen, zoek je naar de bakvorm die qua factor het dichtst bij 2 ligt. In dit geval is dat een 25×25 cm bakvorm.

AFRONDEN
Afhankelijk van het soort recept en ingrediënt kun je de getallen achter de komma afronden. Bij een recept voor macarons zou ik niet te snel aan het afronden slaan.

Reacties op Zo reken je een recept om naar een andere maat bakvorm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Zoetrecepten. Hier vind je alles om zoet te zondigen & gezondigen, voor een easy óf een epic baking sessie. Met een snufje zout. Enjoy!
X Mariette

Nieuwsbrief