Ga naar de inhoud
Het verschil tussen geraffineerde suikers en natuurlijke suikers
Facts & Food 06 september 2014

Het verschil tussen geraffineerde suikers en natuurlijke suikers

Het verschil tussen geraffineerde suikers en natuurlijke suikers

Als je van bakken houdt, krijg je met veel verschillende soorten suikers te maken. Kristalsuiker, basterdsuiker, poedersuiker, maar ook lees je steeds meer over palmsuiker en kokosbloesemsuiker om geraffineerde suikers te vermijden. In dit artikel lees je álles over deze verschillende soorten suikers, van geraffineerde suikers tot natuurlijke suikers. Hoe ze worden gemaakt, smaken en waar je ze voor gebruikt. Ik start bij de geraffineerde soorten suikers en eindig bij de natuurlijke suikers. Heb je na het lezen van dit artikel je antwoord nog niet gevonden, stel hem dan onder deze post in de reactiemogelijkheid!

Geraffineerde suikers

Wat zijn geraffineerde suikers?

Onder geraffineerde suikers verstaan we bv. kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker en poedersuiker. In de fabriek worden tijdens het zuiveringsproces alle mineralen en vitaminen uit het sap van de suikerbieten/suikerriet gefilterd, tot er zuivere suiker overblijft. Dit heet raffineren. Ook al leveren deze geraffineerde suikers je lichaam wel energie (snelle koolhydraten), er zitten geen nuttige voedingsstoffen meer in. Daarom worden dit ook wel ‘lege koolhydraten’ genoemd. Je lichaam neemt de koolhydraten snel op, maar kan er verder niks mee. Desondanks moet je lichaam vezels, vitaminen en mineralen verbruiken om de suiker te kunnen afbreken en verteren. Dit is de reden dat veel mensen er tegenwoordig voor kiezen geraffineerde suikers zoveel mogelijk te vermijden en door natuurlijke suikers te vervangen.

Wat is kristalsuiker?

Kristalsuiker is de meest gebruikte soort suiker en wordt veel verwerkt in ons voedsel. Ze wordt over het algemeen gewonnen uit het sap van suikerbieten. Dit wordt volledig gefilterd tot er alleen nog zuivere suiker overblijft, ook wel sacharose of sucrose genoemd. Wanneer je suiker verhit in een pannetje, ontstaat er karamel. Er zijn echter verschillende soorten (gezeefde) kristalsuikers, waarbij de kristallen van 0,2 tot 2,5 millimeter verschillen. Door de juiste soort suiker te gebruiken wordt de structuur en het volume van je koekjes of gebak verbeterd. Fijne suiker is bijvoorbeeld preciezer af te meten en lost sneller op, maar grove kristalsuiker kun je gebruiken als decoratiesuiker en zorgt voor een knapperig effect.

Wat is poedersuiker?

Poedersuiker wordt gemaakt door kristalsuiker fijn te malen en daar een kleine hoeveelheid zetmeel aan toe toevoegen. Poedersuiker zorgt er bijvoorbeeld voor dat je biscuit een fijne textuur krijgt. Omdat poedersuiker makkelijk oplosbaar is zorgt het ook voor een mooie gladde textuur en smaak in je glazuur of botercrème. Heb je poedersuiker nodig voor een recept, maar je hebt het niet in huis? Maak het dan zelf! Doe 200 gram kristalsuiker met 1 eetlepel maizena in de blender en mix tot het helemaal fijngemalen is. Haal het nog even door de zeef en je hebt homemade poedersuiker ;-).

Wat is basterdsuiker? 

Door het mengen van gezeefde kristalsuiker met een ‘invertsuikerstroop’ wordt basterdsuiker gemaakt.

Het verschil tussen witte, lichtbruine en bruine basterdsuiker?

Wanneer je hier ook nog karamel of stroop aan toevoegt, wordt de basterdsuiker donkerder van kleur. Des te bruiner de basterdsuiker, hoe ‘vochtiger’ en meer gekaramelliseerd deze is. Door de vochtigheid van de basterdsuiker droogt gebak minder snel uit, blijft het langer vers en wordt een andere smaak en kleur gecreëerd. Witte basterdsuiker lost bijvoorbeeld sneller op in deeg en lichtbruine en bruine basterdsuiker geven een donkerdere kleur en diepere smaak aan je baksels.

Wat is rietsuiker?

Rietsuiker is vergelijkbaar met kristalsuiker, echter wordt rietsuiker uit suikerriet gewonnen. Om een onderscheid te maken tussen kristalsuiker en rietsuiker wordt er melasse toegevoegd om de rietsuiker een bruinere kleur te geven. Melasse is een stroopachtig bijproduct dat vrijkomt tijdens het winnen van rietsuiker. De percentuele toevoeging van melasse is erg laag, maar hoe meer melasse je toevoegt aan de suiker, hoe bruiner ze wordt.

Wat is kandijsuiker?

Dit zijn klontjes gekristalliseerde suiker, waarbij aan de donkere variant een karameloplossing wordt toegevoegd. Kandijsuiker wordt vaak als decoratie gebruikt (op ontbijtkoek) of door de koffie en thee.

Wat is geleisuiker?

De basis van geleisuiker is kristalsuiker. Geleisuiker wordt gebruikt om jam te maken. De geleisuiker zorgt ervoor dat de jam steviger wordt en langer te bewaren is. Dit heeft de geleisuiker te danken aan de pectine en het citroenzuur dat er aan is toegevoegd. Pectine is van nature te vinden in fruit, maar in sommige soorten fruit zit minder natuurlijke pectine.

Wat is agavesiroop?

We sluiten de geraffineerde suikers af met agavesiroop, omdat dit vaak wordt gezien als een natuurlijk zoetmiddel. Agavesiroop wordt gewonnen uit een cactusachtigeplant (agave). Het hoofdbestandsdeel is zetmeel en wordt door middel van verhitting en een zuiveringsproces omgevormd tot de geraffineerde fructose ‘agavesiroop’. Agavesiroop verschilt qua kleur van lichtbruin tot bruin en is iets dunner dan honing. Ook al zitten er in de agaveplant voldoende vitamines en mineralen, na het filteringsproces is daar niets meer van over. Toch wordt agavesiroop vaak als gezond aanschouwd, omdat het zoeter is dan kristalsuiker, maar een lagere glycemische index heeft en daardoor de bloedsuikerspiegel minder snel omhoog brengt. Agavesiroop blijft echter een geraffineerde suiker.

Natuurlijke suikers

Wat zijn natuurlijke suikers?

Bij natuurlijke suikers zijn de voedingsstoffen (vitamines, mineralen, vezels) niet uit het product gefilterd door raffinage. Het blijft natuurlijk suiker, maar wel met een toegevoegde waarde waardoor het product beter door je lichaam wordt verwerkt of in sommige gevallen minder snel de bloedsuikerspiegel omhoog brengt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vers fruit, gedroogd fruit en dadels of honing. Ook wordt er bij biologische stropen (maple syrup), palmsuiker en kokosbloesemsuiker gesproken van ‘gezonde’ en ‘natuurlijke’ suikers, echter zijn deze toch degelijk licht bewerkt. Deze worden alsnog door velen gezien als een goede vervanging voor geraffineerde suikers.

Wat is palmsuiker?

Palmsuiker wordt gewonnen uit het sap van verschillende soorten palmen en is minder zoet dan kristalsuiker. Doordat de productie in verschillende kleine dorpjes plaatsvindt wil de kleur en structuur van de palmsuiker nog wel eens verschillen. De donkerdere palmsuiker is vergelijkbaar met bruine basterdsuiker en heeft dezelfde karamelachtige smaak, maar de lichtere is vergelijkbaar met kristalsuiker. Palmsuiker heeft een lage glycemische index (30-35) waardoor de opname in het lichaam vrij traag is.

Wat is kokosbloesemsuiker?

Kokosbloesemsuiker is in gebruik vergelijkbaar met palmsuiker, maar wordt gewonnen uit biologische kokosbloesem. De nectar van de bloesem wordt afgetapt, verhit tot een karamelachtige substantie en nadat de karamel zich heeft gevormd tot suiker wordt deze fijngemalen in een molen. Op deze manier blijven de vitamines en mineralen behouden. Door deze kleinschallige verwerking kan, net zoals bij palmsuiker, de kleur en smaak verschillen.

Wat is honing?

Honing is de meest bekende natuurlijke suiker. Honing ontstaat dankzij de honingbijen die de nectar uit bloemen halen en deze vervolgens omzetten. Door het toevoegen van enzymen en door de verdamping wordt het omgezet naar honing. Honing is een echte ongeraffineerde suiker, vol mineralen en vitamines. Ook is het zoeter dan kristalsuiker, dus heb je er minder van nodig. Je gebruikt honing bijvoorbeeld door yoghurt of over pannenkoekjes, maar ik voeg het ook toe aan mijn healthy bananencake.

Wat is maple syrup / ahornsiroop?

Pure ahornshiroop wordt uit de maple trees in Amerika ‘getapt’. Het directe sap van de boom is nog niet erg zoet, daarom wordt het meeste vocht hieraan ontrokken zodat er ahornsiroop ontstaat. Er zijn verschillende soorten ahornsiroop. Hoe lichter de kleur van de siroop, hoe zachter de smaak. Dit wordt verdeeld in graden, de A-graad (lichtbruin), de B-graad en de C-graad (donkerbruin met karamelsmaak). Heerlijk over pannenkoeken, wafels of yoghurt.

Bronnen: Wikipedia Culy.nl Troscompas Suikerunie Suikerwijzer Jouw fabriek

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

10 berichten over “Het verschil tussen geraffineerde suikers en natuurlijke suikers

  1. Zijn er ook producten waar totaal geen suikers in zitten? Dus ook geen natuurlijke en geraffineerde suikers? En is dit ook nog smakelijk?

  2. En hoe zit het met stevia? Dat komt ook van een plantje, is veel zoeter maar wel geraffineerd?
    En aspartaam?
    En bijvoorbeeld rijststroop?

  3. Ik mis in het Artikel over natuurlijke suikers en gerafineerde suikers, wat nu beter is en wat vermeden moet worden, en wat het met je lichaam doet.

  4. Nuttig artikel. Vraagje: Heston Blumenthal gebruikt in zijn (naar NL vertaalde) recepten vaak ‘fijne tafelsuiker’. Dat is denk ik gewoon fijner gemalen kristalsuiker. Maar soms gebruikt hij ‘bruine fijne tafelsuiker’ … Wat is dat en hoe kom ik eraan?
    Dank!

  5. Vraagje….wij hebben nu pure en ruwe rietsuiker gekocht. Allebei van het merk caribbean gold. Wat is nu exact het verschil tussen deze beide en wat is gezonder.

    Groetjes, Linda

  6. Hallo ik bendiabeet en sinds kort helaas ook hartpatiënt, nu ben ik gek op bakken, maar ik wil en moet nu veel gezonder gaan leven, dus wil ik graag de suiker vervangen of weglaten in de koekjes of taart. Waardoor kan ik dit het beste vervangen?

    1. Hi Helen, dat is inderdaad erg lastig als je lekker van bakken en zoetigheid houdt. Ik ben geen voedings- of gezondheidsdeskundige dus durf daar geen uitspraken over te doen. Wellicht kun je jouw dokter je hierin laten adviseren?

  7. Er is ook nog xilitol, een natuurlijke zoetstof. Weliswaar zonder de vitaminen en mineralen doordat die er uit gefilterd zijn, maar oorspronkelijk met heel veel gezondheidsvoordelen. Nu maar ik me wel zorgen omdat het tegenwoordig ook in massaproductie gekomen is en ipv dat het oorspronkelijk van berken werd gemaakt nu voornamelijk van maisresten en zo en dan nog meestal in China waar men het niet nauw neemt met wat gezond is. Daarbij denk ik aan gmo gewassen enz….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *