Ga naar de inhoud
Cups naar grammen of milliliters omrekenen
Facts & Food 23 augustus 2014

Cups naar grammen of milliliters omrekenen

Cups naar grammen of milliliters omrekenen

Teaspoons, tablespoons, sticks, ounces of cups naar grammen of milliliters omrekenen: hier vind je alle info die je nodig hebt tijdens het bakken!

Cups naar grammen of milliliters omrekenen

Bakken staat erom bekend een precisiewerk te zijn. Net even wat teveel bloem of te weinig bakpoeder en je taart kan volledig floppen.

Wanneer je graag inspiratie op doet op Engelse en Amerikaanse blogs, zoals ik, loop je tegen het probleem aan dat er altijd teaspoons, tablespoons, sticks en cups worden gebruikt. En hoe reken je die nu om naar grammen en milliliters, als je thuis geen uitgebreide maatcups set hebt liggen? Niet dus.

Maar die recepten zijn veel te leuk om links te moeten laten liggen! Daarom heb ik in dit artikel precies voor je op een rijtje gezet hoe je allerlei veelgebruikte ingrediënten tijdens het bakken van sticks, teaspoons, tablespoons of cups gemakkelijk kunt omrekenen naar grammen of milliliters zónder maatbekers of maatlepels.

Ik heb alle maten zelf voor je afgemeten en hierna gecontroleerd bij gerenommeerde buitenlandse blogs. Je kunt het volgende terugvinden in dit artikel:

  • Van cups, tablesspoons en teaspoons naar milliliters
  • Van cups en tablespoons naar grammen
  • Van cups naar tablespoons en teaspoons
  • Bakpoeder en baking soda omrekenen
  • Boter omrekenen (van ounces en sticks, naar grammen)
  • Amerikaanse recepten om te bakken

Ik kan iedereen die regelmatig bakt aanraden om een set officiële maatbekers en maatlepels in huis te halen. Ze zijn in verschillende prijscategorieën te koop, (tussen €12,- tot €25,-) maar ik zou kiezen voor een degelijke set, zoals deze, die lang mee gaat.

 

Van cups, tablespoons en teaspoons naar milliliters

In onderstaande tabel zie je precies hoeveel milliliters er in een cup, tablespoon of teaspoon zitten.

Cups Milliliters   Spoons Milliliters
1 cup 250 milliliter   1 tablespoon 15 milliliter
½ cup 125 milliliter   1 teaspoon 5 milliliter
1/3 cup 80 milliliter   1/2 teaspoon 2,5 milliliter
¼ cup 60 milliliter   1/4 teaspoon 1,2 milliliter

 

Van cups en tablespoons naar grammen

In onderstaande tabel vind je de producten die het meest gebruikt worden tijdens het bakken, omgerekend van cups of tablespoons, naar grammen.

Bakpoeder, baking soda en boter worden meestal niet op deze manier afgemeten, daarom vind je onder deze tabel de losse afmetingen voor die onmisbare bakingrediënten.

  1 cup ½ cup 1/3 cup ¼ cup 1 tablespoon
Bloem / Meel 125 gr. 62,5 gr. 41,7 gr. 31,3 gr. 7,8 gr.
Havermoutvlokken 85 gr. 42,5 gr. 28,3 gr. 21,3 gr. 5,3 gr.
Kristalsuiker 200 gr. 100 gr. 66,7 gr. 50 gr. 12,5 gr.
Basterdsuiker 180 gr. 90 gr. 60 gr. 45 gr. 11,25 gr.
Poedersuiker 125 gr. 62,5 gr. 41,7 gr. 31,3 gr. 7,8 gr.
Cacaopoeder 125 gr. 62,5 gr. 41,7 gr. 31,3 gr. 7,8 gr.
Maizena 120 gr. 60 gr. 40 gr. 30 gr. 7,5 gr.
Siroop / Honing 340 gr. 170 gr. 113,3 gr. 85 gr. 21,25 gr.

 

Bakpoeder en baking soda omrekenen


Van cups naar tablespoons en teaspoons

Je droge ingrediënten kun je ook gemakkelijk via onderstaande manier afmeten. Wanneer je bijvoorbeeld wel Amerikaanse cups in huis hebt, maar geen officiële teaspoons of tablespoons (of andersom).

Om een voorbeeld te geven: 8 eetlepels bloem is hetzelfde als een halve cup bloem, beiden komen neer op 62,5 gram.

1 cup 16 tablespoons
¾ cup 12 tablespoons
½ cup 8 tablespoons
1/3 cup 5,3 tablespoons
¼ cup 4 tablespoons
1/8 cup 2 tablespoons
1 tablespoon 3 teaspoons


Bakpoeder en baking soda omrekenen

Bij het afmeten van bakpoeder of baking soda gebruik ik zelf het liefst mijn maatset voor tablespoons en teaspoons. Het komt vaak neer op hele lage hoeveelheden die de weegschaal niet altijd goed meet (1/4 theelepel bv).  Als je geen tablespoon/teaspoonset hebt om dit zelf af te meten, kun je de volgende hoeveelheden aanhouden:

1 eetlepel baking soda of bakpoeder = 18 gram      

1 theelepel baking soda of bakpoeder = 6 gram     

 1/2 theelepel baking soda of bakpoeder = 3 gram

 Boter omrekenen van ounces en sticks naar grammen


Boter omrekenen van ounces en sticks naar grammen

Boter wordt in buitenlandse receptuur ook vaak weergegeven in sticks of ounces (oz). Het volgende is het enige dat je moet onthouden en waar je elke hoeveelheid boter mee kunt omrekenen:

1 cup = 227 gram boter
1 ounce (oz) = 28,4 gram boter
1 stick = 113,4 gram boter

 

Amerikaanse recepten bakken

Heb je na het lezen van dit artikel zin om met Amerikaanse recepten aan de slag te gaan die al volledig zijn omgerekend in grammen en milliliters? I got you! Ik heb al de nodige typisch Amerikaanse recepten gebakken en mijn versie van dit recept voor jullie uitgewerkt. Zo zijn mijn American pancakes echt de allerlekkerste die je online kunt vinden. Dat krijg ik keer op keer opnieuw te horen (van lezers, maar ook van logees 😉 ).

Ik ben benieuwd wat jouw favoriet is:

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

59 berichten over “Cups naar grammen of milliliters omrekenen

  1. Super handige tabel. Bedankt. Maar ikben gluten en melkvrijW dus bak met olie ipv boter. Weet je ook hoeveel ml olie ik moet nemen ipv bv 200 gr boter

  2. Hoi! Super handig dit. Maar ik sta nu muffins te bakken, en ik heb in het recept een cup Griekse yoghurt, en 6 tablespoons boter… Kun je me helpen?!

  3. Hi,
    voor pralines moet ik 1 cup pecan noten gebruiken. Hoeveel gram is dat? Zit ik met 180 gram in de richting?
    Handige tips op deze leuke site.
    Alvast bedankt.
    José Hulle

  4. Wat fijn, dank je! Snap het alleen toch nog niet helemaal. Hoeveel ml is 120 g lijnzaadolie? 120ml? Ik hoop van je te horen, want we willen zo gaan bakken😉

  5. Handig overzicht! Maar toch even een onduidelijkheidje voor mij:
    1 eetlepel baking soda staat voor 18 gram in je schema voor bakpoeder/baking soda.
    2 eetlepels bloem of andere droge ingrediënten (baking soda is dan ook een droog ingrediënt dacht ik) is 15,6 gram.
    Kan je dit voor me verduidelijken?
    Moet ik voor baking soda met grotere hoeveelheden doorrekenen met de specifieke baking soda tabel en dan in plaats van 15,6 gram voor 2 eetlepels toch 2 maal 18 gram rekenen? Bij voorbaat veel dank! Hartelijke groet, Ida

  6. Leuke handige tabels en ik zal goed gebruik van maken maar, Welke cup maat wordt bedoeld? Amerikaans, Engels en Australische Cups zijn allemaal anders. Hoewel het hier niet voorkomt is in Engeland een cup niey veel gebruikt voor vlooistof maar wel Fluid Ounces (fl.oz.) en daar zit ook een variatie tussen America en Engeland. Howel de fl.oz. dezelfde is, zit er in Amerika, 16 fl.oz. in een Pint. In Engeland is dat 20 fl.oz wat ook betekent dat an Amerikaanse Quart, 32 fl.oz. bevat en een Engelse Quart, 40 fl.oz. Uityermaat handig in uw lijst vind ik de Amerikaanse Boter Stick wat niet in Engeland voorkomt en een aantal jaren geleden, kostte het mij veel moeite en zoekwerk om achter te komen hoeveel dat was in een Engelse recept. Toen kwam ik naar Nederland en moest weer om gaan rekenen. Hartelijk bedankt voor uw lijst.

  7. Hoi Mariette. Ik heb een vraagje, wil met Pasen broodjes bakken. Recept komt uit Amerikaans kookboek. In recept staat 1 tablespoon gist. Hoeveel is dat in grammen? Dit kan ik nergens vinden. Graag hoop ik dat je me kan helpen. Alvast bedankt. Groetjes chantalle

  8. Hoi Mariette. Had voor de broodjes 11 gram gist gebruikt. Ze waren perfect uit de oven gekomen. Dus ik had een happy familie met Pasen.
    Wilde je dit toch nog even laten weten. Nogmaals bedankt voor de snelle reactie voor het omrekenen van tablespoon naar gram. Groetjes

  9. Super handig overzicht dankjewel! Zou gelatine (droge korreltjes) ongeveer dezelfde massa hebben als kristalsuiker? Ik probeer een mirror glaze te maken maar alle recepten zijn met cups en tablespoons…

    1. Oh ik zoek gewoon n bakje waar 200 gram kristal suiker precies in past en dan vul ik dat met de gelatine… Dan weet ik voortaan meteen dat dat een 1 cup-bakje is! Alsnog bedankt hoor 😛

  10. Hoi Mariëtte,
    Kan je meookhelpzn met de Engelse maten ? 11/2 cups flour en 31/2 theaspoons. Ik heb er echt geen idee van ??

  11. Hi!
    Wat een super handige site!
    Ikheb alleen een vraagje, ik heb in mijn gerecht 1 1/2 cup gemalen biscuits nodig. Hoeveel gram is dit?

    Liefs Kim.

  12. Super handig .. bestaat er zoiets als een nieuwsbrief om op de hoogte te blijven … zeer praktisch als hobbykok als je dergelijke info beschikt!!

  13. Dag,
    Ik zou graag wiplen weten hoeveel 1/2 cup melk is sorry maar ik snap het niet zo goed een ja daarom maar dank u voor al uw informatie
    Groetjes

  14. Hallo Mariëtte,
    Heb een recept gevonden van ’n wortelcake bananenbrood.
    Aangezien dit recept beschreven is in hoeveelheden van cups , ben ik gaan google en zag jouw mooie overzicht qua maten & gewicht enz.
    Onderstaande klopt dat ? t.w. :
    1/4 c geraspte wortelen 125 gram
    1/4 c gehakte pecannoten 125 gram
    1/2 c gesmolten boter heb ik hier voor nodig ongeveer – 200 gram boter

    Bedankt voor je hulp !
    Groetjes
    Yvonne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *