Reserveer PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Hoeveel suiker zit er in fruit en is dit gezonder?

Hoeveel suiker zit er in fruit en is dit gezonder?

Binnen mijn suikervrije challenge mag ik alleen producten eten waar van nature suiker in zit. Zoals fruit. Maar hoeveel suiker zit er eigenlijk in fruit? En is deze suiker gezonder dan kristalsuiker?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: suiker is suiker. Suiker uit fruit is niet gezonder dan suiker uit je suikerpot. Een belangrijk verschil is dat fruit niet enkel uit suiker bestaat, maar ook veel andere voedingsstoffen bevat die het menselijk lichaam nodig heeft. Daar horen deze natuurlijke suikers overigens ook bij. In tegenstelling tot kristalsuiker is fruit rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Per soort fruit verschilt het enorm welke vitamines of mineralen het bevat, of welke hoeveelheid vezels. Vitamine C vind je het meest in kiwi’s, citrusvruchten, aardbeien of zwarte bessen, terwijl banaan en avocado juist rijk zijn aan vitamine B6. Dan snap je gelijk waarom je het beste een regenboog aan fruit naar binnen kunt werken. Variation is key!

Het is belangrijk om je te realiseren dat je veel fruit naar binnen moet werken om überhaupt aan 100 gram suiker te komen en fruit vol zit met goede voedingsstoffen die je lichaam optimaal laten functioneren. In kristalsuiker is alle voedingswaarde daarentegen volledig verdwenen dankzij het raffinageproces; 100 gram kristalsuiker levert dan ook enkel 400 kcal, 100 gram suiker en 0 vezels of vitamines. Fruit is dus absoluut een gezonde keuze en een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. 

Fruit kan je baksel niet alleen zoeten, maar ook andere ingrediënten vervangen, zoals olie! Lees er hier meer over.

Om dit inzichtelijk te maken vind je onderstaand een tabel met alle soorten fruit die ik graag of regelmatig eet. Je kunt het fruit in de tabel zelf sorteren op basis van de calorieën, suikers en vezels die het bevat. Dan zie je bijvoorbeeld dat limoentjes relatief de minste suiker bevatten en kaki’s het meest. Die kaki’s bevatten ook nog eens de minste voedingsvezels, in tegenstelling tot de vezelrijke passievruchten. 

LET OP! in de tabel vind je alleen verse soorten fruit en het gaat per 100 gram, niet per stuk. Een kiwi weegt bijvoorbeeld gemiddeld 60 – 80 gram, dus je moet zelf even logisch nadenken of je stuk fruit op de weegschaal leggen.

 Suiker (g)Vezels (g)Kcal
Aardbeien5,4236
Abrikozen7,72,360
Ananas12,42,461
Appel11,82,354
Avocado1,46,4188
Banaan18,2286
Blauwe bessen146,675
Bramen6,85,256
Blauwe druiven111,353
Witte druiven13,30,557
Frambozen5,24,248
Granaatappel122,585
Grapefruit7,51,545
Kaki18,30,578
Kersen11,51,554
Kiwi7,50,748
Limoen1,92,832
Lychees16,81,281
Mandarijnen9,21,949
Mango12,21,561
Meloen6,50,734
Nectarines71,336
Papaja7,51,245
Passievruchten127,5120
Peren10,52,854
Perziken8,21,539
Pruimen7,61,756
Sinaasappels8,32,144
Vijgen132,164
Watermeloen7,51,137

BRONNEN: Voedingscentrum over voedingsstoffenVoedingscentrum over fruitVoedingswaardetabelGezondheidsnetDiabetesfonds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *